Το γραφειοκρατικό τέρας μας βγάζει την γλώσσα

Προ δεκαπενθημέρου περίπου διενεργήθηκαν ανά την χώρα οι εξετάσεις για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας. Στις εξετάσεις αυτές ως εχέγγυο για το αδιάβλητό τους, απαιτείται οι εξεταστές-εξετάστριες να μην προέρχονται από τον Νομό στον οποίο εδρεύει το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Για τον λόγο αυτό, συνήθως μετακινούνται καθηγητές ξένων γλωσσών από διπλανούς νομούς και άρα δικαιούνται αποζημίωση για αυτή τους την μετακίνηση. Ως εδώ όλα ακούγονται σωστά και καλά καμωμένα.

Ξαφνικά όμως, όταν πάει ο εξεταστής να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά

για αυτή την αποζημίωση, αρχίζει να τραβά τα μαλλιά του! Τι αποκόμματα εισιτηρίων, τι αποκόμματα διοδίων, τι αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας, τι αντίγραφα αδειών οδήγησης, τι πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης αν τυχόν μετακινήθηκε με το αυτοκίνητο του/της συζύγου, τι υπεύθυνες δηλώσεις και κόντρα υπεύθυνες δηλώσεις για το παραμικρό. Ένα σκέτο χάος! Εκεί όμως που ο λογικός άνθρωπος σηκώνει απελπισμένος τα χέρια του ψηλά και αναφωνεί «έλεος» είναι η «βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης»!

Τι είναι αλήθεια η «βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης»; Είναι ένα απλό υπηρεσιακό χαρτί, όπου βεβαιώνεται πως η τάδε πόλη της χώρας, απέχει τόσα χιλιόμετρα από την δείνα πόλη της χώρας. Για την απόκτηση αυτής της «πολύτιμης» βεβαίωσης, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών (ή κάτι τέτοιο) του Νομού του, να συμπληρώσει την ανάλογη έντυπη αίτηση σε έναν κρατικό υπάλληλο, ο οποίος κατόπιν, θα συμπληρώσει μια φόρμα της υπηρεσίας στην οποία θα βεβαιώνεται η πολυπόθητη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των δύο αυτών πόλεων, δηλαδή της πόλης κατοικίας του εξεταστή/εξετάστριας και της πόλης που εδρεύει το εξεταστικό κέντρο στο οποίο εργάστηκε. Πως την βρίσκει την απόσταση ο εν λόγω υπάλληλος; Όχι, μην φανταστείτε πως ξεκινά να την μετρά με την ρόδα μέτρησης αποστάσεων. Ευτυχώς ούτε και κάνοντας κάθε φορά το ταξίδι με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο να δει μπας και άλλαξε αυτή κατά μερικά μέτρα. Την εν λόγω χιλιομετρική απόσταση, την βρίσκει ο εντεταλμένος προς τούτο το περίπλοκο και άκρως απαραίτητο έργο κρατικός υπάλληλος, συμβουλευόμενος τους πίνακες χιλιομετρικών αποστάσεων της υπηρεσίας του!

Φαίνεται λοιπόν πως αυτοί οι πίνακες χιλιομετρικών αποστάσεων, αποτελούν το άγιο δισκοπότηρο, το εξκάλιμπερ και το μεγάλο μυστικό της εν λόγω υπηρεσίας, που το φυλούν ζηλόφθονα από το υπόλοιπο δημόσιο (το υπουργείο Παιδείας εν προκειμένω), αποκαλύπτοντάς το μονάχα σε όσους τους επισκεφτούν αυτοπροσώπως και ταπεινά το ζητήσουν με γραπτή αίτηση προς την υπηρεσία, στο γνωστό υφάκι «αιτούμαι όπως μου χορηγήσετε….». Σκοπός όλων αυτών των παράλογων κινήσεων, είναι φυσικά να αναδειχθεί η αυθεντία της υπηρεσίας, να σπαταληθούν άσκοπα μερικές εργατοώρες του ενδιαφερομένου και φυσικά να δικαιολογηθεί ακόμη μια θέση «υπερπολύτιμου» και «αναντικατάστατου» κρατικού υπαλλήλου, τυχούσα απόλυση ή μετάταξη του οποίου θα προκαλέσει χάος «εν τη υπηρεσία» και κατάρρευση των παρεχομένων υπηρεσιών από το δημόσιο προς τον τάλα πολίτη που έχει την ατυχία να συναλλάσσεται μαζί του.

Θα μου πείτε, τόσα και τόσα γίνονται στο δημόσιο, αυτό το ελάχιστο σε μάρανε; Εξ όνυχος τον λέοντα αγαπητοί μου. Το δύσμορφο τέρας της γραφειοκρατίας κρύβεται παντού και αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο συνήθως στις απλές λεπτομέρειες που δεν του επιτρέπουν να καμουφλάρει επιτήδεια όπως συνηθίζει, το ανοικονόμητο σουλούπι του. Σκεφτείτε πόσοι και πόσοι «υπόλογοι» στο δημόσιο αποδίδουν εκτός έδρας σε διάφορους υπαλλήλους και συμβασιούχους έργου που μετακινούνται για δουλειά της υπηρεσίας. Σκεφτείτε πόσοι και πόσοι άνθρωποι, σπαταλούν χρόνο, κόπο και χρήμα για να λάβουν αυτή την περίφημη βεβαίωση. Σκεφτείτε πόσοι κρατικοί υπάλληλοι, ζουν ανάμεσά μας προσφέροντας αποκλειστικά την παραπάνω «υπηρεσία». Και μετά, σκεφτείτε μιαν επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου μεταφορών (;) όπου να αναγράφονται επισήμως αυτές οι χιλιομετρικές αποστάσεις και την οποία ιστοσελίδα να μπορούν να συμβουλεύονται τόσο ο ενδιαφερόμενος όταν συντάσσει την αίτηση αποζημίωσης όσο και ο αρμόδιος υπάλληλος που βεβαιώνει την εκτός έδρα αποζημίωσή του. Παράλογο; Δεν απαντά! Άρα λογικό!

Βλέποντας τις φτωχές επιδόσεις της δημόσιας διοίκησης σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές έστω και μονάχα στα προφανή, δεν μπορεί κανείς παρά να είναι απαισιόδοξος για το μέλλον αυτού του τόπου. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, ξένες ή ντόπιες επενδύσεις, λειτουργικό δημόσιο και άλλα πολλά, που όλοι μας πιπιλίζουμε σαν καραμέλες τα τελευταία χρόνια, αν δεν καταφέρουμε να εξαφανίσουμε ανάμεσα στα άλλα και τους δύο χειρότερους εχθρούς της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, τους δύο μεγαλύτερους δυνάστες του πολίτη και εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος: την διαφθορά και την γραφειοκρατία. Δεν ξέρω για την πρώτη αλλά σας βεβαιώ μετά λόγου γνώσεως πως η δεύτερη ζει και βασιλεύει ακόμη και τώρα στο σάπιο βασίλειο του ελληνικού δημοσίου. Ας γίνει το πρώτο βήμα προς την εξαφάνισή της: αγαπητοί κύριοι Υπουργοί, καταργείστε σήμερα κιόλας το κατάπτυστο έγγραφο που λέγεται «βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης». Αναρτήστε επιτέλους στο διαδίκτυο αυτό το καλά κρυμμένο μυστικό του ελληνικού δοβλετιού: τις επίσημες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των ελληνικών πόλεων!

Akenaton

Keywords
Τυχαία Θέματα