ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΕΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

15:16 25/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Για τον Ιούνιο μετέθεσαν οι «27» τις τελικές αποφάσεις για τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, μετά και τη νέα εμπλοκή που παρουσιάστηκε από το αίτημα της γερμανικής πλευράς για «επιμερισμό» της συνεισφοράς της στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης και μετά το 2013...

Oι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν πως ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM), που θα ενεργοποιηθεί από το 2013, θα διαθέτει 80 δισ. ευρώ σε καταβεβλημένα κεφάλαια και 620 δισ. ευρώ σε καταβλητέα. Η συνολική δανειοδοτική δυνατότητα του μηχανισμού θα ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ.
Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, που ολοκληρώθηκε γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι «27» κατέληξαν σε συμφωνία για το «Σύμφωνο του ευρώ».
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» θα λάβουν μέρος και έξι χώρες της ΕΕ, που δεν βρίσκονται στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για τη Δανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.
Το Σύμφωνο στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών χωρών, προωθώντας ρυθμίσεις για σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Επίσης, βάζει φρένο στα κρατικά χρέη και προβλέπει συγκράτηση στους μισθούς.
Εκτός Συμφώνου του Ευρώ θα παραμείνουν Σουηδία και Βρετανία, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες που δεν βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ.
Η Σύνοδος Κορυφής σκιάζεται από την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Πορτογαλία, μετά την καταψήφιση από τη Βουλή της χώρας του πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε ο σοσιαλιστής Ζοζέ Σόκρατες. Μετά την κοινοβουλευτική ήττα, ο Σόκρατες παραιτήθηκε, ενώ φούντωσε η φημολογία για προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.
Πάντως, σύμφωνα με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι το θέμα της προσφυγής της Πορτογαλίας δεν συζητήθηκε την Πέμπτη. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για ένα ποσό 75 δισ.ευρώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκού δανεισμού στην Πορτογαλία.
Από την πλευρά της η Πορτογαλία δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις κατά του ενδεχόμενου προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια.
Επίσης, όπως τουλάχιστον ειπώθηκε επισήμως, στην Σύνοδο Κορυφής δεν συζητήθηκε και το θέμα των αιτημάτων της Ιρλανδίας για μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της.
Η ΕΕ έχει ζητήσει από την Ιρλανδία, χωρίς να λάβει ανταπόκριση, να προχωρήσει στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, που είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρωζώνη.
Η Σύνοδος συνεχίζεται την Παρασκευή με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν τα συμπεράσματά τους για τη οικονομική κρίση, τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και την κατάσταση στην Ιαπωνία.
Keywords
Τυχαία Θέματα