Στη ζυγαριά φορο-ελαφρύνσεις και δημοσιονομικό κενό

Τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη να ξεκινήσει η ικανοποίηση των προσδοκιών της κοινωνίας και της αγοράς για φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και της τήρησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σήμερα αρχίζουν τα ραντεβού της κυβέρνηση με επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά παράλληλα αρχίζει να πλησιάζει και η άτυπη προθεσμία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου. Στην κυβέρνηση δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αφήσουν στους θεσμούς υπόνοιες ότι δεν προτίθενται να τηρήσουν

τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ από την άλλη θέλουν να δείξουν ότι οι προσδοκίες της κοινωνίας για δρομολόγηση της μείωσης των φόρων είναι βάσιμες.

Από την πλευρά των θεσμών εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ουσιαστικά δημοσιονομικά περιθώρια φέτος και το 2020 για μειώσεις στη φορολογία, δεν υπάρχουν. Μάλιστα, αυτό αναμένεται να τονίζουν και στις επαφές που θα έχουν ξεκινώντας από σήμερα με κυβερνητικά στελέχη.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι θεσμοί λόγω των παροχών που δόθηκαν προεκλογικά, διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο κενό βλέπουν και για το 2020.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι στο τέλος του έτους αυτό το οποίο βλέπουν οι θεσμοί. Με βάση την προσδοκία για επιτάχυνση της ανάπτυξης και την πρόθεση για διορθωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στο σκέλος των κρατικών δαπανών (επισκόπηση δαπανών κλπ), θεωρούν ότι τελικά το δημοσιονομικό κενό θα είναι σε τέτοιο επίπεδο που θα είναι διαχειρίσιμο και ουσιαστικά αμελητέο.

Αντιμέτωποι με τις παραπάνω αντικρουόμενες δυνάμεις στην κυβέρνηση, βάζουν στο τραπέζι μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου όπως το έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά την ψήφισή του τον Οκτώβριο μαζί με τις όποιες αλλαγές θα χρειαστεί να γίνουν μετά τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το σπάσιμο του φορολογικού νομοσχεδίου σε δυο σκέλη. Το πρώτο που θα κατατεθεί άμεσα και θα ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου θα περιλαμβάνει διορθωτικές παρεμβάσεις στις 120 δόσεις, όπως είναι η μείωση του επιτοκίου και της μηνιαίας δόσης για τους μικροοφειλέτες και η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλο το φάσμα της εστίασης, δηλαδή και στα σερβιριζόμενα ροφήματα.

Το δεύτερο σκέλος του φορολογικού που θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα έρθει αργότερα και θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο. Ορισμένες από τις ελαφρύνσεις θα τεθούν σε ισχύ από το 2020 ενώ οι υπόλοιπες θα "απλωθούν" μέσα στην τετραετία 2020-2023.

Το τρίτο και λιγότερο πιθανό στην παρούσα φάση σενάριο προβλέπει την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου με όλο το φάσμα των φορολογικών ελαφρύνσεων απλωμένων στην τετραετία 2020-2023 και την ψήφισή του έως τις 10 Αυγούστου.

Το τι θα γίνει τελικά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις διαβουλεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους θεσμούς αλλά και με την αποτύπωση της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης που κάνει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα