Kai ta enaeρια μεσα στη μαχη εναντιον της φωτιας στη βαρυμπομπη...

10:09 6/8/2013 - Πηγή: Fimotro
Προς ύφεση βαίνει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή της Βαρυπόμπης. Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν με το πρώτο φως της ημέρας ...
έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και λίγο αργότερα ο αριθμός τους αυξήθηκε σε δέκα. Στο σημείο επιχειρούν και δύο ελικόπτερα, ενώ το συντονισμό της επιχείρησης έχει ελικόπτερο Super Puma.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Σωτήρη Γεωργακόπουλου,
μετά την ολονύκτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις και τη συνδρομή των εναέριων μέσων από νωρίς το πρωί, η κατάσταση βελτιώνεται και η φωτιά βαίνει προς ύφεση. Ο αρχηγός του Π.Σ. δήλωσε επίσης ότι ευελπιστεί πως οι ζημιές σε σπίτια της περιοχής δεν είναι σοβαρές.
Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες στις 22.48 από πευκόφυτη περιοχή και σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και του δυνατού αέρα.
Άμεσα έσπευσαν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο ενώ κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή.
Οι επίγειες δυνάμεις έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες και με τη σταδιακή ενίσχυσή τους, στην περιοχή επιχειρούν 122 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 96 άτομα πεζοπόρο τμήμα, δεκάδες εθελοντές, δέκα εθελοντικά οχήματα με είκοσι άτομα, 15 υδροφόρες Ο.Τ.Α., δέκα ιδιωτικές υδροφόρες, καθώς επίσης 60 στρατιώτες και τρία μηχανήματα του Στρατού.
«Μετά από ολονύκτιες και υπεράνθρωπες προσπάθειες οι δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τα μέτωπα και να αποσοβήσουν τον κίνδυνο να εισέλθει η φωτιά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας όπως επίσης και να συμβούν ολοσχερείς καταστροφές στις κατοικίες της περιοχής», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά νωρίς το πρωί μαίνεται στην περιοχή μεταξύ Βαρυμπόμπης και Θρακομακεδόνων και κινείται ανατολικά, ενώ έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον δέκα σπίτια.
Οι φλόγες πλησίασαν το Ολυμπιακό Χωριό και το στρατόπεδο της περιοχής.
Από χθες το βράδυ οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση κατοικιών στις οδούς Μίχα, από όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά, καθώς και στην οδό Ορφέα. Η αστυνομία προχώρησε και σε διακοπή της κυκλοφορίας στην λεωφόρο Βαρυμπόμπης και την πλατεία της Βαρυμπόμπής μέχρι την οδό Μίχα.
Νωρίς το πρωί (6.00) πυκνός καπνός είχε καλύψει τις περιοχές από τους πρόποδες της Πάρνηθας μέχρι και τη Μεταμόρφωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:
Στις 22:48 χθες, ενημερώθηκε η Υπηρεσία μας για πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη Αττικής. Άμεσα έσπευσαν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο ενώ κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού(Δ.Α.Ε.Ε.) βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος από την πρώτη στιγμή. Όλες οι Υπηρεσίες της Π.Δ.Π.Υ. Αττικής τέθηκαν σε γενική επιφυλακή και οι δυνάμεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν σταδιακά ως εξής: 122 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 96 άτομα πεζοπόρο, 10 εθελοντικά οχήματα με 20 άτομα, 15 υδροφόρες Ο.Τ.Α., 10 ιδιωτικές υδροφόρες, 60 στρατιώτες, 3 μηχανήματα του Στρατού, ενώ με το πρώτο φώς της ημέρας έχει δοθεί εντολή να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις από αέρα 10 αεροσκάφη , δύο ελικόπτερα CHINOOK, ενώ θα συντονίζονται από Ε/Π SUPER PUMA του Π.Σ. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από πευκόφυτη περιοχή και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και του δυνατού αέρα. Οι δυνάμεις της υπηρεσίας μας αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες με κίνδυνο το βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς να κατευθυνθεί προς τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, επισημαίνουμε ότι δεν υπήρχαν δρόμοι να αναχαιτιστεί, ενώ φυσούσαν βόρειοι/βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως έως και 5Β και το δυτικό/ νοτιοδυτικό μέτωπο που δημιουργούνταν κατευθυνόταν προς κατοικημένη περιοχή. Μετά από ολονύκτιες και υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να περιορίσουν τα μέτωπα και να αποσοβήσουν τον κίνδυνο να εισέλθει η φωτιά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας όπως επίσης και να συμβούν ολοσχερείς καταστροφές στις κατοικίες της περιοχής.Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα