Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 47ο, συγκρουση-δεθ, εκλογεσ!

12:43 10/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Με νέο πρόεδρο στην ΕΡΤ, νέους γενικούς διευθυντές σε ΕΤ1 και ΕΤ2, φαίνεται ότι πνέει άνεμος τηλεοπτικής ελευθερίας και δημιουργίας. Η νέα διοίκηση όμως έχει να αντιμετωπίσει πολλά...
προβλήματα, γιατί η συνεργασία ΝΔ-ΣΥΝ, δεν αρέσει στο ΠΑΣΟΚ
που απέχει από την συγκυβέρνηση.

Η συμφωνία ΝΔ και Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, δηλαδή ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης και ΕΑΡ, Λεωνίδας Κύρκος δημιουργεί πολιτικούς τριγμούς στο χώρο της Αριστεράς. Η κυβέρνηση αυτή έχει στόχο την κάθαρση από τα σκάνδαλα που ταλανίζουν το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική ζωή του τόπου. Αμέσως μετά να προκηρύξουν και πάλι βουλευτικές εκλογές , που ορίζονται για την 5η Νοεμβρίου του ιδίου έτους.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ Γιώργης Κοντογιώργης , με τους γενικούς διευθυντές, Ροδόλφο Μορώνη και Δημήτρη Γιανναράκο, μαζί με τους διευθυντές ειδήσεων της ΕΤ1 Ριχάρδο Σωμαρείτη και της ΕΤ2 Γιώργο Τζαβέλλα, ξεκινάνε τη θητεία τους με τους καλύτερους οιωνούς. Αν και ο χρόνος είναι περιορισμένος, αφού οι εκλογές είναι σύντομές, φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στο ραδιομέγαρο και την Πασοκική νοοτροπία, απόκρυψη ειδήσεων και γεγονότων που ήταν εις βάρος της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι και το εξής γεγονός όπως ακριβώς το ζήσαμε την εποχή εκείνη και βρίσκεται στο αρχείο, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων της βουλής με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΝ(ΚΚΕ-ΕΑΡ).

Έξω από τη βουλή περίπου 500 διαδηλωτές, φωνάζουν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης Συνασπισμού για Μητσοτάκη-Φλωράκη-Κύρκο. Ενημερώνονται στις ειδήσεις για το γεγονός. Δεν γίνεται καμία αναφορά, αν και η βουλή καλύπτεται ζωντανά. Τότε έρχεται η τηλεφωνική εντολή από τον πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Γιώργη Κοντογιώργη να μεταφερθεί κάμερα στον εξωτερικό χώρο και η διαδήλωση να μεταδοθεί απ΄ευθείας ή να μαγνητοσκοπηθεί για τα δελτία ειδήσεων. Αυτή η απόφαση του προέδρου έδειξε την απόλυτη ελευθερία στην έκφραση και τα γεγονότα από τη δημόσια τηλεόραση, που μέχρι τότε ήταν φιμωμένη…!

Ειδήσεις και ενημέρωση κυλούν ομαλά χωρίς παρατράγουδα και φανατισμούς, αφού πλέον το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει κανέναν ρόλο στη διαμόρφωση των δελτίων και της ενημέρωσης. Η συγκυβέρνηση μέσα στη συμφωνία που έχει κάνει είναι να φέρει νόμο στη βουλή για την απελευθέρωση του μονοπωλίου της κρατικής τηλεόρασης. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική τηλεόραση. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος, ξεκινούν τις διαδικασίες δημιουργίας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Εφοδιάζονται με τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό, βιντεοσκοπώντας διάφορα γεγονότα και μαζεύοντας οπτικό υλικό για τις ανάγκες τις ενημέρωσης. Είναι η εποχή, που ένας σημαντικός αριθμός έμπειρων ανθρώπων της ΕΡΤ διαφόρων ειδικοτήτων, εργάζονται παράλληλα στα υπό ίδρυση κανάλια και την ΕΡΤ. Υπήρξαν και κάποιοι που αποχώρησαν από το ραδιομέγαρο αφού τους προσφέρανε καλύτερους όρους εργασίας και περισσότερα χρήματα. Άλλοι για αρκετό χρονικό διάστημα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και στις δυο εργοδοσίες μέχρι να επιλέξουν μόνιμο στέκι!!!

Στις 9 Σεπτεμβρίου,( 9-18), σκάει και η Θεσσαλονίκη όπως κάθε χρόνο. Είναι τα εγκαίνια της 54ης ΔΕΘ, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα της χρονιάς. Από τη συμπρωτεύουσα παρελαύνουν όλα τα κόμματα και κάνουν τις προσφορές τους για την πλειοδοσία των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Μέσα στην πλειοδοσία, είναι και το παραμύθι των πολιτικών, που θα δελεάσει τους ψηφοφόρους για να δώσουν τη ψήφο τους στον καλύτερο «παραμυθατζή».

Αυτά τα εγκαίνια της ΔΕΘ όμως, είναι διαφορετικά. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλήσει για παραμύθια, διότι είναι υπό προθεσμία. Ο Τζανής Τζαννετάκης ως πρωθυπουργός ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη εθιμοτυπικά για τις εκδηλώσεις της ΔΕΘ. Τα εγκαίνια γίνονται στο κλειστό στάδιο του μπάσκετ, το Παλέ ντε σπόρ. Όλα είναι έτοιμα για την είσοδο του νέου πρωθυπουργού και την απ΄ευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο αρχηγός της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Με την εισοδό του γίνεται χαμός «κυριολεκτικά» από τον κόσμο που έχει πλάι του την Μαρίκα Μητσοτάκη ακολουθώντας τον Τζανή Τζαννετάκη. Η μετάδοση είναι σε εξέλιξη με δημοσιογραφική περιγραφή, όταν οι τεχνικοί του VAN που κάνει τη μετάδοση δέχονται ένα τηλέφωνο από την Αθήνα με υβριστικούς χαρακτηρισμούς από διευθυντικό στέλεχος τω ν ειδήσεων γιατί δίνουν πλάνα του Μητσοτάκη και της Μαρίκας. Οι τεχνικοί τα χάνουν, και επιστρέφουν τους χαρακτηρισμούς στο ραδιομέγαρο. Μια νέα σύγκρουση για την ενημέρωση στην ΕΡΤ αρχίζει.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 48ο (Δευτέρα 13), δολοφονία Μπακογιάννη, ζωντανές μεταδόσεις από βουλή. Μείνετε μαζί μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα