Χρεοκοπια της ελλαδας ισον εξαγωγικο προβλημα στις ηπα

17:33 15/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Σημαντικό αντίκτυπο θα έχει στο μέλλον (και) του Αμερικανού φορολογουμένου ένα ενδεχόμενο μελλοντικής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και γενικευμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη. Όπως...
επισημαίνουν αναλυτές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, λόγω του πιθανού κατρακυλίσματος που θα υφίστατο το ενιαίο νόμισμα των 331 εκατ. Ευρωπαίων, οι εταιρείες των ΗΠΑ θα αντιμετώπιζαν μεγαλύτερες δυσκολίες να πουλήσουν τα αγαθά τους στην Γηραιά Ήπειρο.
Επίσης, θα μπορούσε να χαθεί για τους Αμερικανούς φορολογούμενους ένα μέρος από τον συνταξιοδοτικό τους λογαριασμό, τον γνωστό στις ΗΠΑ με τον κωδικό «401(k)». Πάντως οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ θα είναι όντως περιορισμένες για τις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ήδη μειώσει την έκθεση τους απέναντι στην Ελλάδα σχεδόν στο 40%, στα 4.5 δις. ευρώ. Η ευρύτερη ανησυχία είναι πως μετά την Ελλάδα, η κρίση θα επεκταθεί, σε χειρότερο βαθμό, σε μεγαλύτερες οικονομίες, όπως αυτές της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να σημάνει την συρρίκνωση των πιστωτικών γραμμών, καθότι οι τράπεζες, ελλείψει ρευστού, δεν θα πάρουν ρίσκα περιορίζοντας τα στεγαστικά κι επαγγελματικά δάνεια. Όσον αφορά στις χρηματαγορές, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες και μεγάλοι επενδυτές έχουν ήδη παγώσει τα επενδυτικά τους προγράμματα στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως σημειώνει το άρθρο, είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος πως θα αντιδράσουν τα χρηματιστήρια σε μια τυχόν αναγγελία εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. Κάθε αρνητικό νέο από την Ευρώπη εγείρει νέες χρηματοοικονομικές ανησυχίες στις χρηματαγορές και σίγουρα μια πτώση στις παγκόσμιες χρηματαγορές θα μπορούσε να παρασύρει τις οικονομίες της Κίνας και των ΗΠΑ, πλήττοντας τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και τα χαρτοφυλάκια. Τέλος, σε εμπορικό επίπεδο, οι συνέπειες θα είναι πιο σοβαρές, αφού περισσότερο από το 50% των ξένων επενδύσεων των ΗΠΑ και το 20% των αμερικανικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πτώση σε αυτά θα σήμαινε λιγότερα έσοδα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, λιγότερη ανάπτυξη εντός ΗΠΑ και χαμένες θέσεις εργασίας για Αμερικανούς. «Αυτή τη στιγμή, μια σταθερή οικονομική ύφεση είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο που μπορούμε να σκεφτούμε για την Ε.Ε.», τονίζει ο Τσαντ Μουτρέι, οικονομικός αναλυτής της Αμερικανικής Ένωσης Κατασκευαστών, τονίζοντας πως «κάθε σενάριο χειρότερο από αυτό, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την οικονομία και τις στρατηγικές ανάπτυξης των ΗΠΑ».
Keywords
Τυχαία Θέματα