Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 43ο, μαχη για προπαγανδα πασοκ-νδ και αλλαγες σε ειδησεισ!

13:10 6/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Ενώ η ΕΡΤ με τις αλλαγές σε πρόσωπα προσπαθεί να ορθοποδήσει μέσα από την ενοποίηση των δυο καναλιών, το πρόβλημα υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου που τον βασάνιζε ανατρέπει...
τα σχέδια της κυβέρνησης. Ένα καρδιακό επεισόδιο στην Ρόδο, 23 Αυγούστου 1988 τον αναγκάζει να φύγει εσπευσμένα για Λονδίνο 25 Αυγούστου, δυο ημέρες αργότερα.

Τον συνοδεύει …ανεπίσημα η Δήμητρα Λιάνη. Ο Ανδρέας στο νοσοκομείο Χερφιλντ που μπαίνει για επέμβαση καρδιάς, βρίσκεται μια ανάσα από το θάνατο. Τελικά τα καταφέρνει και επιστρέφει στην Ελλάδα νικητής, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 1988, μέσα σε μια πρωτοφανή υποδοχή και αποθέωση από χιλιάδες κόσμο που είχαν πάει στο αεροδρόμιο να τον υποδεχθούν.

Η αφιξή του μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ. Χρησιμοποιήθηκαν δεκάδες κάμερες λήψης και ένα ελικόπτερο. Τα γεγονότα τα έχει καταγράψει η ιστορία και εμείς δεν θα αναφερθούμε σε αυτά. Στην Ελλάδα όμως ο Τύπος και τα ιδιωτικά ΜΜΕ οργιάζουν για οικονομικά σκάνδαλα μεγατόνων με επίκεντρο τον «Κοσκωτά».

Το «Σκάνδαλο» αφορούσε ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό γεγονός που κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990. Σηματοδότησε, κυρίως, τον αγώνα για τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε. και των τραπεζών. Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου ο Γιώργος Κοσκωτάς, με εμπλοκή και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Είναι η εποχή που παράλληλα με τον Κοσκωτά εμφανίζεται και ένα άλλο πρόσωπο με τις ιδιότητες του «Κοσκωτά». Ο Αργύρης Σαλιαρέλλης, επονομαζόμενος και «Βασιλιάς των Ρουμπινιών», με έναν πύργο στην Αίγινα που φιλοξενεί φίλους και πολιτικούς. Ο «Βασιλιάς των Ρουμπινιών», άγνωστο με πιο τρόπο, φυγαδεύει τον Γιώργο Κοσκωτά στη Βραζιλία που έχει προβλήματα με τη δικαιοσύνη και παράλληλα αγοράζει τον Ολυμπιακό. Ο ίδιος αργότερα καταδικάζεται σε φυλάκιση 3 ετών από τη δικαιοσύνη.

Σημαντικό ρόλο την περίοδο εκείνη παίζει και η ελεγχόμενη ΕΡΤ, για το πώς προβάλλει τα γεγονότα που αφορούν την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και αγγίζουν με τα όσα γράφονται και λέγονται και τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μόνο η ΕΡΤ όμως δεν είναι ικανή με την προπαγάνδα και την ελεγχόμενη ενημέρωση να πείσουν τον κόσμο.

Τον τόνο κυρίως του πολιτικού κλίματος και της όξυνσης που θα ακολουθήσει τη δίνουν όλα τα ΜΜΕ. Μάλιστα γίνεται σκληρή κριτική από την κυβέρνηση στο κατά πόσο τηρούσαν τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην κάλυψη των γεγονότων καθώς πολλές φορές έδιναν την εντύπωση ότι επιτελούσαν ρόλο δημοσιογράφου, εισαγγελέα και δικαστή μαζί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και με ένα «βρώμικο ΄89» όπως ονομάστηκε έρχονται και οι εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989. Ο Ανδρέας με προβλήματα υγείας και τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει για την κυβερνησή του και τον Μένιο Κουτσόγιωργα πρέπει να δώσει τη μάχη, έχοντας εναντίον του όλα τα μέσα ενημέρωσης που τον στήριζαν από την πρώτη μέρα της ανάληψης της εξουσίας.

Το προεκλογικό κλίμα όμως δεν ευνοεί τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ακόμα και η ΕΡΤ βλέποντας τα γεγονότα από άλλη σκοπιά προσπαθεί να αλλάξει «ρότα» λόγω του δυσμενούς κυβερνητικού κλίματος. Η διοίκηση του ραδιομεγάρου κατηγορείται για αγορά πομπών χωρίς διαγωνισμούς και σκάνδαλο εκατομμυρίων. Ένα ακόμα σκάνδαλο προστίθεται στο πράσινο στρατόπεδο.

Πριν ξεκινήσει η μάχη των εκλογών και αρχές του ΄89, τη γενική διεύθυνση της ΕΤ1 που θεωρείται και η ναυαρχίδα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας αναλαμβάνει ο δικηγόρος Δημήτρης Γιαννούζης στη θέση του Νίκου Σηφουνάκη που πολιτεύεται, και τη διεύθυνση ειδήσεων ο Ευκλείδης Παπαταξιάρχης αντικαθιστά τον Ανδρέα Δεληγιάννη.

Η μάχη της πλατείας και των συγκεντρώσεων για τις εκλογές του Ιουνίου σχεδιάζεται από τα επιτελεία των κομμάτων. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως οι εκλογές του 1981 και 1985. Βλέποντας ότι ο Ανδρέας θα χάσει τις εκλογές, τα ποντίκια εγκαταλείπουν το σκάφος ή εξαφανίζονται. Ο πράσινος ενθουσιασμός του παρελθόντος ανήκει στο …παρελθόν!

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια μέρος 44ο, εκλογές 1989 με ακέφαλη διοίκηση και σκάνδαλα, Ο Ανδρέας δίνει τη μάχη στις εκλογές του Ιουνίου!
Keywords