Συνάντηση Μητσοτάκη με αυτοδιοικητικά στελέχη των νησιών του ΒΑ Αιγαίου

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται αυτή την ώρα στελέχη της αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουν τα νησιά.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, Άρη Χατζηκομνηνό, στη σύσκεψη προσκλήθηκε τελικά και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος ωστόσο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, καθώς η πτήση του από Μυτιλήνη ακυρώθηκε

εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στη συνάντηση, εκτός από τον κ. Χατζηκομνηνό συμμετέχουν ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος και Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Ο Κ. Μουτζούρης δεν κατέστη δυνατό να ταξιδέψει στην Αθήνα για να πάρει μέρος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου

Με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, γίνεται γνωστό ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δεν κατέστη δυνατό να ταξιδέψει στην Αθήνα για να πάρει μέρος στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Όπως αναφέρεται, οι προγραμματισμένες πτήσης από Μυτιλήνη για Αθήνα της Olympic air-Aegean με αριθμό ΟΑ255 στις 15:55 και της Sky express με αριθμό 303 στις 16:05 ακυρώθηκαν.

Αναχώρησαν από τα νησιά οι αστυνομικές δυνάμεις

Αναχώρησαν, στις 9 σήμερα το πρωί, από το λιμάνι της Μυτιλήνης οι άνδρες της Αστυνομίας (διμοιρίες ΜΑΤ - ΥΜΕΤ). Με το ίδιο πλοίο θα μετακινηθούν ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, αλλά και τα μηχανήματα του Στρατού που είχαν μεταφερθεί στο νησί το βράδυ της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση στο Καβακλή, όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης θα κατασκευασθεί νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Η αναχώρηση έγινε από τη Μυτιλήνη με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» το οποίο εκτάκτως δρομολογήθηκε προκειμένου να μεταφέρει από το νησί τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις 12 το μεσημέρι το ίδιο πλοίο θα παραλάβει από τη Χίο τις αντίστοιχες δυνάμεις.

Μυτιλήνη: Πορεία διαμαρτυρίας στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας

Μεγάλη ήταν στη Μυτιλήνη η σημερινή συγκέντρωση και πορεία που ακολούθησε, με την οποία καταγγέλθηκε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η βία που ασκήθηκε σε βάρος των νησιωτών από τα ΜΑΤ» και με αιτήματα «την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους εγκλωβισμένος πρόσφυγες και μετανάστες, την ακύρωση του προγράμματος νέας δομής κλειστής ή ανοιχτής και την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις για τη δημιουργία της νέας δομής».

Τις διαμαρτυρίες οργάνωσαν οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικοού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της νέας 24ωρης απεργίας σήμερα.

Η πορεία που ακολούθησε μετά τη συγκέντρωση, κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μητσοτάκης: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό ισχύει απολύτως

Αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου τόνισε:

«Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, το σχέδιο της κυβέρνησης -που εδράζεται στο τρίπτυχο "προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές"- ισχύει απολύτως. Είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί.

Στα νησιά ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των αρχικών χωματουργικών εργασιών.

Ειδικά για τα επεισόδια, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις εικόνες που είδαμε όλοι. Οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν -και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση. Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε.

Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ' όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ, τοπικούς συμφεροντολόγους.

Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα. Και με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές -τις έχουμε ξαναδεί- συμπεριφορές "πλατείας", συμπεριφορές "αγανακτισμένων". Πρέπει, λοιπόν, οι ίδιοι οι κάτοικοι να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα.

Προσοχή, όμως. Το μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κοροναϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί.

Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά.

Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών.

Τέλος, όπως ξέρετε, το απόγευμα θα συναντηθώ με στελέχη της Αυτοδιοίκησης από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Για μία ακόμη φορά, θα εξηγήσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Είμαι έτοιμος να ακούσω -όπως πάντα ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε- κάθε δημιουργική πρόταση.

Αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε σε γόνιμα συμπεράσματα. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες που θα κάνουν την παρόξυνση ενός προβλήματος, ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπισή του»

Πέτσας: Καμία συζήτηση με τον κ. Μουτζούρη

«Ο κ. Μουτζούρης αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Όταν θέλουμε, στο μέλλον, να αποδώσουμε σε κάποιον χαρακτηριστικά που συμπυκνώνουν μαζί τη γραφικότητα, την επικινδυνότητα και γενικότερα τα χειρότερα χαρακτηριστικά, θα λέμε από εδώ και πέρα «ο Μουτζούρης». Καμία συζήτηση με τον κ. Μουτζούρη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάϊ» και πρόσθεσε «Τι να την κάνουμε τη συγγνώμη; Όποια συγγνώμη και να ακουστεί τώρα από τον κ. Μουτζούρη θα είναι υποκριτική. Ένας τακτικισμός. Δεν γίνεται δεκτή καμία συγγνώμη. Δεν γίνεται καμία συζήτηση με τον κ. Μουτζούρη. Ο κ. Μουτζούρης έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Και αυτές τις ευθύνες θα τις δούμε. Όλες τις ευθύνες που αφορούν το αξίωμά του. Δεν είναι πλάκα ένας περιφερειάρχης να κάνει όλα αυτά. Έχει σοβαρές ευθύνες και θα αποδοθούν».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι οι κλειστές δομές είναι ένας από τους βασικούς άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης και θα γίνουν. «Η πρώτη φάση ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε χθες στη Μυτιλήνη και ολοκληρώνεται σήμερα στη Χίο. Δηλαδή, κάποιες βασικές, απαραίτητες χωματουργικές εργασίες, ώστε να μπορούν να μπουν τα ιδιωτικά συνεργεία για να ξεκινήσει η κατασκευή. Ολοκληρώνεται αυτή η πρώτη φάση. Μπροστά σε αυτά που είδαμε χθες, κάνουμε μια προσπάθεια να ξαναπιάσουμε το νήμα της συζήτησης με τους τοπικούς άρχοντες για να δούμε πώς θα πέσουν οι τόνοι, όπως ζήτησε και ο πρωθυπουργός χθες, αλλά και -φαντάζομαι- όπως θα ήθελαν και όλοι οι νησιώτες μας» είπε.

Αναφερόμενος στα επεισόδια και για το αν ήταν υποκινούμενα και από ποιους, σημείωσε «εξετάζουμε όλα τα στοιχεία. Υπάρχουν πολλά στοιχεία και τα εξετάζουμε. Σχηματίζονται δικογραφίες για όλα αυτά και θα πάρουν τον δρόμο τους».

Επίσης υπογράμμισε ότι δεν έχει ακουστεί εναλλακτική πρόταση λέγοντας «εναλλακτικό σχέδιο δεν υπάρχει. Εμείς, τι διαπιστώσαμε; Διαπιστώσαμε όμως ένα τρομερό έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο είναι διάχυτο στην κοινωνία. Οι νησιώτες επί 4,5-5 χρόνια βλέπουν μια κατάσταση, η οποία κάθε μέρα γίνεται χειρότερη. Και φτάνουμε σε ένα επίπεδο, που ξεχειλίζει το ποτήρι. Δεν πιστεύουν ότι θα φτιάξουμε τις κλειστές δομές και μετά θα κλείσουμε τις ανοιχτές. Αυτό είναι το βασικό θέμα. Εμείς το λέμε σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να κλείσει η Μόρια, εάν δεν γίνει η κλειστή δομή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «για την αποσυμφόρηση των νησιών χρειάζεται να γίνουν τρία πράγματα: Το ένα είναι να γίνουν οι κλειστές δομές, ώστε να μεταφερθεί σε αυτές μαζικά ένας αριθμός από τις σημερινές άναρχες ανοιχτές. Το δεύτερο είναι -και ήταν ένα από τα σημεία που είχαμε συμφωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους δημάρχους- πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου. Και τις έχουμε επιταχύνει. Και τρίτον κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τις επιστροφές. Με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, φεύγουν κάποιοι δυτικά, γιατί παίρνουν άσυλο και κάποιοι που δεν παίρνουν άσυλο, φεύγουν ανατολικά. Γυρίζουν στην Τουρκία. Έχουμε αυξήσει τις αποστολές, όχι ακόμη σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά έχουμε βάλει έναν στόχο που νομίζουμε ότι είναι αξιόπιστος».

«Είναι υποκριτικό να λέει κανείς «πάρτε τους από το νησί να τους πάτε στην ενδοχώρα», όταν αυτό στην ουσία δεν είναι τρόπος αποσυμφόρησης των νησιών για λύση του μεταναστευτικού, αλλά μόνιμης μετεγκατάστασης αυτών των ανθρώπων στο εσωτερικό. Και αυτό μπορεί να επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι είναι περίπου 93.000 οι αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 17.000 Σύριοι, πάνω από 30.000 Αφγανοί. «Επομένως, το θέμα ξεκίνησε ως προσφυγικό και έχει μεταλλαχθεί. Είναι μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό. Εάν μεταφέρεις όλο αυτό τον κόσμο στην ενδοχώρα, η Τουρκία -επικαλούμενη τη Συμφωνία με την Ε.Ε. -που υπογράφηκε στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν θα δέχεται την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο. 'Αρα, θέλουμε 34.000 Αφγανούς, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι στην ενδοχώρα και να παραμείνουν στην Ελλάδα; Εμείς δεν το θέλουμε αυτό» είπε.

Να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τον πρωθυπουργό κάλεσε τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, ο Γ. Κουμουτσάκος

Να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τον πρωθυπουργό, «προκειμένου να δείξει ότι κατανοεί τη δική του αρνητική συνεισφορά, γιατί έχει γίνει μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης» κάλεσε τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στα συνοριακά νησιά της χώρας να υπάρχουν τοπικοί άρχοντες με τη συμπεριφορά του κ. Μουτζούρη», παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «ο κ. Μουτζούρης πρέπει να κατανοήσει ότι και η συγκυρία είναι τόσο δύσκολη, αλλά και το γεγονός ότι είναι περιφερειάρχης σε συνοριακή περιοχή της χώρας επιβάλλουν μια στοιχειώδη σοβαρότητα». Επίσης, τον κατηγόρησε για συνεχή καλλιέργεια «έντασης και δηλητηριασμού της κοινωνίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για την αποστολή των ΜΑΤ στα νησιά, ο κ.Κουμουτσάκος απάντησε: «όταν πάνε οι τοπικοί άρχοντες και άλλοι παράγοντες και φιτιλιάζουν τις τοπικές κοινωνίες, είχε δημιουργηθεί ήδη μια ένταση. Έπρεπε λοιπόν η κυβέρνηση να λειτουργήσει προδραστικά προστατεύοντας την απόφασή της».Τέλος, άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «φέρει μαζί του τις αμαρτίες ενός βεβαρημένου παρελθόντος». «Παραλάβαμε ένα σύστημα σε διάλυση και πάνω σε αυτό ήρθε η πολιτική της Τουρκίας και κορύφωσε τις ροές μεταξύ Ιουλίου- Οκτωβρίου. Πήραμε υπερχειλισμένα κέντρα στη Μόρια, σε απάνθρωπες ήδη καταστάσεις, πήραμε μηδενικές επιστροφές στην Τουρκία, πήραμε ένα υπουργείο διαλυμένο, πήραμε μια κουλτούρα μηδενικών επιστροφών και 75 χιλιάδες εκκρεμότητες σε αιτήσεις ασύλου», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Μηταράκης: Ολοκληρώθηκε η α' φάση των εργασιών σε Χίο και Μυτιλήνη

«Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στη Χίο και στη Μυτιλήνη», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να παραμείνουν πλέον τα χωματουργικά».

Σχετικά με τα επεισόδια στα νησιά, ο υπουργός σημείωσε ότι «έχουν ξεσηκώσει τον κόσμο, με ψευδή πληροφορία, με ψευδή στοιχεία, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να βλέπουμε στα νησιά να ενώνονται τα άκρα, οι ακραίες συμπεριφορές της άκρας Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς». «Πέρασα όλο το 24ωρο στον Θάλαμο Επιχειρήσεων. Οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας και του αρχηγού της ΕΛΑΣ ήταν να υπάρχει μηδενική επαφή και να μην επηρεαστεί κανένας πολίτης και ένας από τους λόγους που ήταν μεγάλες οι δυνάμεις της αστυνομίας που πήγαν στα νησιά ήταν για να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να μην υπάρχουν επεισόδια», τόνισε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, κάποιοι ξεσηκώνουν τον κόσμο, ξεσηκώνουν οικογενειάρχες, είδαμε ακραίες στιγμές που δεν μας τιμούν ως χώρα».

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση είναι διαρκώς στο τραπέζι των συζητήσεων», καθώς και ότι «βιώσιμη αντιπρόταση, η οποία να μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των νησιωτών, δεν έχει κατατεθεί». «Έχουν ακουστεί διάφορες ιδέες και εναλλακτικές, έχουν εξεταστεί όλες. Τα σημεία που τελικά προτάθηκαν είναι τα πλέον ασφαλή, απομακρυσμένα από τον αστικό ιστό και δημιουργούν ελάχιστη με μηδενική όχληση», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τις δομές στην ενδοχώρα, ο υπουργός επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις φιλοξενίας μέσα στο 2020 «και να απελευθερωθούν 10.000 κρεβάτια που σήμερα κρατούνται από άτομα που δεν δικαιούνται πλέον να είναι στις δομές», ενώ αναγνώρισε πως «στην κρίση θα αναγκαστούμε να μεταφέρουμε και κόσμο από τα νησιά χωρίς άσυλο, αλλά πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο που να μην έχει αύξηση των ροών».

Τσίπρας: Παράγετε περισσότερη ανασφάλεια και φόβο απ’ όση μπορεί ο μέσος Έλληνας πολίτης να καταναλώσει

Για εικόνες «χάους», «γενικευμένη ανασφάλεια» και «ανευθυνότητα» κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για το ασφαλιστικό. «Σήμερα μιλάμε για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ωστόσο με όσα συμβαίνουν γύρω μας τις τελευταίες μέρες η έννοια της ασφάλειας, στην ευρεία της διάσταση, καθίσταται κρίσιμη και ουσιαστική και το μεγάλο ζητούμενο για τον κάθε πολίτη», είπε ξεκινώντας την ομιλία του και εγκάλεσε την κυβέρνηση για τις προεκλογικές υποσχέσεις της περί επαναφοράς της "τάξης" και της "ασφάλειας", ενώ τελικά η χώρα βρίσκεται στα «πρόθυρα του χάους».

«Με τις ιδεοληπτικές εμμονές σας. Με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία σας. Και με την πρωτοφανή διαχειριστική σας ανικανότητα. Παράγετε περισσότερη ανασφάλεια και φόβο απ' όση μπορεί ο μέσος Έλληνας πολίτης να καταναλώσει», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει «θυσιάσει τα πάντα στο βωμό της επικοινωνίας». «Είχατε κάνει προεκλογικά και μετεκλογικά κεντρικό σας θέμα αυτό της ασφάλειας. Και εν τέλει επτά μήνες μετά, αποδεικνύεστε η πιο ανίκανη κυβέρνηση να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα» και ότι η κυβέρνηση έχει «μετατρέψει τη χώρα σε φαρ ουέστ». «Πώς δίνεις όπλο σε ανεκπαίδευτους ανθρώπους και βγαίνουν στο δρόμο; Ποιος έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να σπάνε τα αυτοκίνητα των πολιτών που διαμαρτύρονται; Ποιος έδωσε εντολή να τους φωνάζουν Τουρκόσπορους;» είπε ζητώντας να αναληφθούν ευθύνες από τη φυσική ή την πολιτική ηγεσία και εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι "κρύβει" τους αρμόδιους υπουργούς. «Πού είναι ο κ. Χρυσοχοΐδης να μας μιλήσει για τη τάξη και την ασφάλεια; Πού είναι να απολογηθεί για αυτή την άθλια εικόνα ξυλοδαρμού αστυνομικών από πολίτες; Θα έχει κανείς την ευθιξία να υποβάλει παραίτηση;», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τελικά «τα βάζει» με τον «δικό της» περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη.

«Αλλά την ευθύνη για το μπάχαλο την έχει ένας και μόνον ένας. Ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης. Με την αλαζονεία και την ανικανότητά του σε μια κρίση που ήξερε ότι υπάρχει, την προσφυγική κρίση έχει διχάσει τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε, συνδέοντας το προσφυγικό και με τα εθνικά θέματα. «Την ώρα που έπρεπε να πρυτανεύει εθνική ομοψυχία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, εσείς μετατρέπετε τα ακριτικά νησιά μας σε πεδία εμφύλιας σύρραξης» είπε, κάνοντας λόγο για ρεκόρ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο. «Αυτό δεν είναι απλά ανικανότητα. Δεν είναι απλά ανοησία. Είναι ανευθυνότητα. Εθνική ανευθυνότητα», προσέθεσε.

Επιπρόσθετα, επανέλαβε την έκκληση προς την κυβέρνηση να αλλάξει "στρατηγική" στο προσφυγικό και να εγκαταλείψει τον «αυταρχισμό» προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα διαλόγου για την κοινή κατάρτιση «ενός αναγκαίου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προσφυγικής κρίσης».

Μηνυτήρια αναφορά του βουλευτή Αν. Μιχαηλίδη για «απρόκλητη επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ»

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδη σχετικά με την απρόκλητη, όπως καταγγέλλει, επίθεση που δέχθηκε από άνδρες των ΜΑΤ.

Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, την Τρίτη το πρωί στην περιοχή Άγιος Μακάριος Βροντάδου, όπου πολίτες είχαν στήσει μπλόκο για να μην περάσουν μηχανήματα και ΜΑΤ, προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ επειδή ζήτησε εξηγήσεις για τον άδικο ξυλοδαρμό πολίτη -όπως ανέφερε- ο οποίος είχε συλληφθεί και αιμορραγούσε.

Ο βουλευτής ενημέρωσε τη Εισαγγελία Πρωτοδικών για το συμβάν και κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
sky express, το νησι, αλέξης τσίπρας, μυτιληνη, αθηνα, olympic, sky, express, ματ, υμετ, νέα, ροδος, απεργια, ΑΔΕΔΥ, μκο, ελλαδα, εμφάνιση, σημαίνει, λύση, συριζα, εκκρεμότητες, ελασ, τσιπρας, νεα δημοκρατια, βουλη, αιγαιο, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μετρο, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργιες σημερα, αλλαγη ωρας, αγανακτισμενοι πολιτες, τραπεζα της ανατολης, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, απεργια αδεδυ, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, τι σημαινει, βγαινουν, χωρες, το θεμα, αστυνομια, αυτοκινητα, αφγανισταν, εθνικη, εικονες, ηγεσια, θαλασσα, θεμα, ιραν, μκο, νησι, νησια, πλαισιο, σημερινη, φυσικη, ωρα, aegean, express, olympic air, olympic, αυξηση, αιτησεις, αξονες, απε, απλα, ασυλο, ασφαλιστικο, αφγανοι, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δυνατοτητα, δικη, δομη, δωσει, διαδικτυο, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκκρεμότητες, ελασ, εμμονες, εννοια, εμφάνιση, επρεπε, επτα, ευθυνη, ιδεες, ιδιο, ισχυει, θαυμα, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κρεβατια, λυπη, λύση, λυμπερης, λογο, μαξιμου, ματ, μηνες, μητσοτακης, μπλοκο, μορια, νημα, ξερετε, ξηρα, παντα, ουσια, οχηματα, παιδια, πεδια, πηγη, πλακα, πλοιο, πρωι, πτηση, ρεκορ, ροες, συγνωμη, συζητηση, συγκεντρωση, συνθηματα, σχεδιο, τυφλα, τουρκια, τρια, τριτη, φορα, χερι, χειροτερα, χωματουργικες εργασιες, ψυχραιμια, κωνσταντινος, air, ασφαλεια, sky, εξοπλισμος, επεισοδια, εθνικο, εθνικα θεματα, γλωσσες, χωρα, υπουργειο, μπροστα, σημαίνει, sky express, θελω να, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα