Σάλος στις ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τράμπ αποκάλυψε μυστικές πληροφορίες στον Σεργκέι Λαβρόφ;

Ο Ντόναλντ Τράμπ αποκάλυψε εξαιρετικά διαβαθμισμένες πληροφορίες στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών και πρεσβευτή κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα το βράδυ. Οι ενέργειες του αμερικανικού προέδρου έθεσαν σε κίνδυνο μια κρίσιμη πηγή πληροφοριών για το Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε η "Washington Post", επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα θέσει επίσης υπό αμφισβήτηση την ικανότητα των ΗΠΑ να προστατεύουν τις πηγές πληροφοριών τους.
Η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψε αμέσως τους ισχυρισμούς ως "ψευδείς", ενώ αρκετοί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να μοιραστεί πληροφορίες υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία. "Ήμουν στο δωμάτιο, δεν συνέβη", δήλωσε ο Χ. Ρ. Μακ Μάστερ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, σε δημοσιογράφους έξω από το Λευκό Οίκο αργά τη Δευτέρα.

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον ρωσικό υπουργό Εξωτερικών, και τον Σεργκέι Κισλιάκ, τον Πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ, στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη Τετάρτη, την ημέρα που απολύθηκε ο Τζέιμς Κόμεϊ, διευθυντής του FBI, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για τις σχέσεις μεταξύ της εκστρατείας Τραμπ και της Μόσχας. Η κίνηση αναφέρθηκε ότι θέτει σε αμφισβήτηση τη μελλοντική συνεργασία της πηγής των πληροφοριών, η οποία έχει εμπιστευτικές πληροφορίες για το Isil.

Ποια ήταν η πληροφορία;

Οι πληροφορίες που λέγεται ότι αποκάλυψε ο Τραμπ θεωρούνται από τις πλέον απόρρητες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τραμπ βγήκε εκτός προγράμματος και άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες σχετικά με μια απειλή του Isil που σχετίζεται με τη χρήση φορητών υπολογιστών σε αεροσκάφη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Ο Τραμπ "αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες στον Ρώσο πρεσβευτή από ό, τι έχουμε μοιραστεί με τους δικούς μας συμμάχους", δήλωσε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα. "Έχω σπουδαία πληροφόρηση. Έχω ανθρώπους που με ενημερώνουν καθημερινά για σημαντικές πληροφορίες", φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος στον ρώσο φιλοξενούμενο του.

Η πηγή των πληροφοριών δεν είχε δώσει στην Ουάσινγκτον άδεια να τις μοιραστεί με τη Μόσχα. Αξιωματούχοι είπαν στους New York Times ότι ο φόβος ήταν ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να προσδιορίσει τον τρόπο συλλογής των πληροφοριών. Εάν είναι αλήθεια, είναι απίθανο ο Τραμπ να έχει παραβιάσει κάποιον νόμο. Ως πρόεδρος, έχει ευρεία εξουσία να αποχαρακτηρίζει τα κυβερνητικά μυστικά.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δηλώνουν σοκαρισμένοι

Ο Ντικ Ντέρμπιν, ένας κορυφαίος Δημοκρατικός γερουσιαστής, δήλωσε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ ήταν "επικίνδυνη" και "απερίσκεπτη". "Αυτή η συμπεριφορά του προέδρου δεν είναι μόνο επικίνδυνη, είναι και απερίσκεπτη. Είναι απερισκεψία να αποκαλύπτεις στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών και πρεσβευτή ευαίσθητες, άκρως απόρρητες πληροφορίες", δήλωσε ο Ντέρμπιν σε δημοσιογράφους έξω από τη Γερουσία.

Οι διαβαθμισμένες πληροφορίες δεν μπορούν να κρατηθούν μυστικές από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Ντέρμπιν, αλλά ελπίζει ότι οι Ρεπουμπλικανοί να καταστήσουν σαφές στον Τραμπ ότι η συμπεριφορά του "θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια". Κάποιοι Ρεπουμπλικανοί εξέφρασαν την έκπληξή τους για την εξέλιξη, με τον γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ να δηλώνει ότι ο Λευκός Οίκος του Τραμπ "πρέπει να κάνει κάτι σύντομα για να τεθεί υπό έλεγχο και τάξη".

"Προφανώς, βρίσκονται τώρα σε μια προς τα κάτω σπειροειδή κατεύθυνση και πρέπει να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν όλα αυτά που συμβαίνουν", είπε. Ο Κόρκερ δήλωσε ότι η εθνική ομάδα ασφαλείας είναι σταθερή και κάνει καλή δουλειά, αλλά "το χάος που δημιουργείται από την έλλειψη πειθαρχίας δημιουργεί ένα περιβάλλον που νομίζω ότι είναι ένα ανησυχητικό περιβάλλον".

Η διοίκηση Τραμπ καταδικάζει τα ρεπορτάζ ως "ψευδή"

Η διοίκηση Τραμπ έσπευσε να διαψεύσει ότι πηγές πληροφοριών συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Τετάρτης. "Αυτή η ιστορία είναι ψευδής. Ο πρόεδρος συζήτησε μόνο τις κοινές απειλές που αντιμετώπισαν και οι δύο χώρες", δήλωσε η Ντίνα Πάουελ, αναπληρώτριας σύμβουλος στρατηγικής για την εθνική ασφάλεια, η οποία παρακολούθησε τη συνάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο Τραμπ συζήτησε "τη φύση των συγκεκριμένων απειλών" κατά τη διάρκεια της συνάντησης, "αλλά δεν συζήτησαν πηγές, μεθόδους ή στρατιωτικές επιχειρήσεις". Ο Μακ Μάστερ δήλωσε: "Ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών εξέτασαν τις κοινές απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις για να συμπεριλάβουν απειλές κατά της αεροπορίας. Σε καμία περίπτωση δεν συζητήθηκαν πηγές ή μέθοδοι πληροφοριών και δεν αποκαλύφθηκαν στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν ήταν ήδη γνωστές δημοσίως".

Ο Τραμπ τουίταρε τον Φεβρουάριο: Η αντιπαράθεση έπληξε τον Λευκό Οίκο. Οι δημοσιογράφοι ξόδεψαν μεγάλο μέρος της βραδιάς έξω από το γραφείο του υπουργού Τύπου Σον Σπάισερ, ελπίζοντας για απαντήσεις. Σε κάποια σημείο, ένας δημοσιογράφος είδε κάποια στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του Σπάισερ και της υφυπουργού Τύπου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, να μπαίνουν στο δωμάτιο του Υπουργικού Συμβουλίου.

"Δεν έχει φίλτρο"

Φωνές ακούστηκαν από το δωμάτιο, αλλά μόλις ένας δημοσιογράφος τουίταρε για το θόρυβο, τα στελέχη γρήγορα δυνάμωσαν τον ήχο της τηλεόρασης τους, "πνίγοντας" έτσι κάθε άλλο ήχο. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι εδώ και καιρό ανησυχούν για την αποκάλυψη πληροφοριών υψηλής διαβάθμισης από τον Τραμπ. Ένας αξιωματούχος είπε τον περασμένο μήνα: "Δεν έχει φίλτρο. Μπορεί να πει ό,τι έχει ακούσει".

Ένας από τους αξιωματούχους που γνωρίζει εκ των έσω την συνάντηση του Τραμπ με τον ρώσο υπουργό, χαρακτήρισε τη στιγμή της αποκάλυψης "ιδιαίτερα ατυχή": έγινε τη στιγμή που ο πρόεδρος προετοιμάζεται για τη συνάντηση σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σύμμαχο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό του προέδρου ξεκινά επίσης αργότερα αυτήν την εβδομάδα και περιλαμβάνει μια στάση στη Σαουδική Αραβία, έναν άλλο εχθρό του Ισλαμικού Κράτους, και μια συνάντηση στις 25 Μαΐου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετέχουν και άλλοι σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σάλος, ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, Σεργκέι Λαβρόφ,salos, ipa, ntonalnt trab, sergkei lavrof