Πώς προετοιμάζεται η Κίνα για την εποχή Μπάιντεν

Άργησε αλλά προσαρμόστηκε. Και η προετοιμασία της Κίνας για την εποχή Μπάιντεν πηγαίνει πολύ πιο πέρα από την αποστολή συγχαρητηρίων στον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.

O σινο-αμερικανικός ανταγωνισμός αποτελεί τον κεντρικό καμβά των εξελίξεων στην διεθνή σκηνή και τέτοια θα παραμείνει και επί των ημερών του νέου Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ. Και το Πεκίνο γνωρίζει ότι η επιστροφή στην προ του Ντόναλντ Τραμπ κατάσταση δεν υπάρχει.

Την κινέζικη στάση στα πράγματα αποτυπώνει χαρακτηριστικά το editorial των

Global Times, άτυπου αγγλόφωνου οργάνου, του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες "να ηγηθούν στον κόσμο και όχι να αποσυρθούν από αυτόν”, οι Global Times αναρωτιούνται φωναχτά για το νόημα μιας τέτοιας "ηγεσίας”. Σίγουρα μετά την επιμονή της κυβέρνησης Τραμπ στο δόγμα "Πρώτα η Αμερική” και την απόσυρση τον ΗΠΑ από ποικίλες διεθνείς οργανώσεις και συνθήκες, υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία ο Μπάιντεν θα μπορούσε να επιφέρει βελτιώσεις. Το συγκριτικά ευκολότερο θα είμαι να αποκαταστήσει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

Αλλά αν η ομάδα Μπάιντεν, συνεχίζει το άρθρο, επιθυμεί να συνασπίσει τους συμμάχους εναντίον της Κίνας για να παγιώσει την αμερικανική ηγεμονία τότε, θα έχει βρεθεί σε μεγάλη απόκλιση από την διεθνή Τάση και θα έχει απλώς κατασκευάσει ένα αντίγραφο του "America First”.

Αν η ομάδα Μπάιντεν επιθυμεί ηγετικό ρόλο θα πρέπει πρώτα να βοηθήσει τον κόσμο να επιλύσει πραγματικά προβλήματα και να δώσει προτεραιότητα σε επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως η πανδημία του κορονοϊού και η κλιματική μεταβολή, αντί να προσπαθήσει να παρασύρει τον κόσμο στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών αναγών.

Ηγεσία, επιμένει ο συντάκτης του άρθρου, σημαίνει συνεισφορά στο κοινό καλό (και κινητοποίηση πόρων) και όχι συνάθροιση των πάντων για την εξυπηρέτηση εγωιστικών συμφερόντων. Επιπλέον, επιθυμία όλων των κρατών ανά τον κόσμο είναι η επίτευξη ανάπτυξης: καθώς ο κίνδυνος του πολέμου έχει υποχωρήσει μπροστά στην παγκόσμια αντίσταση κατά της χρήσης βίας, η ανάπτυξη αποτελεί για πολλές χώρες μεγαλύτερη προτεραιότητα από την ασφάλεια.

Συνεχίζοντας τον "κατάλογο προτεραιοτήτων” της νέας αμερικανικής ηγεσίας τον οποίο το Πεκίνο... έχει σκεφθεί πριν από την ίδια, οι Global Times τονίζουν με νόημα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται να βοηθήσουν τα άλλα κράτη να επιτύχουν οι καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης και πρέπει να αποτελέσουν οδηγό, όχι να υποκινούν γεωπολιτικές συγκρούσεις παντού και να προκαλούν αντιπαραθέσεις ασφαλείας που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται επίσης να επανέλθουν στην υποστήριξη της παγκοσμιοποίησης: να διαβουλευτούν με τα άλλα κράτη για τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης και να μην τοποθετούν αλαζονικά τα δικά τους συμφέροντα πάνω από τα κοινά συμφέροντα. Μόνο έτσι μπορούν Ηνωμένες Πολιτείες να "ηγηθούν του κόσμου”¨.

Ένα πεδίο δοκιμασίας για αυτό θα είναι το ποσό δημιουργικά θα διεξαχθεί ο σινο-αμερικανικός ανταγωνισμός, ο οποίος άπτεται της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Μείζονες σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εκτεταμένη συνεργασία με την Κίνα και αν οι σινο-αμερικανικές σχέσεις δεν ρηγματωθούν περαιτέρω, θα έχουν το χώρο να υπερασπίζονται τα δικά τους εθνικά συμφέροντα. Η ενδυνάμωση της συμμαχίας τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν σημαίνει διακοπή της συνεργασίας με την Κίνα.

Η πλειοψηφία των χωρών δεν θέλουν τη διολίσθηση του κόσμου σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Η ομάδα Μπάιντεν πρέπει να αναγνωρίσει την διεθνή κατάσταση, που δεν είναι ίδια με πριν από μερικές δεκαετίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναζητήσουν νέους τρόπους διαχείρισης των διαφόρων και στρατηγικές win-win με χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, αποφεύγοντας την κλιμάκωση των εντάσεων που επέλεξε η κυβέρνηση Τραμπ. Με άλλα λόγια, ένας ισχυρότερος ρόλος της Αμερικής στον κόσμο θα πρέπει να συνεπάγεται περισσότερη ειρήνη και προβλεψιμότητα και όχι προκλητικές αναμετρήσεις. Μόνο έτσι μπορούν οι Αμερικανικές προτάσεις να εισακουστούν.

Και το "προγραμματικό” αυτό editorial των Global Times καταλήγει: οι Ηνωμένες Πολιτείες συχνά κατηγορούν την Κίνα ότι προσπαθεί να υποκαταστήσει τον Αμερικανικό ρόλο στην θέσπιση των κανόνων. Όμως η Κίνα ουδέποτε διακατεχόταν από τέτοιες αντιλήψεις "μηδενικού αθροίσματος”. Δεδομένης της επέκτασης της κινεζικής οικονομίας, αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της Κίνας να συμμετέχει μαζί με άλλες χώρες στον καθορισμό των κανόνων. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να διακρίνεται από αποκλεισμούς. Με όποιο τρόπο και αν επιχειρηθούν, οι προσπάθειες απομόνωσης της Κίνας είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα