Reuters: ο κόσμος πρέπει να ετοιμάζεται για πανδημία

11:16 28/2/2020 - Πηγή: Fimotro
44 νέοι θάνατοι στην Κίνα – Αύξηση κρουσμάτων σε Γαλλία, Γερμανία

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει η επιδημία του κορωνοϊού Covid-19, καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία σε διεθνές επίπεδο, με το Reuters να αναφέρει πως «ο κόσμος ετοιμάζεται για την πανδημία του κορωνοϊού». Την ίδια ώρα, ολοένα αυξάνονται τα νέα κρούσματα στις χώρες της Ευρώπης, ενώ ο ιός «χτύπησε» και την υποσαχάρια Αφρική, γεγονός

που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Σύμφωνα με το Reuters, «οι ελπίδες ότι ο κορωνοϊός θα περιοριστεί στην Κίνα εξαφανίστηκαν, καθώς κρούσματα εμφανίζονται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις άρχισαν να κάνουν αποθέματα σε ιατρικό εξοπλισμό και οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για παγκόσμια ύφεση».

Όπως σημειώνεται τα χρηματιστήρια βρίσκονται στο δρόμο για την χειρότερη εβδομάδα των μετοχών από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 καθώς οι αναταραχές στα διεθνή ταξίδια και την εφοδιαστική αλυσίδα τροφοδοτεί τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.

«Ο κορωνοϊός μοιάζει τώρα περισσότερο σαν πανδημία. Οι αγορές μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και αν υπάρχει μεγάλο ρίσκο, όσο βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Αλλά για την ώρα κανείς δεν μπορείς να πει πόσο θα κρατήσει (σ.σ. η κρίση του κορωνοϊού και πόσο σοβαρή θα γίνει» εξήγησε στο Reuters ο Νοριχίρο Φουτζίτο, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Στο ρεπορτάζ του Reuters υπενθυμίζεται, επίσης, η δήλωση του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα κράτη πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται. «Ο ιός αυτός έχει δυναμική πανδημίας. Δεν είναι η ώρα για φόβο. Τώρα είναι η ώρα για λήψη μέτρων προκειμένου να εμποδίσουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού και να σώσουμε ζώες» είπε χαρακτηριστικά την Πέμπτη.

Σε μια πρώτη «απάντηση» στην έκκληση του διευθυντή του ΠΟΥ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο επίκλησης των ειδικών εξουσιών που της δίνει το Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να επιταχύνει την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού.

44 νέοι θάνατοι στην Κίνα – Στους 2.858 οι νεκροί παγκοσμίως

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 44 νέους θανάτους και 327 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στη χώρα να είναι ο χαμηλότερος από τις 23 Ιανουαρίου.

Έτσι, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στην χώρα στους 2.788, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα έφτασαν τους 2.858, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων ως σήμερα έφθασε έτσι τα 78.824 στην ηπειρωτική Κίνα.

38 κρούσματα στη Γαλλία, 32 στη Γερμανία

Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι δύσκολη, καθώς μετά την Ιταλία όπου οι νεκροί έχουν φτάσει τους 17, τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται.

Στη Γαλλία, τα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες από 18 έφτασαν τα 38, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων οφείλεται στον εντοπισμό των λεγόμενων «ατόμων επαφής» που συνδέονται με προηγούμενα γνωστά κρούσματα, είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως η Γαλλία είναι «έτοιμη για επιδημία».

Επίσης, στη Γερμανία τα κρούσματα έφτασαν τα 32, ενώ σύμφωνα με τις αρχές, περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν τεθεί σε απομόνωση. Πάντως, 14 από τους ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιό στην Βαυαρία έχουν αποθεραπευτεί και έχουν λάβει εξιτήριο.

Στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, τα κρούσματα είναι οκτώ, στη Ρηνανία-Παλατινάτο νοσηλεύεται ένας άνδρας των Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ 20 κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό έχουν καταγραφεί στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε καρναβαλική εκδήλωση στην περιοχή Χάινσμπεργκ. Παρόλα αυτά, επισημαίνουν οι υγειονομικές αρχές του κρατιδίου, ο «ασθενής μηδέν», από τον οποίο μεταδόθηκε αρχικά ο ιός, παραμένει άγνωστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα