Γαλλια : αφησαν ελευθερους 22 κρατουμενους που ειχαν φυλακιστει απο λαθοσ!

22:09 15/8/2013 - Πηγή: Fimotro

Είκοσι δύο πρόσωπα τα οποία είχαν φυλακιστεί από λάθος στη Γαλλία απελευθερώθηκαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας. Οι 22 φυλακισθέντες εξέτιαν ποινές έως και τριών ετών φυλάκισης για διάφορα...
αδικήματα, από οδήγηση υπό κατάσταση μέθης έως ενδοοικογενειακή βία.
Τα πρόσωπα φυλακίστηκαν παρά το γεγονός ότι τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν
είχαν παραγραφεί. Βάσει του νόμου στη Γαλλία, ένας κατηγορούμενος δεν μπορεί να φυλακιστεί για ένα αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος που έχει διαπραχθεί τρία χρόνια και πλέον πριν από την καταδίκη του. Για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, το χρονικό όριο της παραγραφής είναι τα 20 χρόνια.
Η αδικία αυτή ήλθε στο φως τον Ιούνιο του 2013 όταν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Γαλλίας διαπίστωσε ότι ένα υπουργικό διάταγμα το οποίο χρησιμοποιείτο από τους δικαστές για να παρατείνεται η χρονική προθεσμία για την λήψη δικαστικών αποφάσεων και την επιβολή ποινών δεν είχε νομική ισχύ για το σκοπό αυτό.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η όποια αλλαγή στο χρόνο παραγραφής οποιουδήποτε αδικήματος θα μπορούσε να επέλθει μόνο με την θέσπιση νέου νόμου.
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι τα γαλλικά δικαστήρια καλούνται να προχωρήσουν στην αναψηλάφηση των δικών 3.499 ανθρώπων που καταδικάστηκαν από το 2004 ως την υιοθέτηση ενός νέου νόμου το 2012. Κατά την διαδικασία αυτή, 22 πρόσωπα βρέθηκε ότι φυλακίστηκαν άδικα.
Η υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών Κριστιάν Τομπιρά –η οποία επικρίνεται συχνά από το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) το οποίο την θεωρεί υπερβολικά υποχωρητική έναντι των εγκληματιών– δήλωσε ότι τα σφάλματα αυτά αποκαλύπτουν μια υπερβολικά χαλαρή συμπεριφορά όσον αφορά την τήρηση του γράμματος του νόμου από πλευράς της κυβέρνησης UMP. Το κόμμα του τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί βρισκόταν στην εξουσία όταν ελήφθησαν οι καταδικαστικές αυτές αποφάσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα