ΣΥΡΙΖΑ: "Τσιρότο" στο ρήγμα Τσίπρα- Τσακαλώτου - Το παρασκήνιο του Πολιτικού Συμβουλίου

Μια ακόμη... "συντροφική" , ήρεμη και σε καλό κλίμα συζήτηση ήταν αυτή που διαμείφθηκε χθες επί πέντε ώρες στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ , ένα ακόμη "κρίσιμο" στην ιστορία των εσωκομματικών "δραμάτων" της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τέλος δεν έχουν.

Δηλαδή, μια από τα ίδια.

Τζανακόπουλος- Γεροβασίλη για "κυρώσεις"

Ο Αλέξης Τσίπρας "μάζεψε" την 4μελη επιτροπή δεοντολογίας μετατρέποντάς

τη σε 2μελη, ήτοι άλλαξε τη σύνθεσή της ( το δίδυμο Γεροβασίλη-Τζανακόπουλου θα είναι υπεύθυνο για τις "κυρώσεις" κατόπιν "παραφωνιών") κόβοντας επί της ουσίας τους Ηλιόπουλο- Θεοχαρόπουλο, μετά από γκρίνιες, κυρίως για τη συμπερίληψη του δεύτερου σε τέτοιου είδους Όργανο.

Δεν πρόλαβε καν να ξεσπάσει "καυγάς" για τη συγκρότηση του νέου Οργάνου, αφού "έσβησε" το θέμα, προκρίνοντας συμβιβαστική λύση, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισηγητική του τοποθέτηση.

Από κει και πέρα, το "ψυχικό ρήγμα" μεταξύ Τσίπρα- Τσακαλώτου αλλά και άλλων της "παλιάς φρουράς" του κόμματος, επιλέχθηκε , να αντιμετωπιστεί με "τσιρότο".

Οικονομική εξόρμηση αντί πίεση σε βουλευτές

Οι συζητήσεις και οι τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν γενικώς "περί διαγραμμάτων", οργανωτικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ τώρα που πατά ξανά "restart" στην "διεύρυνση", την αντιπολιτευτική ατζέντα απέναντι στην κυβέρνηση σε ζέοντα ζητήματα και άλλα -σχετικώς ήσσονος- σημασίας θέματα, όπως οι οικονομικές εκκρεμότητες των βουλευτών.

Αυτό το τελευταίο, είναι σίριαλ που κρατά μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης έθετε επιτακτικά την ανάγκη να είναι συνεπείς στις κομματικές οικονομικές τους υποχρεώσεις οι βουλευτές, οι ίδιοι - ιδιαίτερα της Περιφέρειας, αντιδρούσαν και η Όλγα Γεροβασίλη, "έγερνε" προς υπεράσπιση των βουλευτών, που δήλωναν αδυναμία να αντεπεξέλθουν σε τόσο υψηλές εισφορές.

Το θέμα αυτό - ίσως είναι και το μόνο- που έληξε χθες: Αυτή τη φορά δεν ετέθη από τον Πάνο Σκουρλέτη ( κατά πληροφορίες ο ίδιος δεν πήρε καν το λόγο στην 5ωρη αυτή σύναξη) αλλά από στελέχη πέριξ των "53".


Η Όλγα Γεροβασίλη, τήρησε την ίδια στάση , υπεράσπισης των βουλευτών, πρότεινε να διοργανωθεί οικονομική εξόρμηση στο κόμμα αντί της "πίεσης" στην Κ.Ο , πρόταση με την οποία, κατά πληροφορίες από παριστάμενους, φέρεται να διατύπωσε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αποκαλυπτική στιχομυθία Τσίπρα- Τσακαλώτου

Φωνές, ένταση και "κακό", δεν υπήρξε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Υπό μια έννοια, είναι και αυτό μια ένδειξη της οριακής κατάστασης στις σχέσεις Τσίπρα- Τσακαλώτου και των εύθραυστων ισορροπιών στο εσωκομματικό τοπίο.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο άτυπος επικεφαλής των "53", αντάλλαξαν σύντομες κουβέντες, με την κάθε πλευρά να στέλνει ευθέως το "μήνυμά" της.

Ως ανέφερε χθες το Capital.gr σε σχετικό του δημοσίευμα, μετά το πέρας του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο του είπε ότι "έκανες ΄λαθος" για την επιλογή του να δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του στη γραμμή Τσίπρα περί "πολιτικού απατεώνα Μητσοτάκη", δίνοντας την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη διαφωνία του, εις βάρος της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε μεν το προβληματικόν της συγκυρίας που εκφράστηκε δημόσια αλλά αντεπιτέθηκε επί της ουσίας, δείχνοντας προς εσωκομματικά "κέντρα" , αντίπαλα προς τον ίδιο και πλησίον του προέδρου που έσπευσαν πρώτα να αναδείξουν και να μεγεθύνουν τις δηλώσεις του.

Με λίγα λόγια, η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ, "πήγε" για λίγες μέρες βόλτα. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι του κόμματος, είναι βέβαιοι ότι θα επιστρέψει.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα