«Πως θα μπορούσε να κερδίσει η Λεπέν»

11:31 2/5/2017 - Πηγή: Antinews

Η Μαρίν Λεπέν θα πρέπει να καθησυχάσει τους συντηρητικούς και να αποθαρρύνει τους αριστερούς να ψηφίσουν, γράφει ο Nicholas Vinocur.

Η Μαρίν Λεπέν χρειάζεται μια τέλεια πολιτική "καταιγίδα" για να κερδίσει τη γαλλική Προεδρία την Κυριακή. Σκοπεύει να την προκαλέσει εξοργίζοντας τον κεντρικό αντίπαλό της, με το να αποθαρρύνει τους αριστερούς να ψηφίσουν και κερδίζοντας εκατομμύρια απογοητευμένους συντηρητικούς, πείθοντας τους ότι τα σχέδιά της για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λιγότερο ανησυχητικά από ό,τι νομίζουν.
Η Λεπέν ξέρει ότι η

νίκη παραμένει μακρινή. Έξι ημέρες πριν από την τελική ψηφοφορία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν προηγείται 15 με 20 ποσοστιαίες μονάδες, ένα μεγαλύτερο χάσμα από εκείνο που χώριζε τον Ντόναλντ Τραμπ από την Χίλαρι Κλίντον σε αυτό το στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ. Η Λεπέν πρέπει να κερδίσει εκατομμύρια νέες ψήφους για να φτάσει στην προεδρία, μια δύσκολη μάχη για μια επί χρόνια αουτσάιντερ. Οι περισσότεροι από τους Γάλλους δεν το βλέπουν να συμβαίνει: μόλις το 15% "βλέπει" τη Λεπέν "πρόεδρο", σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop την περασμένη εβδομάδα.
Ανεξαρτήτως των αποδόσεων, η Λεπέν θα αγωνιστεί σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή. Αλλά ελπίζει επίσης και στην καλή της τύχη. Μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει η Λεπέν τη δυναμική της κούρσας είναι η ζωντανή συζήτηση την Τετάρτη, στην οποία σχεδιάζει να «εκθέσει» τον αντίπαλό της ως τραπεζίτη που εργάζεται εναντίον της Γαλλίας.

Ιδού ένας οδηγός με τη στρατηγική της Λεπέν για τις τελευταίες ημέρες:

1. Ένα τελικό "σπριντ" με ένα σαφέστερο μήνυμα

Η Λεπέν έκανε εκστρατεία στον πρώτο γύρο των εκλογών βασισμένη στην ιδέα ότι προσέφερε στους ψηφοφόρους το δίλημμα μεταξύ του «οικονομικού πατριωτισμού» και της αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης. Το πρόβλημα ήταν ότι το μήνυμα χάθηκε σε πολλούς από τους βασικούς ψηφοφόρους της. Η Λεπέν κέρδισε υποστήριξη τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Τα αρχικά της ποσοστά, γύρω στο 21%, έφτασαν σε ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις προβλέψεις στις δημοσκοπήσεις του περασμένου Ιανουαρίου.

Η ανάλυση από τους ίδιους τους εμπειρογνώμονες του κόμματος έδειξε ότι η επιλογή μεταξύ παγκοσμιοποίησης και οικονομικού πατριωτισμού -ελεύθερου εμπορίου και ανοιχτών συνόρων έναντι των σχεδίων της Λεπέν για απόσυρση από εμπορικές συμφωνίες και περισσότερους συνοριακούς περιορισμούς- παρουσίασε μια υπερβολικά αφηρημένη επιλογή και μια παρερμηνεία στους βασικούς υποστηρικτές του κόμματος, που αποτελούνται κυρίως από ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, όπως παραδέχτηκαν οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του κόμματος. Κάποιοι έχασαν την ακριβή έννοια της παγκοσμιοποίησης και παρανόησαν τον «οικονομικό πατριωτισμό», θεωρώντας ότι η Λεπέν ήθελε την ανατροπή των ελέγχων και των ισορροπιών στη Γαλλική Δημοκρατία.

Εισήγαγε ένα πολύ απλούστερο μήνυμα: η Λεπέν είναι η υποψήφια που θα προστατεύσει τους Γάλλους. Σχεδιάστηκε από την επιτροπή στρατηγικής εκστρατείας της Λεπέν και από τον επικεφαλής αναλυτή των δημοσκοπήσεων Νταμιέν Φιλιπό (αδελφό του σημαντικού στελέχους του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό) και είναι μια υπερβολικά απλή ιδέα που μπορεί να προσελκύσει τόσο τους δεξιούς όσο και τους αριστερούς ψηφοφόρους.

"Χρειαζόμασταν κάτι που να έχει απήχηση σε όλους", δήλωσε ο Μπερτράν Ντιτέιλ ντε λα Ροσέρ, ανώτερος βοηθός της εκστρατείας. "Πρέπει να ακουστεί στην Αριστερά και στη Δεξιά ταυτόχρονα. Αλλά δεν μπορεί να ζητήσει από τους αριστερούς να κλείσουν την τηλεόραση ενώ μιλάει στους δεξιούς, οπότε βρήκαμε κάποια προστασία. Είναι το ίδιο μήνυμα όπως πριν - αλλά απλούστερο. Και ακούγεται από όλους, διότι πρώτα και κύρια οι Γάλλοι θέλουν να προστατευθούν από το κράτος ενάντια στον ανταγωνισμό, κατά της τρομοκρατίας, κατά της μαζικής μετανάστευσης".

2. Να πείσει τους συντηρητικούς να σταματήσουν να ανησυχούν

Το μήνυμα προστασίας είναι παρόμοιο με το επιχείρημα που πρόβαλε ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά την αποτυχημένη υποψηφιότητά του για επανεκλογή το 2012 - και αυτό δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Ο Σαρκοζί παραμένει δημοφιλής μεταξύ των συντηρητικών, ιδιαίτερα στο νότο, όπου η Λεπέν έχει περιθώρια ανάπτυξης. Γνωρίζει ότι σε πολλούς συντηρητικούς που υποστήριξαν τον Φρανσουά Φιγιόν στον πρώτο γύρο, λείπει ο Σαρκοζί. Έτσι, η Λεπέν τους δίνει τον Σαρκοζί με μια πλευρά εθνικισμού, επιλέγοντας το μήνυμα του. Τονίζει επίσης τις προτάσεις της εκστρατείας που θα θυμούνται οι οπαδοί του «Σαρκό»: να οπλίσει τους αστυνομικούς της πόλης και να αλλάξει τους νόμους, ώστε η αστυνομία να μπορεί να πυροβολεί πρώτη σε αντιληπτές απειλές.

Η "υπενθύμιση" του Σαρκοζί αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να κερδίσει τους συντηρητικούς που δεν έχουν αποφασίσει. Η Λεπέν πρόκειται να κληρονομήσει περίπου το 30 τοις εκατό των ψήφων του Φιγιόν, έναντι 41 τοις εκατό που πηγαίνει στον Μακρόν. Το τριάντα τοις εκατό των ψηφοφόρων του Φιγιόν παραμένουν αναποφάσιστοι. Για να τα κερδίσει, η Λεπέν προσπαθεί να αντιμετωπίσει -πολύ αργά στο παιχνίδι- τον μεγαλύτερο φόβο τους για το πρόγραμμά της: το γεγονός ότι επιθυμεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Γαλλίας στην ΕΕ και να επιστρέψει στο γαλλικό νόμισμα σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι υπέρ της αποχώρησης. Είναι ένα ρίσκο για όποιον έχει περιουσιακά στοιχεία και δεν θέλει να τα δει υποτιμημένα από την υποτίμηση του νομίσματος.

Η Λεπέν το γνωρίζει αυτό. "Κάποιοι συντηρητικοί ανησυχούν για την έξοδο από την ευρωζώνη", δήλωσε στο POLITICO στη Νίκαια ο Ζερόμ Ριβιέρ, πρώην συντηρητικός βουλευτής που μετακόμισε στο στρατόπεδο της Λεπέν και τώρα βρίσκεται στη στρατηγική επιτροπή εκστρατειών. Έτσι, η Λεπέν ανακαλεί την αντιευρωπαϊκή της ρητορική όσο πιο γρήγορα μπορεί και μάλιστα κατονόμασε έναν άνδρα που ποτέ δεν υποστήριξε πλήρως την ιδέα ενός «Frexit», του ηττημένου συντηρητικού ανεξάρτητου Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, ως πιθανό πρωθυπουργό της.

Η πρόταση για τον Ντιπόν-Ενιάν με αντάλλαγμα την πρωθυπουργία (εκτός από ποιος ξέρει τι άλλα δελεαστικά, καθώς οφείλει εκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες εκστρατείας που δεν θα επιστραφούν από το κράτος) ήταν ένα μεγάλο άνοιγμα για την ηγέτιδα ενός κόμματος που είναι γνωστό για τον συντηρητισμό του και την οικογενειακή ηγεσία του.

Θα μπορούσε να την κάνει να φαίνεται λιγότερο τοξική στους τακτικούς συντηρητικούς, αλλά είναι επίσης μια συνταγή σύγχυσης. Ο Ντιπόν-Ενιάν δήλωσε όταν ρωτήθηκε για το ευρώ ότι η Γαλλία θα χρειαζόταν ένα χρόνο για να φύγει, έναντι έξι μηνών που υποστηρίζει το κόμμα. Η δημοφιλής ανιψιά της Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν βλέπει μια ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση - όχι πριν από τρία χρόνια.

3. Να πείσει τους ψηφοφόρους που βρίσκονται πολύ αριστερά να απέχουν στον επόμενο γύρο

Η Λεπέν αυτοπαρουσιάζεται ως "υποψήφια του λαού" αλλά ξέρει ότι έχει περισσότερα να κερδίσει από τους συντηρητικούς παρά από τους αριστερούς. Μόνο το 15 τοις εκατό των ανθρώπων που ψήφισαν υπέρ του πολύ αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν σχεδιάζουν να στηρίξουν την Λεπέν στον τελικό γύρο. Οποιαδήποτε ελπίδα αύξησης αυτού του ποσοστού γκρεμίστηκε όταν ο Μελανσόν είπε στους υποστηρικτές του την περασμένη Κυριακή να απομακρυνθούν από την Λεπέν. "Λέω σε όλους εκείνους που με ακούνε: Μην κάνετε το τρομερό λάθος να ψηφίσετε το Εθνικό Μέτωπο επειδή θα σπρώξετε τη χώρα προς μια γενική αναστάτωση που θα μπορούσε να οδηγήσει οπουδήποτε", αφού έμεινε αρκετές ημέρες αμέτοχος.

Έτσι, η ομάδα εκστρατείας της Λεπέν επικεντρώνεται στο να απέχουν οι εκατομμύρια υποστηρικτές του Μελανσόν. Έχει ήδη πάρει αρκετή στήριξη από το λεγόμενο κίνημα "ούτε-ούτε" που ξεκίνησε μετά την ήττα του Μελανσόν. Βασίζεται στο 36% των υποστηρικτών του Μελανσόν οι οποίοι είναι αναποφάσιστοι και αντιτάχθηκαν τόσο στην Λεπέν όσο και στον Μακρόν. Η Λεπέν θέλει να τροφοδοτήσει το μίσος τους απέναντι στον Μακρόν, ανεξάρτητα από το αν την υποστηρίζουν. Ως εκ τούτου, εστιάζει στην οργή τους προς τον αντίπαλό της, χαρακτηρίζοντάς τον "ναρκισσιστή" τραπεζίτη, προϊόν του αντιδημοκρατικού Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και έναν άσχημο καπιταλιστή που στρέφεται στη διεξαγωγή "αστραπιαίου πολέμου" στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η εκστρατεία της κυκλοφορεί επίσης ένα φυλλάδιο που αποσκοπεί στην καταστολή της πιθανής υποστήριξης στον Μακρόν. Καταγράφοντας τα σημεία συμφωνίας μεταξύ της Λεπέν και του Μελανσόν ειδικά για τα κοινωνικά ζητήματα, καταλήγει με το ακόλουθο μήνυμα: "Μην ψηφίζετε τον Μακρόν".

Η τακτική καταστολής αντανακλά τη στρατηγική της καμπάνιας του Τραμπ. Στοχεύοντας δυνητικούς υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον με αρνητικό υλικό σε κρίσιμες πολιτείες, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έστρεψε την ψηφοφορία υπέρ του. Η Λεπέν θέλει να κάνει το ίδιο.

Ο γάλλος φυσικός Σερζ Γκαλάμ - ο οποίος πρόβλεψε τη νίκη του Τραμπ και υποστηρίζει ότι η νίκη της Λεπέν είναι πιο πιθανή από όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - λέει ότι η τεχνική μπορεί να είναι αποτελεσματική. Η Λεπέν θα χρειαζόταν ποσοστό συμμετοχής μεταξύ των δυνητικών υποστηρικτών της 90%, έναντι 70% για τον Μακρόν προκειμένου να κερδίσει, ανεξάρτητα από την πρόοδό του στις κάλπες. Αλλά οι ψηφοφόροι του Μακρόν γίνονται πιο αφοσιωμένοι, και όχι λιγότερο -κάτι που δεν είναι καλό για την Λεπέν.

4. Ελπίζει σε περισσότερα λάθη του Μακρόν και στο να κερδίσει το τηλεοπτικό debate

Ο "νεόφυτος" Μακρόν ξεκίνησε με λάθη την δεύτερη εκστρατεία του. Αφού έδωσε μια προκλητική ομιλία, έσπευσε σε ένα δείπνο γεμάτο διασημότητες, δίνοντας την εντύπωση ενός ακατάλληλου θριάμβου. Στη συνέχεια έπεσε στην παγίδα της Λεπέν σε ένα εργοστάσιο της Whirlpool που προοριζόταν να κλείσει στη βόρεια Γαλλία, όπου αυτή έβγαζε φωτογραφίες με τους εργαζόμενους στο χώρο στάθμευσης, ενώ αυτός αντιμετωπίστηκε με αντιδράσεις κατά την αποχώρησή του.

Η εκστρατεία της Λεπέν ελπίζει σε περισσότερες τέτοιες εύκολες νίκες κατά τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας. "Αυτά τα λάθη είναι καλύτερα από πολλές ομιλίες για να δείξουμε ότι, από τη μια πλευρά, υπάρχει ένας υποψήφιος που είναι κοντά στους εργαζόμενους και, από την άλλη, ένας τραπεζίτης που δεν έχει τίποτα να προσφέρει εκτός από περισσότερη αποβιομηχανοποίηση", δήλωσε ο Ζαν-Λιν Λακαπέλ, μέλος της εκστρατείας της Λεπέν.

5. Εύχεται να έχει καλή τύχη -μέσα από ατυχή γεγονότα

Η Λεπέν άρχισε να πιστεύει ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές περίπου όταν ο Φιγιόν άρχισε να καταρρέει κάτω από το βάρος των επαναλαμβανόμενων σκανδάλων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι του κόμματος. Αλλά σημαντικά στελέχη δεν είναι απαραίτητα πεπεισμένα. Απουσία ενός σαφούς δρόμου προς τη νίκη, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα ότι ένα "ατυχές" γεγονός θα μπορούσε να στρέψει το αποτέλεσμα υπέρ της.

Μία πιθανότητα είναι να αποκαλυφθούν έγγραφα για τον Μακρόν -κάτι ανάλογο με ό,τι συνέβη με την εκστρατεία της Κλίντον ακριβώς πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των στελεχών του βρίσκονται υπό συνεχείς επιθέσεις και η ομάδα που φέρεται ότι είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες από τις επιθέσεις είναι η ίδια ρωσική ομάδα που "κυνήγησε" τα e-mails της Κλίντον, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Trend Micro.

Ο επικεφαλής της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Μακρόν λέει ότι δεν υπήρξε καμία επιτυχής παραβίαση. Η εκστρατεία έλαβε έκτακτα μέτρα για να εξασφαλίσει τις επικοινωνίες της, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτοκόλλου για την αλλαγή όλων των κωδικών ταυτότητας. Αλλά το 100 τοις εκατό της ασφάλειας είναι, φυσικά, μια ψευδαίσθηση. Μια μη εντοπισμένη παραβίαση θα μπορούσε ακόμα να βγάλει στο φως έγγραφα. Οτιδήποτε μπορεί να δείξει αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ του Μακρόν και του αντιδημοφιλούς Ολάντ θα ήταν καταστροφικό, όπως και οι οικονομικές σχέσεις με την Wall Street.

Μια τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσε επίσης να μετατοπίσει την εκλογική διάθεση.
Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η δολοφονία ενός αστυνομικού στα Ηλύσια Πεδία τέσσερις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο επηρέασε ελάχιστα τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Ωστόσο, μια επίθεση μεγαλύτερης έκτασης θα μπορούσε "να κάνει τον Γαλλικό λαό να επανεξετάσει την ψήφο του", δήλωσε ο Νικολά Λεμπούρ, ιστορικός που ειδικεύεται στην άκρα δεξιά. Με τις εκλογές του δεύτερου γύρου να απέχουν μόλις λίγες ημέρες, κανένας αξιωματούχος της εκστρατείας δεν ήθελε να μιλήσει για τρομοκρατικές επιθέσεις. Πριν από ενάμισι χρόνο, όμως, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Όταν το POLITICO ρώτησε ένα ανώτερο στέλεχος του κόμματος τι θα χρειαζόταν για να επικρατήσει, δήλωσε ότι "δέκα ακόμη τρομοκρατικές επιθέσεις θα την έφερναν στα Ηλύσια Πεδία". Η Γαλλία υπέστη μια σειρά από φρικτά περιστατικά από τότε, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στη Νίκαια που σκότωσε 86 άτομα. Την Κυριακή, τα ψηφοδέλτια θα αποκαλύψουν εάν το μήνυμα της "προστασίας" της Λεπέν έχει απήχηση στους γάλλους ψηφοφόρους.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ψηφοφορία, δημοσκοπηση, ηπα, γαλλια, σπριντ, δίλημμα, αποσυρση, σαρκοζι, δημοψηφισμα 2015, συμμετοχή, νικαια, whirlpool, εκλογες, εταιρεία, φως, ψηφοδελτια, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομια, δημοκρατια, ηγεσια, ηπα, ηττα, προγραμμα, ρωτησε, τηλεοραση, τυχη, φωτογραφιες, φως, ανιψια, απηχηση, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινονται, δίλημμα, εγγραφα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ελπιδα, εβδομαδα, εννοια, εξι, εταιρεία, ιδεα, ιδια, ιδιο, ηλυσια πεδια, ηλυσια, ομιλια, κυρια, κομμα, λαθη, λαθος, λειπει, λιν, μηνες, μισος, νικη, ομαδα, οδηγος, πεδια, ρητορικη, ρισκο, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, συνταγη, σχεδια, τοις εκατο, τρια, φυσικα, φυλλαδιο, χαθηκε, χασμα, ψηφοφορία, δικαιωματα, ενωση, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, οργη, παιχνιδι, τριαντα, υλικο, βοηθος, whirlpool, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα