Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν τη Μέρκελ για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού

Οι ηγέτες της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας συναντιούνται εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ για να συζητήσουν το Brexit.

Η Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσει τον προγραμματισμό για την ενίσχυση του στρατιωτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δημιουργία ενός κοινού στρατού, σύμφωνα με τον δεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. Ο Ορμπάν, ένθερμος επικριτής της μεταναστευτικής

πολιτικής του μπλοκ, ανέφερε ότι η ασφάλεια στην ήπειρο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ευρώπη, ενώ κάλεσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να ξεκινήσει συνομιλίες για το επίμαχο θέμα. "Εμείς θα πρέπει να καταγράψουμε το θέμα της ασφάλειας ως προτεραιότητα, και θα πρέπει να ξεκινήσει η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού", είπε ο Ορμπάν.

Η νέα πρόσκληση για κοινό ευρωπαϊκό στρατό ήρθε κατά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση. Η Μέρκελ δήλωσε κατά την πενταμερή συνάντηση ότι το δημοψήφισμα του Brexit εξέθεσε την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία στο μπλοκ.

Είναι "σημαντικό να ακούμε ο ένας τον άλλο με διαφορετικές μορφές" δήλωσε η Μέρκελ.

Και πρόσθεσε: "Επειδή η έξοδος της Βρετανίας δεν είναι ένα οποιοδήποτε συμβάν, αλλά είναι μια βαθιά ρήξη στην ιστορία της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι 'αυτό είναι σημαντικό να βρεθεί μια προσεκτική απάντηση". Ο Μποχουσλάβ Σόμποτκα, πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας, πρόσθεσε ότι "θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού".

Επί του παρόντος, οι χώρες-μέλη της ΕΕ συνεργάζονται σε μια σειρά από στρατιωτικά θέματα, αλλά το μπλοκ δεν έχει δική του στρατιωτική δύναμη. Ένας στρατός της ΕΕ θα πρέπει να έχει την ομόφωνη έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη, καθιστώντας την προοπτική απίθανη. Ο πρώην Βρετανός πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Κρίστοφερ Μέγερ, έχει υποστηρίξει ότι "πιο πιθανό είναι να βγάλουν οι χοίροι φτερά, παρά να δημιουργήσει στρατό η ΕΕ".

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατέστησε σαφές ότι δεν υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού. Ο υπουργός Άμυνας Ερλ Χάουι είπε λίγο πριν από την ιστορική ψηφοφορία αποχώρησης από την ΕΕ: "Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι ποτέ μέρος ενός ευρωπαϊκού στρατού. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε μέτρα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αρμοδιότητα των κρατών-μελών για τις δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις, ή θα οδηγήσουν σε ανταγωνισμό και επικάλυψη με το ΝΑΤΟ, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αμυντικής πολιτικής μας".

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα