Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο σκούπα

07:47 9/1/2012 - Πηγή: Antinews

Δίνουν σε ιδιώτες την είσπραξη των εσόδων

Επιστρατεύοντας εισπρακτικές εταιρίες στο κυνήγι της συλλογής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και προωθώντας ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών αυτών μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις (διαβάστε σε άλλη ανάρτηση περισσότερα) επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει κατά 4-5 δισ. ευρώ τη «μαύρη τρύπα» των ληξιπρόθεσμων, τα οποία φθάνουν συνολικά τα 42 δισ. ευρώ.

Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» που κατατίθεται αύριο στη Βουλή

και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εν όψει της άφιξης των υψηλόβαθμων ελεγκτών της Τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.

Εκπλήρωση υποχρεώσεων

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι διατάξεις του να συζητηθούν μεθαύριο στην Επιτροπή και, κατά πάσα πιθανότητα, την Πέμπτη στην Ολομέλεια, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται πολλές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών της. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «στο παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνονται θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει διαρθρωτικό περιεχόμενο και συνιστά εκπλήρωση ανειλημμένων υποχρεώσεων της χώρας, οι οποίες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση που είναι άμεσα συναρτημένες με τη συμμετοχή των ιδιωτών στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους (PSI)». Μεταξύ των θεμάτων αυτών συγκαταλέγονται οι ρυθμίσεις για την πλήρη απελευθέρωση των φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Τα… έσβησαν

Στο πολυνομοσχέδιο δεν συμπεριελήφθησαν τελικά οι νέες ρυθμίσεις για τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες υπήρχαν στο προσχέδιό του και προέβλεπαν να λαμβάνονται υπόψη ακόμα και οι τραπεζικές καταθέσεις των επιτηδευματιών. Επίσης, απουσιάζει η απλοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα και η επέκταση της χρήσης του Φορολογικού Πιστοποιητικού. Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, απαλείφθηκαν μέχρι νεωτέρας οι διατάξεις για την εκλογίκευση των προστίμων των βενζινοπωλών σχετικά με το σύστημα «Ηφαιστος», εξαιτίας της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, η οποία οδήγησε στην παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη.

Παρατείνεται ένα εξάμηνο η ρύθμιση δανείων των δήμων

Το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνει επιπλέον διατάξεις με τις οποίες:

* Η ρύθμιση των δανείων των δήμων και των νομικών προσώπων τους, η οποία έληγε στις 31-12-2011, παρατείνεται έως τις 30-6-2012, ενώ δίνεται η δυνατότητα σύναψης δανειακών συμβάσεων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δήμων και περιφερειών.

* Οι μισθωτοί που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο δεδουλευμένες αποδοχές της δι

Keywords
Τυχαία Θέματα