Ελασσόνα: ζημιές σε 30 σπίτια, απεγκλωβισμοί στο μεσοχώρι και στο δαμάσι

17:22 3/3/2021 - Πηγή: Fimotro

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό των 6 Ρίχτερπροκειμένου να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό κατοίκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση εθελοντές του Ε.Ε.Σ. συμμετείχαν σε 3 απεγκλωβισμούς κατοίκων στα χωριά Μεσοχώρι και Δαμάσι.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και κατόπιν εντολής του Προέδρου Dr. Αντώνιου Αυγερινού, κινητοποίησε άμεσα τους εθελοντές των Περιφερειακών Τμημάτων Λάρισας και Ελασσόνας αλλά και εθελοντές από κοντινές περιοχές, προκείμενου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων και παράλληλα να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες όπου υπάρχει ανάγκη.

Συγκεκριμένα, εθελοντές του Ε.Ε.Σ., λίγα λεπτά μετά το χτύπημα του εγκέλαδου που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή, συμμετείχαν σε 3 απεγκλωβισμούς κατοίκων στα χωριά Μεσοχώρι και Δαμάσι, όσο και σε έρευνες για αγνοούμενους σε χαλάσματα και κτίρια που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Ταυτόχρονα, προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε κατοίκους που δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν.

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες πραγματοποιούν συνεχείς δράσεις και περιπολίες καταγράφοντας τις ανάγκες των κατοίκων που τα σπίτια τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, Διασώστες και η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης – Κ9 από τα Περιφερειακά Τμήματα Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής και Ξάνθης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, κατευθύνονται στην περιοχή για την επιπλέον συνδρομή σε τυχόν απεγκλωβισμούς κατοίκων.

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις.

Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.

Σκηνές και εξοπλισμός στα χωριά που επλήγησαν

Μικρές είναι οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην πόλη της Λάρισας από τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στην πόλη περιορίζονται σε υψηλές καμινάδες και ρωγμές κυρίως σε τοίχους παλαιών κτιρίων, ωστόσο υπάρχει το θέμα της αντιμετώπισης ανθρώπων που φοβούνται να εισέλθουν στα σπίτια τους και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μέριμνα για στεγασθούν σε σκηνές άστεγοι ή φοβισμένοι κάτοικοι της περιοχής.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήδη υπάρχει κινητοποίηση ώστε να στηθούν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων.

Δεκάδες σκηνές στέλνονται και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έστειλε ήδη πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτίρια όσο και σε οδούς και γέφυρες.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται προς διάθεση και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.

The post Ελασσόνα: Ζημιές σε 30 σπίτια, απεγκλωβισμοί στο Μεσοχώρι και στο Δαμάσι appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα