Σε κλοιό οι βάσεις της Ουκρανίας στην Κριμαία

Φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν σήμερα το πρωί την βάση του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, χωρίς να πέσει πυροβολισμός, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Σέργκι Μπογκντάνοφ.

Αργότερα περί τους δέκα Ουκρανοί στρατιωτικοί βγήκαν από τη βάση άοπλοι, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Ρόιτερς.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρόκειται για περίπου διακόσια άτομα, τα οποία αφού πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη βάση, στη συνέχεια έκοψαν το συρματόπλεγμα και διείσδυσαν στις εγκαταστάσεις της βάσης, όπου οχυρώθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου, ύψωσαν ρωσικές σημαίες

και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις.

«Ακόμη και αν έχουμε την άδεια (του Κιέβου) να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας για την άμυνά μας , δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε», διευκρίνισε ο Σέργκι Μπογκντάνοφ.

Μετά την έφοδο των φιλορωσικών δυνάμεων στο αρχηγείο του Ναυτικού, αναφέρθηκε ανάλογη «επιχείρηση εκκαθάρισης» σε δεύτερη μονάδα στο Νοβοσγιόρνογε, λίγο δυτικότερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

To oυκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του ΓΕΝ, ο υποναύαρχος Σεργκέι Χαϊντούκ, απήχθη από «αγνώστους» μετά την κατάληψη. Αναφορές από τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ο Χαϊντούκ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ το ρωσικό RIA Novosti περιορίζεται στο ότι είναι άγνωστο το πού βρίσκεται.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έδωσε διορία μέχρι τις εννέα για να απελευθερωθεί ο υποναύαρχος, προειδοποιώντας πως «ειδάλλως θα υπάρξει η κατάλληλη απάντηση».

Οι αρκετές εκαντοντάδες ένοπλοι χωρίς διακριτικά που πήραν υπό τον έλεγχό τους το ΓΕΝ δεν συνάντησαν αντίσταση. Οι ρωσόφιλες ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία υπερτερούν αριθμητικά των ουκρανικών και οι στρατιώτες στις λίγες μονάδες που δεν έχουν παραδοθεί φαίνονται να θέλουν να αποφύγουν ένοπλες συγκρούσεις -την Τρίτη, είχε σκοτωθεί ένας ουκρανός αξιωματικός σε ανάλογη έφοδο, το πρώτο θύμα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία.

Μέχρι το απόγευμα, οι φιλορωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο του ΓΕΝ χωρίς να είναι σαφές εάν και πόσοι ουκρανοί ένστολοι είχαν μείνει μέσα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα