ΣΥΡΙΖΑ: Βαρύ κλίμα για τα αυτογκόλ, εισηγήσεις σε Τσίπρα για εκλογές άρον-άρον

Τα περισσότερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αρνούνται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να αποφασίσει τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Ιούνιο μεν αλλά οι ψίθυροι, για πρώτη φορά ίσως τους τελευταίους μήνες, φουντώνουν, στις κατ ιδίαν συνομιλίες πηγών με γνώση όσων διακινούνται στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου.

Από την Κυβέρνηση, εμφανίζεται αρχής γενομένης από τον Αλέξη Τσίπρα,

μια προσδοκία ότι η "προοδευτική συμμαχία" θα ενεργοποιήσει… παλαιούς πασοκικούς "θύλακες" ανά την επικράτεια.

Εκπέμπεται συνεπώς σήμα αισιοδοξίας, ότι η επιχείρηση "πασοκοποίηση" του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόσφατη "προτροπή" του Αλέξη Τσίπρα να σηκωθούν μαζί ψηλά οι … κόκκινες και οι πράσινες σημαίες, θα κεφαλαιοποιηθούν πολιτικά στην κάλπη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί ελπίδες για μείωση της διαφοράς της από τη Ν.Δ.

Στην προεκλογική φαρέτρα του κ. Τσίπρα εξάλλου, ήδη άρχισε να μπαίνει η στήριξη της "μεσαίας τάξης" (και) μέσω των ρυθμίσεων χρεών ( κόκκινα δάνεια, 120 δόσεις κλπ), όπως διαφάνηκε και στην ομιλία που εκφώνησε το Σάββατο κατά τη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής της "Προοδευτικής Συμμαχίας".

Εφ΄ όλης της πολιτικής ύλης συνέντευξη πάντως θα δώσει απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, οπότε και θα τοποθετηθεί για όλα τα "καυτά" θέματα της προεκλογικής ατζέντας.

Προβληματισμός

Στο κόμμα ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός καταρχάς για το κλίμα με το οποίο θα φτάσουν στις κάλπες. Τα αυτογκολ είναι διαδοχικά , πότε είναι από προχειρότητα , όπως στην περίπτωση της Μυρσίνης Λοίζου και πότε από "αυτομόληση" στελεχών που έχουν βγει στο κυνήγι του σταυρού, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Πρόκειται για υποθέσεις που επιβαρύνουν το κλίμα εντός του κόμματος , εκθέτουν επικοινωνιακά ΣΥΡΙΖΑ και Κυβέρνηση και δεν είναι καθόλου διαχειρίσιμες οι εντυπώσεις που προκαλούν.

Ο κ. Κουρουμπλής τίναξε στον αέρα το προεκλογικό αφήγημα περί "προοδευτικής συμμαχίας", εξενεύρισε σύσσωμο το κόμμα και την Κυβέρνηση, δέχτηκε επίπληξη από τον Πάνο Σκουρλέτη και κατέληξε με ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα και της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου, απαντώντας πρακτικά: ό,τι θέλω θα κάνω.

Οι κινήσεις αυτομόλησης βουλευτών ασφαλώς, δεν είναι ανεξάρτητες από δύο βασικούς παράγοντες:

1. Ο κ. Τσίπρας έχει δεμένα τα χέρια του: Δεν μπορεί να ξεφορτωθεί τον Π. Κουρουμπλή, ως ενδεχομένως να επιθυμούσε πχ, γιατί ποιος… τον άκουγε μετά τον σκληροπυρηνικό από το ΠΑΣΟΚ ορμώμενο πρώην υπουργό, που δεν έχει μάθει να αποσύρεται … ησύχως.

2. Με δημοσκοπικό δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί δεύτερο κόμμα από την κάλπη των εθνικών εκλογών, το άλλοτε "μασιφ" της κοινοβουλευτικής του ομάδας, δεν ισχύει πια. Το σκληρό σπορ της πολιτικής επιβίωσης, υπαγορεύει το … ο σώζων εαυτόν σωθήτω, πάνω από την κάλπη.

Εκλογές

Παρά την επίσημη γραμμή "δυσαρέσκειας" που εκπέμπει το Μαξίμου για την εκλογολογία ( σ.σ Τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απέδωσε τα σενάρια στην Ν.Δ διερωτώμενος με αγανάκτηση: Δεν βαρέθηκαν εκεί στην Ν.Δ να προβλέπουν συνέχεια εκλογές;), στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η εκλογολογία βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, ακόμη και οι πιο κατηγορηματικοί συνομιλητές του Πρωθυπουργού οι οποίοι "ορκίζονταν" ότι οι εθνικές κάλπες δεν πρόκειται να στηθούν πριν από τον Οκτώβριο, αρχίζουν και γίνονται πιο …διαλλακτικοί στο ενδεχόμενο να στηθούν νωρίτερα γενικώς, ακόμη και τον Ιούνιο ειδικώς.

Πρόκειται για σενάριο… πανικού που εάν ευοδοθεί θα σημάνει ομολογία μη διαχειρίσιμης ήττας για τον Αλέξη Τσίπρα και το Κυβερνών κόμμα. Σε επίρρωση μάλιστα όσων επιμένουν ότι πρόκειται για εξαιρετικά πιθανό σενάριο, εάν ο κ. Τσίπρας πατήσει το κομβίο των εθνικών εκλογών, πριν να μετρήσει καν τις δυνάμεις του στην ευρωκάλπη, τότε τα δημοσκοπικά στοιχεία και το "κλίμα" που εισπράττει το κόμμα, μάλλον θα σημαίνουν πανωλεθρία για τις εκλογικές του επιδόσεις.

Περιοδείες

Με δεδομένο ότι το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει παρά την κυβερνητική φθορά ο Αλέξης Τσίπρας, το κόμμα ξεκινάει… προεκλογική πορεία προς τον λαό, βγάζοντας μπροστά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιοδείες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσουν από την Πελοπόννησο και στόχος είναι μέσα στον επόμενο μήνα να έχει "οργώσει" την Επικράτεια, κατά το πρότυπο των Περιφερειακών Συνεδρίων που είχε πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια.

Διευκολύνσεις σε δικαστικούς αντιπροσώπους

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών, το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ειδικό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

Σημαντικές αυξήσεις στις αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, αλλά και μία σειρά παρεμβάσεων για τη διευκόλυνση τους, στο πλαίσιο των αυξημένων απαιτήσεων της ταυτόχρονης διεξαγωγής των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών εκλογών, αναμένεται να ανακοινώσουν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων και του φόρτου εργασίας που θα υπάρχει, οι δύο υπουργοί και τα στελέχη των δύο Υπουργείων εργάζονται εντατικά εδώ και μήνες, με στόχο να εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα διευκολύνουν τους δικαστικούς αντιπροσώπους στην ομαλή άσκηση των καθηκόντων τους.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα