To Isis στην Αίγυπτο: Ποια είναι η παρουσία του στο Σινά;

Το παρακλάδι του Isis, η τρομοκρατικήοργάνωση "Επαρχία του Σινά", έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης της πτήσης MetroJet το 2015, στην οποία σκοτώθηκαν 224 άτομα.

Τουλάχιστον 235 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια επίθεση σε ένα τέμενος των Σούφι στην χερσόνησο της Αιγύπτου, σε ένα από τα χειρότερα περιστατικά τρομοκρατίας που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Ένοπλοι άνδρες πυροδότησαν τουλάχιστον μία βόμβα αυτοκτονίας και άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που προσεύχονταν την Παρασκευή, είπαν οι επιζώντες στα κρατικά μέσα.
Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος ήταν πίσω από την επίθεση, αλλά έρχεται μετά από μια σειρά από πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις με στόχο την αστυνομία και τον στρατό, την ευθύνη των οποίων έχουν αναλάβει τζιχαντιστές που συνδέονται με το Isis στην περιοχή.

Γιατί είναι τόσο άνομο το Σινά;

Η χερσόνησος του Σινά στην Αίγυπτο, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, υπήρξε εδώ και καιρό προπύργιο για τους ισλαμιστές αντάρτες και τις ομάδες Βεδουίνων που έχουν προβλήματα με κυβέρνηση του Καΐρου. Η περιοχή έχει παραμεληθεί από την κεντρική κυβέρνηση από τότε που το Ισραήλ απέσυρε την κατοχή στρατευμάτων το 1979 και οι μάχες χαρακτηρίζονται συχνά από τις άγριες μεθόδους αντιμετώπισης των αντιφρονούντων της Αιγύπτου.
Ειδικά ο ισλαμικός εξτρεμισμός γνώρισε άνθηση στην περιοχή χάρη στο χάος που έχει κατακλύσει τη χώρα μετά τις επαναστάσεις του 2011 και του 2013. Εκτός από τα παρακλάδια του Isis, τουλάχιστον τέσσερις ομάδες ευθυγραμμισμένες με την Αλ Κάιντα πιστεύεται ότι δραστηριοποιούνται αυτήν τη στιγμή εκεί.

Πόσο καιρό επιχειρεί το Isis στην Αίγυπτο;

Το παρακλάδι του Isis Επαρχία του Σινά πρωτοεμφανίστηκε το 2011 και ήταν γνωστό στο παρελθόν ως Άνσαρ Μπέιτ αλ-Μάκντις. Υποσχέθηκε υπακοή στο Isis μετά την ανακήρυξη του λεγόμενου χαλιφάτου τους στη Συρία και το Ιράκ το 2014.
Έκτοτε έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της βόμβας το 2015 σε μια πτήση της MetroJet, η οποία σκότωσε 224 άτομα, πολλοί από τους οποίους ήταν ρώσοι τουρίστες.

Ποιοι είναι οι στόχοι τους στη χερσόνησο του Σινά;

Η Επαρχία του Σινά θέλει γενικά να δημιουργήσει μια αποσχισθείσα πολιτεία που θα κυβερνιέται από την ίδια εξτρεμιστική εκδοχή του Ισλάμ που επέβαλε το Isis στις υπό τον έλεγχό του περιοχές στο λεγόμενο χαλιφάτο.

Ενώ η πλειονότητα των δραστηριοτήτων τους στοχεύουν κυρίως στην αστυνομία, το στρατό και άλλες δυνάμεις ασφαλείας, το παρακλάδι του Isis πραγματοποίησε επίσης αυτοκτονικές βομβιστικές επιθέσεις και εκτελέσεις μουσουλμάνων σούφι, των οποίων η ερμηνεία του Ισλάμ θεωρεί αιρετική.

Οι τζιχαντιστές έχουν επίσης στοχεύσει τοπικές φυλές που συνεργάζονται με τις ένοπλες δυνάμεις, χαρακτηρίζοντάς τους προδότες. Εκτός του Σινά, η 10% χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου υπήρξε συχνός στόχος για εξτρεμιστές, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους σε επιθέσεις σε εκκλησίες. Κυβερνητικά στελέχη του Καΐρου έχουν επίσης υπάρξει στόχος.

Γιατί οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου δεν μπορούν να τους σταματήσουν;

Το στρατιωτικό καθεστώς είναι άβολο και υπάρχουν πολλές πολιτικές μάχες, οδηγώντας σε πολιτικές και λειτουργικές καθυστερήσεις και κακές επικοινωνίες. Επιπλέον, αντίθετα από τη Συρία και το Ιράκ, το Isisδεν αποτελεί δύναμη που κατέχει γη στην Αίγυπτο και ο περιορισμός των εξεγέρσεων είναι πιο προκλητικός. Υπάρχει αυξανόμενη δημόσια οργή στην Αίγυπτο με την αδυναμία της κυβέρνησης να αποτρέψει βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords