Ενημερωση του κεελπνο για την παγκοσμια ημερα κατα της λυσσας

17:33 26/9/2013 - Πηγή: Fimotro

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημερώνει για τα ακόλουθα: Η λύσσα απαντάται σε περισσότερες από 150 χώρες παγκοσμίως. Η Ελλάδα, μετά από την...
εφαρμογή εντατικού προγράμματος εκρίζωσης της ασθένειας, εθεωρείτο ελεύθερη λύσσας από το 1987. Από τον Οκτώβριο του 2012 όμως, εμφανίστηκαν εκ νέου κρούσματα λύσσας σε ζώα στη χώρα μας, γεγονός αναμενόμενο επιδημιολογικά, εφόσον προϋπήρχαν κρούσματα σε γειτονικές χώρες. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα,
28 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας σε ζώα, κυρίως σε κόκκινες αλεπούδες (24), σε σκύλους (3) και μία γάτα. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο.
Κάθε περιστατικό με πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας εκτιμάται στις Μονάδες Υγείας και οι θεράποντες ιατροί προβαίνουν αναλόγως στη χορήγηση προφυλακτικής αγωγής. Η επιτυχής αντιμετώπιση της λύσσας απαιτεί τη διατομεακή συνεργασία μεταξύ πολλών υπηρεσιών.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχουν εκδώσει οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας, που επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τη λύσσα.
Πιο συγκεκριμένα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ:
• Καταγράφει τις προφυλακτικές αντιλυσσικές αγωγές, που χορηγούνται σε πιθανά εκτεθειμένα άτομα.
• Εκπόνησε αλγόριθμο διαχείρισης περιστατικού με πιθανή έκθεση στη λύσσα για τους επαγγελματίες υγείας.
• Πραγματοποιεί σειρά ενημερωτικών παρεμβάσεων για τη λύσσα, προς τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.
• Παρέχει σε καθημερινή βάση οδηγίες προς ιδιώτες και επαγγελματίες υγείας, που εμπλέκονται σε περιστατικά με πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας μέσα από το Κέντρο Επιχειρήσεων.
• Έχει τακτική συνεργασία για τα θέματα εκτίμησης κινδύνου και αντιμετώπισης του νοσήματος με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία καταστρώνει τα προγράμματα αντιμετώπισης της λύσσας στα ζώα.
• Έχει αναλάβει την επιτήρηση των πιθανών εκθέσεων ανθρώπων στα εμβόλια/δολώματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των άγριων ζώων, που θα διενεργηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η λύσσα είναι μια νόσος με θνητότητα σχεδόν 100% τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα και δεν υπάρχει συνήθως αποτελεσματική θεραπεία μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη λύσσα είναι η πρόληψη, η οποία περιλαμβάνει:
• Την αποφυγή της έκθεσης στα δαγκώματα των ζώων (αποφυγή επαφής με τα αδέσποτα ζώα) και στη δημιουργία φραγμού έναντι των άγριων ζώων (εμβολιασμός ζώων συντροφιάς),
• Την άμεση και σωστή φροντίδα του τραύματος και
• Την άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, για ενδεχόμενη προφυλακτική αγωγή.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα εξής τηλέφωνα: 2105212000, 2105212054 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr), στην ενότητα που αφορά τη λύσσα.
Keywords
Τυχαία Θέματα