27 θάνατοι στην ελλάδα–στη θεσσαλονίκη το νέο θύμα

23:28 26/3/2020 - Πηγή: Fimotro

Τους 27 έφτασαν οι νεκροί στη χώρα μας από τον κορωνοϊό, αφού ένας άτυχος άνδρας έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 18 Μαρτίου.

Ο θάνατός του δεν καταγράφηκε εγκαίρως λόγω γραφειοκρατίας, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν 71 νέα κρούσματα με τον συνολικό να ανέρχεται σε 892. 57 είναι οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, 54 εξ αυτών διασωληνωμένοι. Οι περισσότεροι είναι άνδρες, με υποκείμενα νοσήματα.

Αναφερόμενος στον θάνατο του Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη

ο κ. Τσιόδρας είπε πως είχε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, που έχει συσχετιστεί με τον νέο ιό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε πρωτόκολλο θεραπευτικής αγωγής για όσους νοσηλεύονται. Περιλαμβάνεται ειδική προληπτική αγωγή, αντιπηκτική αγωγή.

«Δεν καταγράφεται επιθετική πορεία της νόσου» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μελέτη σύμφωνα με την οποία ο COVID-19 θα απλωθεί σε ευρωπαϊκές χώρες όπως στην Χουμπέι της Κίνας. «Δέκα φορές ανέβηκε ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου μέσα σε 14 μέρες» είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε με την καλή ανησυχία. Δεν έχουμε πορεία Ιταλίας. Αν τα μέτρα αρθούν θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα», τόνισε.

«Οι σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια. Τα νούμερα δεν αλλάζουν: στην συντριπτική πλειοψηφία είναι ήπια νόσος», τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε πως σχεδιάζεται πρωτόκολλο προφύλαξης με ειδική φαρμακευτική αγωγή για όσα άτομα παίρνουν εξιτήριο μετά τον κορωνοϊό. Όσοι παίρνουν εξιτήριο θα επανελέγχονται.

Η ανοσία σύμφωνα με πρώτες έρευνες «θα είναι δύο με τρία έτη», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

«Οι τεχνικές αντισωμάτων εφόσον αποδειχτούν ακριβείς, θα τα αξιολογήσουμε άμεσα στις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν», είπε.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη γρίπη λέγοντας πως βρίσκεται στο τέλος της.

«Σήμερα δεν είμαστε σε κατάσταση εφησυχασμού, παραμένουμε σε κατάσταση επαγρύπνησης. Σας παρακαλώ να τηρούμε τα μέτρα αποστασιοποίησης», κατέληξε.

Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια τεστ στη χώρα

«Το κράτος μεριμνά για να γίνονται σε περισσότερα σημεία τα τεστ, τα οποία είναι δωρεάν. Επίσης πάνω από 3.085 αιτήσεις υγειονομικού προσωπικού έχουν εγκριθεί. Το σύστημα Υγείας έχει στη διάθεσή του ΜΕΘ που ήταν κλειστές ενώ υπάρχει και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» είπε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στη χώρα», είπε.

Χαρδαλιάς: Παρακολουθούμε κάθε 12 ώρες τα δεδομένα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως καθημερινά παρακολουθούνται τα δεδομένα και ανά δωδεκάωρο τρέχουν μοντέλα ανάλογα με την περιοχή στα οποία γίνεται πρόβλεψη των κρουσμάτων του COVID-19.

«Επαναλαμβάνω πως τα SMS είναι χωρίς χρέωση και δεν διατηρούνται δεδομένα. Είναι σε λειτουργία η πύλη gov.gr και πλέον μπορούν να διεκπαιρεώνονται διαδικασίες. Πάνω από 50 επιχειρήσεις και φορείς προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες, βιβλία, ταινίες κτλπ στο digitalsolidarity.gov.gr» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Πάνω από 70.000 συμπολίτες μας γράφτηκαν εθελοντές. Συνολικά 5.824 συμπολίτες μας βρίσκονται σε κατ΄ οίκον καραντίνα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε όσους ήρθαν από το εξωτερικό και τις επαφές τους να παραμείνουν σε καραντίνα διότι οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα, αν μείνουμε σπίτι, θα αφήσουμε σε λίγες εβδομάδες πίσω μας τον εφιάλτη. Η προσπάθεια συνεχίζεται», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα