Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν για τέταρτη θητεία με ποσοστό άνω του 70%

Νικητής των ρωσικών εκλογών αναδείχθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξασφαλίζοντας με ευκολία την τέταρτη θητεία στη θέση του προέδρου.

Μάλιστα, οΠούτιν εξασφαλίζειτην παραμονή του στην προεδρία - για ακόμη έξι χρόνια - με ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που είχε συγκεντρώσει το 2012, όταν είχε εκλεγεί με το 63,6% των ψήφων.

Τόσο τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, όσο και τα exit poll δείχνουν σαρωτική νίκη του Πούτιν, ο οποίος ανανεώνει τη θητεία του με ποσοστό που ξεπερνάει το 70%, σε μια εκλογική νίκη που ήταν άλλωστε

αναμενόμενη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνει στη δημοσιότητα η αρμόδια επιτροπή για τις ρωσικές εκλογές, και με καταμετρημένο το 35% των ψήφων, ο Πούτιν συγκεντρώνει το 73,71% των ψήφων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου VTSIOM, ο Πούτιν επανεκλέγεται με73,9%,ενώ ποσοστό 76,3% του δίνει το exit poll του RIA.

Στη δεύτερη θέση ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν εξασφαλίζοντας το 11,2%, μπροστά από τον υπερεθνικιστή Βλαντίμρ Ζιρινόφκσι (6,7%) και την προσκείμενη στη φιλελεύθερη αντιπολίτευση δημοσιογράφο Ξένια Σαμπτσάκ (2,5%), έπειτα από μία άτονη εκλογική διαδικασία που διασφαλίζει ότι ο Πούτιν θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2024.

Νωρίτερα,αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Μόσχα, ο Πούτιν δήλωσε ότι θα είναι ευχαριστημένος με οποιοδήποτε αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, το οποίο θα επιτρέπει την επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία.

Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και μια ΜΚΟ ανέφεραν παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές. Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Παράλληλα, το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, του σφοδρότερου εχθρού του προέδρου Πούτιν, στον οποίο έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, ανακοίνωσε ότι έστειλε 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές. Στην ιστοσελίδα του αναφέρονται εκατοντάδες περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.

Capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα