Συνεχίζονται αύριο οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου και του επικεφαλής του IFF Charles Dallara που εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές διήρκεσαν πάνω από δύο ώρες και ολοκληρώθηκαν γύρω στις 20.30. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο.

Ο κ. Dallara δεν προέβη σε σχόλια.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος

μιλώντας στη βουλή, είπε ότι, « οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του IFF συνεχίζονται και θα επαναληφθούν αύριο».

Το BBC επικαλείται δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία  για το psi ενδέχεται να επιτευχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι το κόστος μίας αποτυχίας εξεύρεσης λύσεως θα είναι τεράστιο και για τις δύο πλευρές, οι ανησυχίες που υπήρχαν λόγω του αδιεξόδου των συνομιλιών έχουν διαλυθεί και δημιουργούνται ελπίδες για μία συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, μεταδίδει και το Reuters

Πριν από τη συνάντηση με τον επικεφαλής του IIF Charles Dallara, ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε με τους κ. Παπανδρέου και Καρατζαφέρη. Αύριο το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον κ. Σαμαράς.

Όπως γράφουμε σε προηγούμενη ανάρτηση οι κάτοχοι ομολόγων είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ζημία σε επίπεδο σημερινής αξίας των ομολόγων της τάξης του 68%. Αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο σημείο στο εύρος των κλιμακούμενων επιτοκίων δεν θα ξεπερνά το 5%, ενώ αρχικά οι ομολογιούχοι ζητούσαν να φθάνει έως και το 5,3%.

Υπάρχουν ωστόσο και πληροφορίες ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για πολύ χαμηλότερα επιτόκια: θα ξεκινούν από το 3% και θα κλιμακώνονται έως το 4,25%. Στην περίπτωση αυτή όμως η ζημιά θα ξεπερνά το 70%, και θα ισοδυναμεί με ζημιά χρεοκοπίας.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι ομολογιούχοι αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά, τότε θα πρέπει να αποφασισθεί υποχρεωτικό κούρεμα που θα σηματοδοτήσει πιστωτικό γεγονός και ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου. Η άλλη λύση είναι να υπάρξει συμφωνία συμβιβασμού με τα επιτόκια στο 4% – 4,5%, για να αναζητηθούν μετά άλλα μέσα διάσωσης του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρωί ο κ. Παπαδήμος προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή  ρήτρας συλλογικής δράσης (Collective Action Clause) αν η συμμετοχή στο PSI δεν θα είναι ικανοποιητική.

«Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των εκτιμήσεων αναφορικά με τον βαθμό συμμετοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λ. Παπαδήμος, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα εξαρτηθεί από το ποσοστό».

Keywords
Τυχαία Θέματα