Πηγές ΥΠΟΙΚ: Το EWG δεν προέβαλε ενστάσεις για τον προϋπολογισμό

"Το Eurogroup Working Group (EWG), αφού εξέτασε την εισήγηση της Ελλάδας και τη θετική αποτίμηση της Κομισιόν, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019", αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του EWG.

Ο λόγος για το σχέδιο Προϋπολογισμού, όπως έχει προσαρμοστεί με βάση την διαπραγμάτευση που προηγήθηκε

και θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου με ένα πλέον σενάριο: την μη περικοπή των συντάξεων και το πακέτο παροχών το οποίο έχει "προσαρμοστεί" με βάση το αποτέλεσμα του συμβιβασμού.

Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη διαφορά που υπήρχε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς αναφορικά με το ύψος του "δημοσιονομικού χώρου" ούτως ώστε να πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις που κοστολογούνται από την Ελλάδα στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού σε 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να αυξήσει το εν λόγω πακέτο.

Η συμφωνία πιθανότατα θα οδεύσει προς έγκριση στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου και όχι σε αυτό της Δευτέρας (19 Νοεμβρίου). Επίσης στις 21 Νοεμβρίου, πέρα από τον προϋπολογισμό θα ανακοινωθούν και οι εκθέσεις της Κομισιόν.

Αναφορικά με το πακέτο παροχών επιχειρούνταν, μέσα από μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια που είχαν κοστολογηθεί από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, να "πριμοδοτηθούν" τα μέτρα τα οποία θεωρούνται ότι έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, δηλαδή αυτά που επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019 και το 2020 μπορεί αντί για 2% του ΑΕΠ (στο σενάριο περικοπής συντάξεων και εφαρμογής των αντιμέτρων του 2017) να φτάσει έως το 2,3% του ΑΕΠ. Και τούτο διότι έτσι θα μειωνόταν η ανάγκη για πρόσθετες περικοπές από άλλες πηγές για να βγει ο "λογαριασμός".

Υπενθυμίζεται ότι στο σενάριο ανάπτυξης 2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) υπολογίζεται για το 2019 στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι 4,2% του ΑΕΠ που "έβλεπε" η ελληνική κυβέρνηση στο Προσχέδιο (βασιζόμενη σε ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2019).

Αναπτυξιακού λοιπόν χαρακτήρα μέτρα/παροχές θεωρούσαν τις προηγούμενες ημέρες οι δανειστές ότι είναι κυρίως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών (μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή συνολικής αξίας 177 εκατ. ευρώ), καθώς και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων (103 εκατ. ευρώ).

Αναπτυξιακά θεωρούνταν και τα δύο φορολογικά μέτρα (μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας και μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες). Το επιπλέον "ατού" τους είναι ότι έχουν μηδενικό κόστος το 2019, αφού θα μετρήσουν από τις φορολογικές δηλώσεις του 2020.

Έπονται σε αναπτυξιακό χαρακτήρα (λόγω της επίδρασης που θα έχουν στην εσωτερική ζήτηση) η επιδότηση ενοικίου (200 εκατ. ευρώ), και ακολουθούν οι υπόλοιπες κοινωνικές δράσεις όπως η πρόσληψη εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής (22 εκατ. ευρώ) και η μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% (κόστους 263 εκατ. ευρώ).

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πηγές ΥΠΟΙΚ, EWG, ϋπολογισμό,piges ypoik, EWG, ypologismo