Το νέο μέτωπο των ΗΠΑ ενάντια στο ISIS, στη Λιβύη

20:54 3/8/2016 - Πηγή: Antinews

Ο αμερικανικός στρατός αυτή την εβδομάδα άρχισε να βομβαρδίζει στόχους τους Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, ανοίγοντας ένα ακόμα μέτωπο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατικής ομάδας. Η εκστρατεία ξεκίνησε για να βοηθήσει τους μαχητές της Λιβύης να συμμαχήσουν με την νεοσύστατη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας ώστε να κατατροπώσει το Ισλαμικό Κράτος στη Σύρτη, μια παράκτια

πόλη που, από το 2014, λειτουργεί ως βάση για τις προσπάθειες του ISIS να δημιουργήσει ένα παρακλάδι στη Λιβύη.

Δεδομένης της κατακερματισμένης πολιτικής της χώρας και του βρώμικου αμαλγάματος των πολιτοφυλακών που γεννήθηκαν από τον εμφύλιο πόλεμο του 2011, στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, η κυβέρνηση Ομπάμα δίσταζε εδώ και πολύ καιρό να εμπλακεί και πάλι στρατιωτικά. Επιπλέον, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν καθώς το Ισλαμικό Κράτος έκανε γρήγορες επιδρομές κατά μήκος των ακτών της Λιβύης, επιβάλλοντας δρακόντειους νόμους στην κοινωνία και πραγματοποιώντας βάναυσες εκτελέσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ανακατάληψη εδάφους από το ISIS. Αλλά είχαν υποστεί βαριές απώλειες, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Φαγιέζ Σεράζ, να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν με αεροπορικές επιδρομές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιτακτικούς λόγους για να ενεργήσουν. Μια ισχυρή και διαρκής βάση του ISIS στη Λιβύη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως τόπος σχεδιασμού για επιθέσεις σε δυτικές χώρες. Καθώς οι επιθέσεις που αποδίδονται ή εμπνέονται από το ISIS σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί, ο Πρόεδρος Ομπάμα και άλλοι ηγέτες της Δύσης πιέζονται όλο και περισσότερο να φέρουν την ομάδα σε αμυντική θέση. Από εκεί και πέρα, η αυξανόμενη δύναμη του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη κάνει τις προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης και την οικοδόμηση ενός λειτουργικού κράτους πολύ πιο δύσκολες.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της τελευταίας κλιμάκωσης στον πόλεμο κατά του ISIS - το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης μάχονται στο Ιράκ, τη Συρία και, σε περιορισμένο βαθμό, στο Αφγανιστάν - είναι αβέβαιες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στον εμφύλιο πόλεμο του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του συνταγματάρχη Μουαμάρ ελ-Καντάφι ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί μπορεί να αλλάξουν την πορεία στο πεδίο της μάχης. Αλλά η Ουάσιγκτον και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή δεν έχουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, κάτι που άφησε τη Λιβύη να περιέλθει σε μια κατάσταση αναρχίας. Μέχρι τον Απρίλιο, η χώρα είχε δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και κυβερνούνταν, για πρακτικούς σκοπούς, από ηγέτες πολιτοφυλακών.

Η σταθεροποίηση της Λιβύης θα απαιτήσει μια μόνιμη δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα. Ένα από τα πιο πιεστικά καθήκοντα είναι η καθιέρωση των νόμιμων δυνάμεων ασφαλείας, κάτι που θα απαιτήσει τη διάλυση των πολιτοφυλακών. Αυτό θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη διεθνή δέσμευση, από όση ήταν πρόθυμοι να δώσουν οι ηγέτες του κόσμου μετά την δολοφονία του Καντάφι. Θα χρειαστεί χρόνο για να βοηθήσουν τη νέα κυβέρνηση να διεκδικήσει μεγαλύτερη εξουσία, αλλά είναι ένας βιώσιμος στόχος δεδομένου ότι η Λιβύη είναι μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα με μόνο έξι εκατομμύρια κατοίκους.

Αυτό το νέο βήμα στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μια υπενθύμιση της ανάγκης για μια συζήτηση σχετικά με τη νομική εξουσία της Αμερικής να πολεμήσει την ομάδα. Η κυβέρνηση Ομπάμα στηρίζεται σε μια νομική εντολή του 2001 για να εκδικηθεί για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, διότι ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο ήταν απρόθυμοι να συμβιβαστούν με τις παραμέτρους μιας νέας εντολής που θα καθορίζει το πεδίο εφαρμογής και τους στόχους της στρατιωτικής εκστρατείας. Κατά τα τελευταία χρόνια, ένας από τους πιο δυνατούς υποστηρικτές στη διαμόρφωση μιας νέας νομικής εντολής, που είναι γνωστή ως άδεια για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, ήταν ο γερουσιαστής Τιμ Κέιν της Βιρτζίνια, υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών. Οι ψηφοφόροι αξίζουν να ακούσουν περισσότερα σχετικά με αυτό και από τα δύο κόμματα στην προεκλογική εκστρατεία.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα