Έρχονται μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων

Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας

Μειώσεις στις τιμές φαρμάκων αλλά και απαγόρευση αυξήσεων προβλέπει κατεπείγουσα τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που προωθήθηκε χθες βράδυ στη Βουλή σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει μια σειρά μέτρων για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ενώ προκύπτει ότι τόσο τα πρωτότυπα όσο και τα γενόσημα θα πωλούνται φθηνότερα λόγω των μειώσεων στις τιμές, γεγονός που θα

ευνοήσει τους ασθενείς. Άλλωστε όσο μειώνονται οι αρχικές τιμές των φαρμάκων τόσο μειώνονται και οι συμμετοχές για τους ασφαλισμένους.

Εφόσον υπάρχει διαφορά υψηλότερη ανάμεσα στην τιμή των φαρμάκων αναφοράς εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους και των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας, τότε η τιμή θα μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση έως 7% επί τις τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών, με κατώτατο όριο την τιμή των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών.

Η τιμή του γενοσήμου, η οποία ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς, διαμορφώνεται σύμφωνα με τα παραπάνω για το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των πρωτοτύπων.

Οι τιμές των γενοσήμων θα πρέπει να δημοσιεύονται εντός 30 ημερών από την αίτηση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας τους.

Για να λάβει τιμή ένα φάρμακο για πρώτη φορά, θα πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Δεν ανατιμολογούνται τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) μικρότερο του ΚΗΘ που θα καθορίσει με απόφασή του ο υπουργός Υγείας.

Στη διαμόρφωση νέων τιμών και στο σύστημα τιμολόγησης, δεν θα αποτελούν στοιχεία διαμόρφωσης κόστους τα χορηγούμενα χωρίς έγκριση του ΕΟΦ δείγματα, έξοδα συνεδρίων, δαπάνες πολυτελών διαφημιστικών εντύπων, προμήθειες μεσαζόντων ή υπερτιμολογήσεις.

Όριο

Για το έτος 2018, το όριο δαπανών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για φαρμακευτική δαπάνη ορίζεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 530 εκατομμυρίων που προβλέπονταν από τον νόμο 4509/17.

Από αυτά, τα 455 εκατομμύρια αφορούν νοσοκομεία του ΕΣΥ (ήταν 474,2 εκατομμύρια), 13 εκατομμύρια το «Παπαγεωργίου» (αμετάβλητο) και 82 εκατομμύρια τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (ήταν 55,8 εκατομμύρια).

Με άλλη διάταξη προβλέπεται πως το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) μπορεί να αγοράζει φάρμακα και για λογαριασμό δημόσιων νοσοκομείων, για τα οποία έχει προηγηθεί διαδικασία διαπραγμάτευσης και έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα