Δε θα κληθει ο ραχοι ως μαρτυρας σε υποθεση διαφθορας...

Δεν υπάρχει λόγος να κληθεί ως μάρτυρας ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, έκρινε ο δικαστής ο οποίος έχει αναλάβει να ερευνήσει ...
σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.
Ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ αναφέρει στην απόφασή του ότι «δεν υπάρχει λόγος» να καταθέσουν ως μάρτυρες πολλά από τα πρόσωπα - μεταξύ των οποίων και ο Ραχόι - τα ονόματα των οποίων είχαν ακουστεί στην υπόθεση.
«Συμφωνώντας με τη θέση της εισαγγελίας, ο δικαστής Ρουθ αντιτίθεται στην κατάθεση του κ. Ραχόι, όπως και άλλων ηγετικών ή πρώην ηγετικών
στελεχών του κόμματος», εξήγησε δικαστική πηγή.
Το όνομα του κ. Ραχόι αναφέρθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για τα «μαύρα ταμεία» του Λαϊκού Κόμματος και τους κρυφούς λογαριασμούς που διατηρούσε ο ταμίας του κόμματος (1990-2009) και πρώην στενός συνεργάτης του, Λουίς Μπαρθένας.
Στις αρχές Αυγούστου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και διαβεβαίωσε ότι είναι «έντιμος και ευσυνείδητος άνθρωπος», παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι έκανε λάθος που εμπιστεύτηκε τον κ. Μπάρθενας.
Το σκάνδαλο ήρθε στο φως τον περασμένο Ιανουάριο, όταν δημοσιεύτηκαν στον Τύπο έγγραφα που αποκάλυπταν έναν «κρυφό» λογαριασμό που διατηρούσε το κόμμα.
Ο πρωθυπουργός ενεπλάκη στην υπόθεση για πρώτη φορά στις 31 Ιανουαρίου από την εφημερίδα El País, η οποία δημοσίευσε τις περιβόητες «σημειώσεις του Μπαρθένας».
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα έγγραφα, ο ηγέτης του κόμματος και νυν πρωθυπουργός λάμβανε ετησίως, από το 1997 μέχρι το 2008 το ποσό των 25.200 ευρώ, το οποίο προερχόταν από «δωρεές ιδιωτών επιχειρηματιών».
Η εφημερίδα El Mundo υπολόγισε ότι μέσα σε μια εικοσαετία ο πρώην ταμίας παρέδωσε στον κ. Ραχόι συνολικά 343.700 ευρώ.
Στις 27 Ιουνίου ο κ. Μπαρθένας κρίθηκε προφυλακιστέος για φορολογική απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στο πλαίσιο άλλου σκανδάλου διαφθοράς, της «υπόθεσης Γκιρτέλ», η οποία ταλανίζει το Λαϊκό Κόμμα από το 2009.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα