Γιαννης βογλης: απο ''το χωμα βαφτηκε κοκκινο'' στο ''στασου μυγδαλα''...

21:45 20/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Ακόμα ένας μεγάλος πρωταγωνιστής έφυγε από τη ζωή αφήνοντας...
πίσω του ένα ανεκπλήρωτο κενό.
Ο Γιάννης Βόγλης ιδιαίτερα ενεργός μέχρι και το τέλος της ζωής του, θα μείνει στην ιστορία αυτού του τόπου για την υποκριτική του ικανότητα και τη σπουδαία του προσωπικότητα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο
έγινε στη θεατρική παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο» το 1961. Ο ίδιος στη μνήμη του λαού, πέρα από το ήθος και τις αξιόλογες θεατρικές και κινηματογραφικές του δουλειές, θα μείνει με την ατάκα «στάσου μύγδαλα», που είπε για πρώτη φορά το 1969.

Η ατάκα «στάσου μύγδαλα» είναι μια από τις πιο γνωστές του ελληνικού κινηματογράφου και η ατάκα που ταλαιπώρησε όσο καμία άλλη τον Γιάννη Βόγλη. Ο ηθοποιός πρωταγωνιστούμε στην ταινία «Κορίτσια στον Ήλιο» υποδυόμενος έναν βοσκό, ο οποίος κυνήγησε μια τουρίστρια στην παραλία για να της προσφέρει αμύγδαλα και βρέθηκε τελικά στη φυλακή κατηγορούμενος για βιασμό.

Ο αξέχαστος Γιάννης Βόγλης , σε συνέντευξή του είχε αποκαλύψει ότι η φράση αυτή προστέθηκε την τελευταία στιγμή και ο ίδιος είχε βαρεθεί να την επαναλαμβάνει στα γυρίσματα: «Φορούσα την κάπα και ήταν πολύ βαριά. Το γυρίζαμε πάνω-κάτω συνέχεια. Κάποια στιγμή μπάφιασα και είπα στον Γεωργιάδη: «Ελα, ρε Βασίλη, αφού το'χουμε το πλάνο, βαρέθηκα πια, στάσου μύγδαλα, στάσου μύγδαλα». Κι εκείνος γυρνά και μου λέει: «Βόγλη! Αυτή η φράση θα σε κυνηγάει σ'όλη σου τη ζωή» και η ιστορία απλά τον επιβεβαίωσε.

Αυτή η ατάκα έμελλε να τον «κυνηγάει» μέχρι το τέλος της ζωής του, καθώς τον έκανε διάσημο στο ευρύ κοινό μέχρι και σήμερα- όσο απίστευτο κι αν αυτό ακούγεται- αν σκεφτείς την αξιόλογη και μακροχρόνια πορεία του στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Ο Γιάννης Βόγλης, συνεργάστηκε με όλους τους «μεγάλους», όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο Μάνος Κατράκης. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη στην ταινία «Οι Υπερήφανοι» αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός από «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» το 1966.

Για μια πενταετία υπήρξε βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ ενώ αργότερα, τη δεκαετία του '80 ίδρυσε τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Ανατολή». Από τις πιο σημαντικές παραγωγές του ήταν οι ταινίες «Καπετάν Μιχάλης», «Αλέξης Ζορμπάς», «Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ», «Αγαπημένε μου Παππού» και ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, που περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο ακόμα και τον Καναδά.

Έντονη ήταν και η παρουσία του στη μικρή οθόνη, με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολύ γνωστά σήριαλ. Όπως, «Άφρικα», «Η αγάπη ήρθε από μακρυά», «Άγγιγμα ψυχής», «Ψίθυροι καρδιάς» και «Της Αγάπης Μαχαιριά».
Keywords
Τυχαία Θέματα