Προς αποστρατιωτικοποίηση νησιών; – Τα γερμανικά Marder θα αναπτυχθούν στην Β. Ελλάδα και όχι στα νησιά;

Σοβαρά ερωτηματικά γεννά η καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Άμυνας, κατά την ενημέρωση της Βουλής, παραδέχτηκε ότι τα γερμανικά Marder που θα αντικαθιστούσαν τα παλαιά BMP, που στέλνονται από τα νησιά στην Ουκρανία, θα αναπτυχθούν στη Β. Ελλάδα και όχι στα νησιά

«Τελικώς τα Marder

θα βρεθούν στη Β. Ελλάδα και, αντί των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ), ΒΜΡ 1, στα νησιά θα βρεθούν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Αναγνωριστικά Οχήματα. Αυτό επιβεβαίωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή χθες».

Επιβεβαιώνει, άραγε, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αυτόν τον ισχυρισμό του αναπληρωτή τομεάρχη Άμυνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα; Διότι, εάν είναι έτσι τα πράγματα, τότε η κυβέρνηση εμφανίζεται ανακόλουθη λόγων και πράξεων. Ως γνωστόν, οι αρμόδιοι υπουργοί επανειλημμένως ανέφεραν ότι τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), ΒΜΡ 1, που βρίσκονται στα νησιά και στέλνονται στην Ουκρανία, θα αντικατασταθούν από ισάριθμα (100) γερμανικά ΤΟΜΑ, Marder.

Βουλή: Μισόλογα του υπουργού Άμυνας για τα τεθωρακισμένα

Εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ, τι μεσολάβησε και η κυβέρνηση ανακρούει πρύμνα; Οφείλεται, άραγε, στις επικοινωνιακές «πιέσεις» της Τουρκίας, η οποία διαμαρτύρεται ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά στο Αιγαίο και ζητάει -άκουσον, άκουσον- την αποστρατιωτικοποίησή τους; Πρόσφατα, μάλιστα, η Άγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από drones, όπου φαίνεται να ξεφορτώνονται σε ελληνικά νησιά αμερικανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφορά Προσωπικού (ΤΟΜΠ), που δόθηκαν στην Ελλάδα. Συνοδεύονταν, δε, από «καταγγελίες» περί «στρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών.

Στο σχετικό υλικό από τουρκικά UAV, διακρίνεται αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) να μεταφέρει στη Λέσβο και τη Σάμο στρατιωτικά οχήματα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Οι Τούρκοι μας κατασκοπεύουν και μας το δείχνουν και με φωτογραφίες!!!

Άραγε, άλλαξε κάτι στη στάση της κυβέρνησης ως προς τη θωράκιση των ελληνικών νησιών; Το υπουργείο Άμυνας καλείται να δώσει συγκεκριμένες και πειστικές εξηγήσεις. Να σημειωθεί, πάντως, ότι σήμερα εκδηλώθηκε μια «επίθεση φιλίας» ένθεν κακείθεν των παραλίων του Αιγαίου, με αφορμή έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, στο ανθρακωρυχείο της πόλης Αμάσρα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην Τουρκία, με αποτέλεσμα 41 θύματα. Μια κίνηση που παραπέμπει στην παλαιότερη «διπλωματία των σεισμών».

Ο πρωθυπουργός ανάρτησε μήνυμα στο twitter, όπως το ίδιο έκαναν η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία ευχαρίστησε την Ελλάδα.

Sad to hear of the terrible mine explosion and loss of life in Bartin province in Türkiye. Greece is ready to send assistance immediately to help in the search for survivors.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 15, 2022

#Türkiye Amasra'da yaşanan acı iş kazası için #Yunanistan'dan en içten taziyelerimizi iletiyoruz. Kurtarma çalışmalarının mümkün olan en iyi sonucu almasını diliyoruz. Düşüncelerimiz hayatını kaybeden madencilerin aileleriyle birlikte. Yaralılara acil şifalar diliyoruz.

— GreeceInTurkey (@GreeceInTurkey) October 15, 2022

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες στους αξιότιμους εκπροσώπους του #Ελληνικού Κράτους και στο σύμμαχο #ελληνικό λαό για τα συλλυπητήρια μηνύματα που έστειλαν… (1/2)

Turkish Embassy in Athens (@TC_Atina) October 15, 2022

Ελαφρά ΤΟΜΠ, αντί ΤΟΜΑ

Στην ανακοίνωσή του, ο Γ.Τσίπρας αναφέρει τα εξής: «Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει καμιά διαφορά αν το εκρηκτικό βλήμα των 75 χιλ. και βεληνεκές 4500 μ. των ΒΜΡ 1 αντικατασταθεί με βολίδα των 12,7 χιλ., δηλαδή την κοινή σφαίρα, με βεληνεκές 1100 μέτρα. Επίσης, τα ΤΟΜΑ που «είχαν προβλήματα συντήρησης στα νησιά» κατά το υπουργείο, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να επισκευαστούν άμεσα και να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά προκειμένου να αποσταλούν στην Ουκρανία…

Τελικώς τα Marder θα βρεθούν στη Β. Ελλάδα και αντί των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ), ΒΜΡ 1, στα νησιά θα βρεθούν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Αναγνωριστικά Οχήματα. Αυτό επιβεβαίωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή χθες».

Κατ’ αυτό τον τρόπο, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα νησιά «αποψιλώνονται» από τα ΤΟΜΑ, ΒΜΡ 1, σε αυτά θα αναπτυχθούν μόνο τα αμερικανικά Μ-113, τα οποία είναι ελαφρά ΤΟΜΠ, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα ΤΟΜΑ, όπως το παλαιού τύπου, BMP1, που είχε λάβει η Ελλάδα στη δεκαετία του 1990 από τα αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας, ή τα πιο σύγχρονα γερμανικά, Marder.

Πιέσεις για την Ουκρανία

Και συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Στο επίμονο ερώτημα αν ήταν έτσι κι αλλιώς στους σχεδιασμούς των Ενόπλων Δυνάμεων η αντικατάσταση ΤΟΜΑ με ΤΟΜΠ στα νησιά, απάντηση δε λάβαμε. Όπως δε λάβαμε απάντηση και στο συναφές ερώτημα αν η αντικατάσταση-υποβάθμιση αυτή γίνεται διότι προτεραιότητα ήταν η αποστολή των ΒΜΡ1 στην Ουκρανία και όχι οι αμυντικές μας ανάγκες.

Ο ΥΠΕΘΑ ισχυρίστηκε ότι για την τοποθέτηση των γερμανικών Marder στη Β. Ελλάδα και των ΤΟΜΠ και Αναγνωριστικών στα νησιά, ακολουθούν εισηγήσεις των Επιτελείων τις οποίες «βρίσκουν λογικές».

Μόνο που το ερώτημα παραμένει: αν δεν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, και αν δεν είχε ληφθεί η απόφαση αποστολής εκεί των ΒΜΡ1, θα εισηγούνταν τα Επιτελεία την αντικατάσταση-υποβάθμιση των ΤΟΜΑ με ΤΟΜΠ στα νησιά, ακόμη κι αν υπήρχε η δυνατότητα δωρεάν ανταλλαγής των ΒΜΡ 1 με τα Marder; Η απάντηση για κάθε νοήμονα στρατιωτικό είναι προφανέστατα όχι.

Συνεπώς, υφίσταται σοβαρό πρόβλημα στην απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να συναινέσει στις επιλογές του Μαξίμου και τη δέσμευσή του προς τρίτους».

Με… δόσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, αφήνει να εννοηθεί ότι, πίσω από την «ανταλλαγή» BMP με Marder, υποκρύπτονται υπόγειες διεργασίες για νέες εξοπλιστικές αγορές της Ελλάδας από τη Γερμανία. Αναλυτικότερα, αναφέρει:

«Προς επίρρωση της προτεραιότητας που έχουν οι δεσμεύσεις του Μαξίμου προς τρίτους έναντι των αναγκών της χώρας, και το θέμα του «χρονισμού» πάει περίπατο. Τα Marder θα μας έρχονται κατά δόσεις αφού φύγουν τα ΒΜΡ 1. Και δεν υπολογίζουμε τον απαιτούμενο χρόνο εκπαίδευσης.

Έτσι, ενώ ο ίδιος ο ΥΠΕΘΑ θεωρούσε τον Ιούνιο «ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού αυτής της ανταλλαγής» προκειμένου να καθησυχάσει τις αντιδράσεις, χθες παραδέχτηκε ότι θα υπάρχει «κάποια απόκλιση στο χρονισμό».

Είναι τόσο υψηλή προτεραιότητα η αποστολή των ΒΜΡ1 στην Ουκρανία που το Μαξίμου και η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δε φρόντισαν να εξασφαλίσουν ούτε καν το «ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα του χρονισμού». Έστω και για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας…

Τέλος, σχετικά με την πληροφορία που παρέχει η Rheinmetall στην επίσημη ιστοσελίδα της (και αυτό το πληροφορούμαστε από το εξωτερικό), ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα παραλάβει 100 και όχι μόνο τα 40 Marder της ανταλλαγής, πληροφορία που επιβεβαίωσε ο ΥΠΕΘΑ, εκκρεμεί το ερώτημα αν τα 40 «δωρεάν» είναι το τυράκι για τα υπόλοιπα 60 που δε θα είναι δωρεάν – οχήματα θυμίζουμε 40ετίας- ή αν όλα μαζί τα 100 θα είναι το τυράκι για μια νέα μεγάλη αγορά αμφίβολης αναγκαιότητας αλλά γερμανικής προέλευσης».

The post Προς αποστρατιωτικοποίηση νησιών; – Τα γερμανικά Marder θα αναπτυχθούν στην Β. Ελλάδα και όχι στα νησιά; appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προς, Marder, Ελλάδα,pros, Marder, ellada