Θέλει αρετή, τόλμη και κυρίως χρήμα το come back στην ΕΡΤ. Δεν είναι σύμβολο και σημαία – είναι Δημόσιος Οργανισμός!!!

Πολύ ακριβά θα κληθεί να πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ τη συμβολική – όπως τα ίδια του τα στελέχη αποκαλούν – αποκατάσταση της ΕΡΤ, μια σημαία που σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υφανθεί με τα παλαιά υλικά του ΠΑΣΟΚ της οικογενειοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς. Δεν είναι δυνατόν το σχέδιο να περιλαμβάνει επανεκκίνηση από το σημείο του «μαύρου» του Ιουνίου

του 2013 αφής στιγμής οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖαίοι πολεμούσαν με σφοδρότητα το σύστημα και τις κλίκες εντός του Ραδιομεγάρου. Το θέμα ΕΡΤ δεν πρέπει να είναι συμβολικό, ηθικό και συναισθηματικό. Όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφέρει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του και θα ξανανοίξει την ΕΡΤ”, σπεύδοντας να επισκεφθεί πρώτη πρώτη την Αγία Παρασκευή, ίσως θα έπρεπε να πληροφορηθεί α) το κόστος λειτουργίας της ΝΕΡΤ, β) το κόστος – σε χρήμα και χρόνο – της αξιολόγησης και γ) το κόστος για τους πολίτες.

Ποια είναι όμως η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την νέα ΕΡΤ; Πόσες «τρύπες» έχει σε σχέση με το σπάσιμο των συμβάσεων, την τύχη των συντακτών και τεχνικών και διοικητικών της ΕΔΤ και της ΝΕΡΙΤ; Πόσα θολά σημεία έχει σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση και τη σχέση με τη Digea;

Αρχικά γίνεται λόγος για «Αποκατάσταση της ΕΡΤ και του brand name ΕΡΤ, με ταυτόχρονη μεταρρύθμιση ώστε να γίνει πραγματικά δημόσια τηλεόραση. Επιστροφή όσων εκ των εργαζομένων μπορούν ή επιθυμούν, οι οποίοι απολύθηκαν την 11η Ιουνίου 2013, στο νέο καθεστώς λειτουργίας της ΕΡΤ με αξιολόγηση των προσόντων και των επιδόσεών τους πριν και μετά την 11η Ιουνίου 2013». Εδώ πρέπει να εξηγηθεί σε βάθος αν θα αποζημιωθούν από την 11η Ιουνίου και μετά οι εργαζόμενοι και πως θα αντιμετωπιστούν όσοι έχουν βρει απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.

«Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του νόμου 4173/2013 και όλων των διαγωνισμών και άλλων πράξεων που ερείδονται σε αυτόν με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος και φυσικά η επαναλειτουργία ενός ραδιοτηλεοπτικού φορέα με την επωνυμία ΕΡΤ» αναφέρει στο σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΡΤ. Και επειδή πολλές διαφορετικές φωνές ακούστηκαν εντός του ΣΥΡΙΖΑ από τις συνιστώσες του η συντάκτης του σχεδίου σπεύδει να αποσαφηνίσει: «Η επαναλειτουργία αυτή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση επιστροφή στα προ της 11/6 δεδομένα αλλά αντίθετα θα γίνει στη βάση της πλούσιας αυτοδιαχειριστικής εμπειρίας που αποκτήθηκε κατά την εξάμηνη κατάληψη του Ραδιομεγάρου και των άλλων εγκαταστάσεων της ΕΡΤ σε ολόκληρη την Ελλάδα». Στη συνέχεια γίνεται λόγος για «Άμεση χρηματοδότηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από τους πολίτες μέσω ανταποδοτικού τέλους». Κάτι που γίνεται ήδη δηλαδή διαψεύδοντας όσους υποστήριζαν ότι πρέπει να επιβληθεί ειδικός φόρος τηλεόρασης για να αποκατασταθεί η ΕΡΤ. Πάντα – μα πάντα η κρατική τηλεόραση ήταν αυτοχρηματοδοτούμενη μέσω του ανταποδοτικού τέλους, ποτέ δεν χρειάστηκε ένα ευρώ, μια δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πόσα κανάλια

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί το πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας της ΕΡΤ με στόχο να υπάρχει καθημερινό οκτάωρο πρόγραμμα ενώ θα υπάρξει συμφωνία για την αναμετάδοση από την ψηφιακή πλατφόρμα της νέας ΕΡΤ της ελληνόφωνης έκδοσης του ευρωπαϊκού ενημερωτικού προγράμματος Euronews.

1η ψηφιακή πλατφόρμα:

ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΡΤ HD

2η ψηφιακή πλατφόρμα

ΕΤ1, ΒΟΥΛΗ, ΡΙΚ Sat, Euronews, BBC World, TV5, Deutsche Welle

Στη δεύτερη ψηφιακή πλατφόρμα θα μεταδίδονται και 6 ραδιόφωνα της ΕΡΤ:

Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑΣΠΟΡ, Κόσμος, Ενημερωτικό Θεσσαλονίκης

Ο ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ως προς το θέμα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα θα είναι οι ακόλουθες:

- Όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ Α.Ε. που υπηρετούσαν την 11/06/2013 με οποιοδήποτε είδος σύμβασης ορισμένου ή αορίστου χρόνου, εξαιρουμένου του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων, των Ειδικών Συμβούλων, των Γενικών Διευθυντών που δεν ήταν υπάλληλοι της ΕΡΤ και των εργαζομένων που έχουν ζητήσει εν τω μεταξύ να συνταξιοδοτηθούν. Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν επαναπροσλαμβάνονται με το ίδιο είδος σύμβασης που είχαν κατά την ημέρα κατάργησης της ΕΡΤ ΑΕ.

- Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί στη ΝΕΡΙΤ με σύμβαση αορίστου χρόνου αποκλειστικά μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ διατηρούν τη θέση τους.

- Όλοι οι εργαζόμενοι που υπηρετούσαν στην ΕΡΤ Α.Ε. ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στις 31/12/2012 και η σύμβασή τους είχε λήξει έως τις 11/06/2013, επανέρχονται με το ίδιο είδος σύμβασης.

Όλοι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν με σύμβαση αορίστου χρόνου εισπράττουν τους μισθούς υπερημερίας από τις 11/06/2013 έως την επιστροφή τους και επιστρέφουν (με συμψηφισμό) τα ποσά που τους έχουν καταβληθεί για αποζημίωση και για επίδομα ανεργίας. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ με σύμβαση αορίστου χρόνου κατά την 11/06/2013, οι οποίοι εν τω μεταξύ συνταξιοδοτήθηκαν.

Οι διακριτικοί τίτλοι και τα λογότυπα των υπαρχόντων προγραμμάτων μετατρέπονται στα αντίστοιχα που υπήρχαν πριν τις 11/06/13.

Βάσει του νέου νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. ξεκινά διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού της ΕΡΤ για τη στελέχωση των υπηρεσιών κατά την οποία θα δοθεί ειδική μοριοδότηση σε όσους και όσες συμμετείχαν στο αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα.

Βασικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα και την παραγωγικότητα της νέας ΕΡΤ θα αποτελέσουν η συγκρότηση δίκαιου μισθολογίου για όλους τους εργαζόμενους, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της κρίσης, η ελαχιστοποίηση του επιμίσθιου για διευθυντικά στελέχη, ο έλεγχος της εργασίας με πλήρες ωράριο, η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση των υπερωριών προς όφελος της εργασίας μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων κανονικής απασχόλησης.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα