Το πολυνομοσχέδιο πέρασε, ώρα για εθνικό σχέδιο

Νόμος του κράτους με 153 ψήφους, με «μπετοναρισμένη» την Κ.Ο. της ΝΔ και με τους γνωστούς αντάρτες από το ΠΑΣΟΚ, είναι το πολυνομοσχέδιο που περιέχει φορολογικά ζητήματα και τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο τομέα. Σε ονομαστική ψηφοφορία μπήκαν περισσότερα από 15 άρθρα και μόνο το άρθρο 81 για τους Δημοτικούς Αστυνόμους έλαβε τις λιγότερες ψήφους, συνολικά 152 σε σύνολο 293 ψήφων, παρα ταύτα ψηφίζεται.

Το αρθ. 81 καταψήφισε ο κ. Πάρις

Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) ενώ από την διαδικασία έλειπαν ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης – αν και ήταν παρών στην συζήτηση – και ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ) που απουσίαζε λόγω οικογενειακού προβλήματος (πέθανε η μητέρα του). Στη Βουλή πήγε και ο Ν. Σηφουνάκης, παρ’ ότι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Επίσης ορισμένα άρθρα έλαβαν περισσότερες από 155 ψήφους που διαθέτει η ΝΔ – ΠΑΣΟΚ καθώς τα στήριξαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ορισμένοι ανεξάρτητοι.

Πιο αναλυτικά: Το άρθρο 14 έλαβε 168 (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, Αν. Λοβέρδος , Χρ. Αηδόνης)

Το άρθρο 30 έλαβε 157 ψήφους

Τα άρθρα 74,76, 77, 78, 80, 82, 90, 91, 93 και 103 έλαβαν 153 ψήφους

Τα άρθρα 105 και 106 έλαβαν 155 ψήφους

Το πρόβλημα που έχει ο Ευ. Βενιζέλος ακούει στα ονόματα Κουκουλόπουλος και Κακλαμάνης και θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις για το «αντάρτικό» τους. Σε αντίθεση με τη ΝΔ όπου οι όποιες αντιδράσεις κάμφθηκαν αφού άλλαξαν ορισμένες διατάξεις, όπως ότι δεν τίθενται σε διαθεσιμότητα οι τρίτεκνοι.

Μια ακόμη κρίσιμη ψηφοφορία περνά λοιπόν στην ιστορία και μια κοινοβουλευτική μάχη λήγει χωρίς να… πέσει η κυβέρνηση όπως διακαώς επιθυμούσε ο κ. Τσίπρας. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματιστεί με διάφορα παρατράγουδα που έγιναν αλλά κυρίως με το τι Ελλάδα θέλει να δει.

Το συνεχές ράβε – ξήλωνε του νόμου για τη διαθεσιμότητα, έδειξε ότι δεν υπήρχε σχέδιο για να αναδιαρθρωθεί η «ιερή αγελάδα» του δημόσιου τομέα. Θες οι καθυστερήσεις του Μανιτάκη κι άλλων υπουργών, θες οι σφοδρές αντιδράσεις επειδή πειράζεται ο βασικός πυρήνας των ψηφοφόρων των πολιτικών, θες το τελεσίγραφο της τρόικας, η ουσία είναι ότι το πολυνομοσχέδιο ανέδειξε για άλλη μια φορά ότι απαιτούνται σοβαρότητα και μεγαλύτερη προετοιμασία για τόσο μεγάλη υπόθεση.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι κάποτε πρέπει να σταματήσουν όλα αυτά. Τα θρίλερ, τα εκβιαστικά τελεσίγραφα, η απαξίωση της Βουλής και της κοινωνίας, η απουσία ενός πολιτικού οράματος που θα είναι πάνω και πέρα από πολυνομοσχέδια, μέτρα, Μνημόνια, τρόικες και συγκρούσεις στη Βουλή.

Η χώρα και η κυβέρνηση πήραν παράταση ζωής για δύο – τρεις μήνες ακόμη και πλέον μένει να δούμε τι θα γίνει με τις γερμανικές εκλογές και την αλλαγή πολιτικής που όλοι βλέπουν αργότερα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές της Κομισιόν, έχει ήδη μπει στο τραπέζι συζήτηση για νέο κούρεμα του χρέους το οποίο μπορεί να γίνει με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.

Ο Αντώνης Σαμαράς, οι υπουργοί και οι στενοί του συνεργάτες έχουν άλλη μια ευκαιρία για να συγκροτήσουν ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη χώρα. Με αρχή, μέση και τέλος. Που θα έχει συγκεκριμένο σκοπό και στόχο και δεν θα υπάρχουν παλινωδίες και πισωγυρίσματα.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα αχνό φωτάκι που μπορεί να δυναμώσει με συντονισμένες κινήσεις. Χρειάζεται όραμα, στρατηγική, καθαρό μυαλό και άξιοι άνθρωποι που θα βγάλουν τη χώρα από το τέλμα.

Τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία ήταν:

14 (απαλλαγές εισοδήματος μισθωτών)
30 (εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού φορολογίας)
74 (αστική ασυλία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας):
76 (Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας δήμων)
77 (προϋπολογισμοί δήμων)
78 (προϋπολογισμοί περιφερειών)
80 (σχολικοί φύλακες)
81 (Δημοτική Αστυνομία)
82 (απολύσεις καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης)
90 (διαθεσιμότητα)
91 (κινητικότητα)
93 (καταργήσεις θέσεων με υπουργική απόφαση)
103 (κατώτατος μισθός)
105 (προσωρινές διαταγές)
106 (μεταβατικές διατάξεις)

Keywords
Τυχαία Θέματα