Στυλιανίδης: Από το «σχέδιο Ανάν» στο «μη σχέδιο» για την Αττική Οδό

Σύμφωνα με φιλοκυβερνητικό site ένας από τους λόγους αποτυχίας του Χρήστου Στυλιανίδη είναι η στοχοποίησή του από την «πατριωτική Νέα Δημοκρατία» επειδή είχε στηρίξει το σχέδιο Ανάν.

Το ότι είχε λάβει και 50.000 ευρώ για την στήριξη δεν αναφέρεται.

Ούτε ότι ο ίδιος ήταν στα «αζήτητα» όταν ο Νίκος Αναστασιάδης δεν του

ανανέωσε την θητεία του ως επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση και εμισθοδοτείτο (ως μετακλητός;) από τον Μαργαρίτη Σχοινά που τον πρότεινε και στον πρωθυπουργό για το Υπουργείο (για να αδειάσει η θέση στο γραφείο του;).

Δεν χρειάζεται πολιτικό μυαλό για να αντιληφθεί κάποιος ότι ο Στυλιανίδης θα αποτύχει (επιχειρησιακά και επικοινωνιακά) και στην επόμενη κρίση.

Ο πρωθυπουργός το έχει αντιληφθεί, αλλά τι να κάνει μετά την διθυραμβική (στην ΔΕΘ) ανακοίνωση της επιλογής του;

Αλλά ο Στυλιανίδης μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός από την διαχείριση της κακοκαιρίας στα deal της πολιτικής προστασίας «του μέλλοντος» ύψους 1.800.000.000 (1,8 δισ.) ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού (στις 9 Αυγούστου 2021).

Το ίδιο συμβαίνει, άλλωστε, και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο, τον «κύριο 500 ευρώ την ημέρα» (μαζί με τα weekends) ο οποίος καθόρισε για τον εαυτό του μισθό και bonus στα 180.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο Μάνος σκαρφίστηκε και το εφεύρημα να καθορίζει τους οικονομικούς στόχους κάθε χρονιάς στο... τέλος της ώστε να τους θέτει χαμηλότερα από τους επιτευχθέντες ώστε να εισπράττει το bonus (μαζί με την έκπτωση στις κιλοβατώρες που καταναλώνει στο σπίτι του).

Στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης απέτυχε τραγικά (τα ρεπορτάζ των καναλιών θα αρκούσαν για την αποπομπή του) αλλά κατάφερε να πουλήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ εισπράττοντας 1,3 δισ. (καθαρά) για τα οποία ποτέ δεν θα μάθουμε που πραγματικά θα επενδυθούνε.

Το σίγουρο είναι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ (κρατικό μονοπώλιο με κέρδη περίπου 1.000.000 ευρώ την ημέρα) δεν είναι και τόσο δύσκολο να πουληθεί, το πραγματικό φιλέτο είναι η απόφαση της «επένδυσης» του τιμήματος.

Ο πρωθυπουργός στην διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου έδωσε στον Μάνο (μέσω των… εργαζομένων στον ΔΕΔΔΗΕ) συγχαρητήρια για το έργο του (στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης).

Ο Στυλιανίδης είναι επίσης σίγουρο ότι δεν θα πει ποτέ ότι η μοιραία απόφαση για την είσοδο των «βαρέων οχημάτων» στην Αττική Οδό ήταν του Σκέρτσου και όχι δική του στην, επίσης μοιραία, σύσκεψη το μεσημέρι της Κυριακής πριν από την «Δευτέρα της καταστροφής».

Το στόμα του θα κρατήσει κλειστό και ο Γιώργος Μυλωνογιάννης, πρόεδρος Δ.Σ (αν και μη εκτελεστό μέλος) του Ελλάκτωρα, του μεγαλομετόχου της Αττικής Οδού, ο οποίος στο βιογραφικό του γράφει ότι είναι ταυτόχρονα και νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ είχε διατελέσει σε ηλικία μόλις 27 ετών και επενδυτικός σύμβουλος (σύμφωνα πάντα με το βιογραφικό του) και του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πώς να μην αποδεχθεί αμέσως την αποζημίωση των 2.000 ευρώ από την Αττική Οδό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός του οποίου είναι νομικός σύμβουλος όταν μάλιστα είχε διατελέσει και επενδυτικός σύμβουλος του πατέρα του;

Την σιωπή θα επιλέξει και ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν επικεφαλής του επίσης ολλανδικού fund Reggeborch Invest το οποίο έχει αναλάβει τα ηνία του Ελλάκτωρα (άρα θα συμμετέχει στα κόστη της αποζημίωσης) και ο οποίος έχει επιλέξει ως νομικό σύμβουλο το γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια (ο Ολλανδός έχει εξοχικό στην Κέρκυρα).

Άφωνος παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης του οποίου ο πενθερός Μιχάλης Γουρζής είναι αντιπρόεδρος στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (εκτελεστικό μέλος) στην οποία επίσης είχε επενδύσει ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν αλλά στην συνέχεια και αφού πραγματοποίησε σημαντικά κέρδη από-επένδυσε και στράφηκε στον ανταγωνιστή της, τον Ελλάκτωρα.

Το «δια ταύτα» (δηλαδή το φιλέτο) είναι η ανανέωση της σύμβασης της Αττικής Οδού με το ελληνικό δημόσιο (τον Οκτώβριο του 2024) την οποία εκτός από τον Ελλάκτωρα προτίθεται να διεκδικήσει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η ανανέωση της σύμβασης θα γίνει για 25 χρόνια ενώ στα μέχρι τώρα 15 χρόνια της λειτουργίας της η Αττική Οδός είχε εισπράξεις 3 δισ. και κέρδη 770 εκατ.

Μετά από όλα τα ανωτέρω η κρίση της κακοκαιρίας και η αποτυχία Στυλιανίδη ήταν πράγματι μια ουρανοκατέβατη (σαν το χιόνι) ευκαιρία.

Αλλά επειδή ξεκινήσαμε με την… στοχοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη για το σχέδιο Ανάν (με ή χωρίς τα 50 χιλιάρικα) από την πατριωτική (κατά το φιλοκυβερνητικό ιστολόγιο) Νέα Δημοκρατία μήπως αυτή η κρίση και κυρίως η ανανέωση της σύμβασης της Αττικής Οδού προσφέρει πράγματι μια ευκαιρία;

Την ευκαιρία να μειωθούνε τα διόδια από το εξωφρενικό ποσό των 2,80 ευρώ ανά διέλευση, ακόμη και για να πας από την μια έξοδο στην άλλη;

Μια πατριωτική Νέα Δημοκρατία αυτό θα έκανε.

Ακούστε όλα τα σχόλια και το ρεπορτάζ από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελλάδα 94,3 FM»:

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα