Ti θα ζητησει το πασοκ για τον ενιαιο φορο ακινητων...

08:31 1/11/2013 - Πηγή: Fimotro
Τη «σημαντική αναμόρφωση του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα ζητήσει η Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με απόφαση του Κοινοβουλευτικού ...
Τομέα Εργασίας Οικονομικών του κόμματος. Νωρίτερα ασκούσε κριτική στο υπουργείο Οικονομικών για μη αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Δικαιότερη κατανομή βαρών
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ,
που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης υπό την προεδρία του Γραμματέα της Κ.Ο. Παναγιώτη Ρήγα, θα ζητηθεί να γίνει σημαντική αναμόρφωση του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Η αναμόρφωση πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού στόχου, να υπάρχει δικαιότερη κατανομή των βαρών και να φορολογείται συνολικά η ακίνητη περιουσία.
Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθούν απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως επίσης και χαμηλοί συντελεστές για παραγωγικές εγκαταστάσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Επίσης να αντιμετωπιστούν διαφορετικά τα ακίνητα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω χωροταξικών, αρχαιολογικών και πολεοδομικών περιορισμών.
Επιπλέον σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με τους αρμόδιους τομείς θα συγκροτήσει ομάδες εργασίας για τη διατύπωση μιας προοδευτικής φορολογικής πρότασης.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλου που προανήγγειλε τις αλλαγές και σημείωνε ότι αυτές θα επιτυγχάνουν το δημοσιονομικό στόχο, τον οποίο ήδη έχει ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και δεύτερον ότι θα επιτυγχάνεται δικαιότερη κατανομή των βαρών.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σκέπτονται να συναντηθούν με τον κ. Στουρνάρα, όπως χθες οι βουλευτές της Ν.Δ., απάντησε:
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν ένα ζήτημα. Καλό είναι να θυμούνται τι έλεγαν για το χαράτσι στις εκλογές του Μαΐου».
Οι νέες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ
Οι προτάσεις που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τεθούν στη διαδικασία της διαβούλευσης αλλά κατά στη Βουλή έχουν ως εξής:
Α) Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστή Πρόσοψης στα «τυφλά» ακίνητα (κυρίως σε διαμέρισμα σε φωταγωγό).Β) Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστής Παλαιότητας για τα κτίσματα άνω των 50 ετών.Γ) Τη διάκριση των αρδευόμενων ή μη ελαιοκαλλιεργειών και δενδροκαλλιεργειών με αντίστοιχη πρόταση για μείωση του Συντελεστή Χρήσης των μη αρδευόμενων.Δ) Την εξέταση εκπτώσεων και αναστολής πληρωμής φόρου με κοινωνικά κριτήρια ειδικών κατηγοριών πχ. Αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 7.000€.Ε) Σχετικά με τη χορήγηση αναστολής καταβολής του οφειλόμενου φόρου για τα Νομικά Πρόσωπα, προτείναμε το εξής: α) τη διατήρηση του 30% μείωσης του συνολικού κύκλου εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο με αυτό φορολογικό έτος για τις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ κλπ) β) την αύξηση σε 50% για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ κλπ) γ) τη ΜΗ χορήγηση αναστολής για τις εξωχώριες εταιρείες (off shore). Κριτική στο υπουργείο Οικονομικών
Νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικος Τομέας Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ασκούσε κριτική προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας πως δεν ελήφθησαν υπ΄όψιν οι προτάσεις που είχε καταθέσει προς το υπουργείο ως βάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα προκειμένου να εφαρμοσθούν από 1.1.2013 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2013) καταργώντας συγχρόνως το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ.
Λάθος διαπραγμάτευση με την τρόικα
«Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών είτε δεν διαπραγματεύθηκε αποτελεσματικά με την Τρόικα είτε ενδεχομένως δεν υιοθέτησε την πρόταση αυτή, με αποτέλεσμα να υποκύψει στις αξιώσεις της Τρόικα και να παραταθεί η ισχύς του ΕΕΤΗΔΕ και για το 2013 ως ΕΕΤΑ (παρά την εξαγγελία περί του αντιθέτου)», τονίζει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει πως της στάση αυτή του υπουργείου επηρέασε τότε και η αδυναμία επίτευξης σύγκλισης απόψεων στη ΝΔ ως προς τη φιλοσοφία του νόμου.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Οικονομικών τον Μάιο του 2013 διαμόρφωσε άλλη πρόταση, χωρίς, σημειώνει, προηγούμενη συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή και στη συνέχεια ετέθη υπ’ όψιν των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σαν νέα πρόταση – συμφωνία με την Τρόικα.
Οι διαφορές της νέας πρότασης του ΥΠΟΙΚ με αυτή του ΠΑΣΟΚ
Τη πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για το φόρο ακινήτων διαφέρει από την αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως προς τα εξής:
Δεν περιλαμβάνει αφορολόγητο ποσόΔεν προβλέπει ειδική αντιμετώπιση των κατ’ επάγγελμα αγροτώνΔεν φορολογεί συνολικά την Ακίνητη Περιουσία του ιδιοκτήτη, αντίθετα φορολογεί το κάθε ακίνητο αυτοτελώς χωρίς προοδευτική φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα οι έχοντες μεγάλης αξία ακίνητη περιουσία να καταβάλουν λιγότερο φόρο.Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα