Οδησσός: Απαγορεύεται η κυκλοφορία, λόγω της επετείου της τραγωδίας στο Κτήριο των Συνδικάτων

12:36 1/5/2022 - Πηγή: Antinews

Διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό, για να μην τιμηθεί η επέτειος της τραγωδίας στο Κτήριο των Συνδικάτων, στις 2 Μαίου 2014. Ανεξάρτητη διεθνής έκθεση για τα τραγικά γεγονότα εκείνης της ημέρας δεν έχει γίνει ποτέ, παρά τις εκκλήσεις από ΟΗΕ και ΕΕ. Ωστόσο, Video από τον τόπο της σφαγής έχουν καταγράψει ξεκάθαρα τη φρίκη και τους πρωταγωνιστές της.

Οι αρχές της Οδησσού αποφάσισαν την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από την 1η έως την 3η Μαΐου,

όχι λόγω πολέμου, αλλά για να αποτρέψουν εκδηλώσεις μνήμης, για τους 48 αντι-Μεϊντάν διαδηλωτές που κάηκαν ζωντανοί και τους 200 που τραυματίστηκαν, στο Κτήριο των Συνδικάτων, όπου είχαν καταφύγει κυνηγημένοι από ομάδες χούλιγκαν και νεοναζί.

Μια μαύρη μέρα

Οι διαδηλωτές εκείνης της ημέρας διαμαρτύρονταν για το πραξικόπημα της 21ης Φεβρουαρίου, που έγινε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, όπως αποδείχθηκε στη διαβόητη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Βικτόρια Νούλαντ και του Τζέφρι Πάγιατ (πρέσβη τότε στο Κίεβο), με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, να λέει εκείνο το περίφημο «Fuck the EU»!

Με ανάρτησή της στο Telegram, η ομάδα «Καταστολή της Αριστεράς και Διαφωνούντες στην Ουκρανία» αναφέρει ότι οι αρχές της πόλης – η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών στρατευμάτων- ανακοίνωσαν την «απαγόρευση κυκλοφορίας» από τις 22:00 της 1ης Μαΐου, έως τις 5:00 στις 3 Μαΐου.

«Οι κάτοικοι της Οδησσού δεν επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους. …Προφανώς, αυτή η απόφαση των αρχών οφείλεται στο γεγονός ότι η 2α Μαΐου είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τους κατοίκους της Οδησσού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

https://t.me/repressionoftheleft/248

Πριν από οκτώ χρόνια στις 2 Μαΐου, χούλιγκαν και ακροδεξιές ομάδες πυρπόλησαν εσκεμμένα το κτίριο των Συνδικάτων, όπου είχαν καταφύγει οι διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος. Η αστυνομία δεν επενέβη. Στο βίντεο, ωστόσο, φαίνεται καθαρά τουλάχιστον ένας αστυνομικός και άλλοι να πυροβολούν προς το κτίριο.

Κι ενώ πολλοί από τους εγκλωβισμένους πήδηξαν από τα παράθυρα για να σωθούν, το πλήθος απ’ έξω ζητωκραύγαζε!

Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας «δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί από τις ουκρανικές αρχές», σύμφωνα με την Ομάδα, ενώ οι εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε, για διερεύνηση των περιστατικών αγνοήθηκαν. Επίσης, εμποδίστηκαν τρεις ακόμη έρευνες τοπικών αρχών επειδή τα στοιχεία χαρακτηρίστηκαν «απόρρητα» και δεν επιτράπηκε πρόσβαση σ’ αυτά.

https://www.svoboda.org/a/26578169.html

Η σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξήχθη εκείνη την περίοδο, βασίστηκε αποκλειστικά στις έρευνες της Προσωρινής Ερευνητικής Επιτροπής της Κυβέρνησης.

Στην εν λόγω έκθεση, μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαμαρτύρεται γιατί του απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε «απόρρητες» πληροφορίες , κι έτσι βασιζόμενο στις τοπικές έρευνες αναφέρει, ότι το απόγευμα της 2ας Μαΐου φιλορώσοι ή φιλοομοσπονδιακοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε πορεία υπέρ της ενότητας, προκαλώντας οδομαχίες.

https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=090000168048851b

«Οι έγκλειστοι φταίνε»

«Γύρω στις 6.50 μ.μ. Οι φιλοομοσπονδιακοί έσπασαν την πόρτα (του Μεγάρου των Συνδικάτων) και μετέφεραν εκεί υλικά για την κατασκευή βομβών μολότοφ. Χρησιμοποιώντας ξύλινες παλέτες, που είχαν χρησιμοποιήσει για τις σκηνές στην πλατεία, απέκλεισαν τις εισόδους του κτιρίου από το εσωτερικό και έστησαν οδοφράγματα».

« Στις 7.20 περίπου έφτασαν στην πλατεία οι διαδηλωτές υπέρ της ενότητας, κατέστρεψαν και πυρπόλησαν τις σκηνές των αντί Μαιντάν διαδηλωτών. Όσοι από τους αντι-Μαιντάν διαδηλωτές είχαν μείνει στην πλατεία, εισήλθαν τότε στο Μέγαρο των Συνδικάτων, από όπου αντάλλαξαν πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ με τους αντιπάλους τους ,που ήταν έξω από το κτίριο».

«Περίπου στις 7.45 μ.μ. ξέσπασε φωτιά στο Μέγαρο των Συνδικάτων . ..Εκτός από τη φωτιά στο λόμπι, οι άλλες φωτιές θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει μόνο από εκείνους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν βρήκαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η φωτιά ήταν προσχεδιασμένη».

Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία αυτοί που έβαλαν τη φωτιά ήταν οι έγκλειστοι αντι- Μαιντάν διαδηλωτές, στο κτήριο!

Τα video αποκαλύπτουν, αλλά μεγάλα ΜΜΕ αποκρύπτουν

Ωστόσο, Video από τα γεγονότα εκείνης την ημέρας που οδήγησαν στην τραγωδία, απεικονίζει την κύρια φωτιά στο λόμπι. Δείχνει εξτρεμιστές του Δεξιού Τομέα να ρίχνουν βόμβες μολότοφ στο κτίριο και έναν αστυνομικό να πυροβολεί με το όπλο του προς το κτίριο.

Δεν δείχνει κανένα κοκτέιλ μολότοφ να πετάγεται μέσα από το κτίριο. Δεν δείχνει συγκρούσεις, νωρίτερα την ίδια μέρα, παρόλο που ένας υπέρ του Κιέβου διαδηλωτής λέει, ότι δέχθηκαν επίθεση στην πλατεία του καθεδρικού ναού και ήρθαν να εκδικηθούν και να κάψουν τους αντι-Μαϊντάν διαδηλωτές

Αξίζει να σημειωθεί ότι  New York Times αρχικά «έθαψαν» το ρεπορτάζ γράφοντας ότι «δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά που ξέσπασε μετά από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών για την ενότητα της Ουκρανίας και φιλορώσων ακτιβιστών».

Ukrainians Strike Rebel-Held City as Fighting Spreads

Μετά ανέβασαν video στο οποίο αναφέρεται ότι δεκάδες κάηκαν σε πυρκαγιά και «άλλοι πυροβολήθηκαν όταν ξέσπασαν μάχες μεταξύ φιλορωσικών και αντιρωσικών ομάδων στους δρόμους της Οδησσού».

Ο αφηγητής του βίντεο λέει μάλιστα ότι «τα πλήθη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν ζωές» και αναφέρεται σε δηλώσεις της αστυνομίας σύμφωνα με τις οποίες ήταν «μια πορεία υπέρ του Κιέβου έγινε ενέδρα… πετάχτηκαν βόμβες πετρελαίου» και έτσι, κατά του Times στη συνέχεια ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης.

«Σκαθάρια καείτε»

Αντίθετα, ο ιδρυτής του Consortium News, και επιφανής Αμερικανός δημοσιογράφος, Robert Parry, έγραφε τότε: «Η βαρβαρότητα των νεοναζί εμφανίστηκε ξανά στις 2 Μαΐου, όταν δεξιοί σκληροπυρηνικοί στην Οδησσό επιτέθηκαν σε καταυλισμό Ρώσων διαδηλωτών, οδηγώντας τους στο Μέγαρο των Συνδικάτων, το οποίο στη συνέχεια πυρπολήθηκε με βόμβες μολότοφ».

«Καθώς το κτίριο τυλιγόταν στις φλόγες, κάποιοι που προσπάθησαν να ξεφύγουν κυνηγήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν, ενώ όσοι είχαν εγκλωβιστεί μέσα άκουγαν τους Ουκρανούς εθνικιστές να τους παρομοιάζουν με μαυροκόκκινα ριγέ σκαθάρια που ονομάζονται Κολοράντο, επειδή αυτά τα χρώματα χρησιμοποιούνται σε Ρωσικές κορδέλες.

«Να καείς Κολοράντο, να καείς» κραύγαζαν!

«Όταν η πυρκαγιά φούντωσε για τα καλά, όσοι πέθαιναν μέσα τους χλεύαζαν τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας. Το κτίριο ήταν επίσης ζωγραφισμένο με σύμβολα που μοιάζουν με Σβάστικα αλλά και γκράφιτι που έγραφαν «Γαλικιανά SS», μια αναφορά στον ουκρανικό εθνικιστικό στρατό που πολέμησε μαζί με τα γερμανικά ναζιστικά SS στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοτώνοντας Ρώσους στο ανατολικό μέτωπο».

ROBERT PARRY: When Western Media Saw Ukraine’s Neo-Nazis

Πυροδότηση της εξέγερσης

Να σημειωθεί, ότι οκτώ ημέρες μετά την τρομερή τραγωδία της Οδησσού, στις ανατολικές επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, έγινε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ουκρανία.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του πραξικοπήματος του 2014 εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση κατά των επαρχιών, η οποία συνεχίστηκε για σχεδόν οκτώ χρόνια, με χιλιάδες θύματα. Από την πλευρά της η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις πώς 60.000 Ουκρανοί στρατιώτες, ετοιμάζονταν να επιτεθούν για την ανακατάληψη των επαρχιών πριν η ίδια εισβάλλει τις 24 Φεβρουαρίου.

Οι χάρτες του ΟΑΣΕ, επίσης, έδειξαν μια δραματική αύξηση των βομβαρδισμών από την πλευρά της κυβέρνησης στις περιοχές των ανταρτών την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Όπως και να’ χει, οκτώ χρόνια τώρα, την ίδια μέρα, στις 2 Μαΐου, οι κάτοικοι της Οδησσού πηγαίνουν στο Κτήριο των Συνδικάτων, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων, και κάθε φορά, σύμφωνα με μαρτυρίες και δημοσιεύματα, δέχονται επίθεση από ακροδεξιές ομάδες, με την αστυνομία να στέκει αμέτοχη.

Ενώ, φέτος, όποιος βγει από το σπίτι, θα συλλαμβάνεται επί τόπου!

The post Οδησσός: Απαγορεύεται η κυκλοφορία, λόγω της επετείου της τραγωδίας στο Κτήριο των Συνδικάτων appeared first on antinews.gr.

Keywords
εν λόγω, οηε, video, μαΐου, διαδηλωσεις, ηπα, οφείλεται, https, μμε, york, times, city, fighting, πετρελαιο, news, media, δημοψηφισμα 2015, ρωσία, αποδειξεις, οασε, μνήμη, antinews, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, ομαδα διας, στρατος, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, η ημέρα της γης, φωτια, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, ημερομήνια, μνήμη, βιντεο, ρωσία, αστυνομια, ηπα, μμε, οηε, ουκρανια, σβαστικα, χαρτες, χρωματα, news, times, αυξηση, βομβες, βρισκεται, γκραφιτι, γεγονοτα, γεγονος, γερμανικα, γινει, δηλωσεις, δειχνει, εγινε, εκθεση, εκθεσεις, εβδομαδα, εν λόγω, ερευνες, εσκεμμενα, ζωη, ιδια, κυβερνηση, κυρια, κοκτειλ, κτιριο, λομπι, μαΐου, μολοτοφ, ομαδα, οασε, οκτω, οφείλεται, πορτα, πρωταγωνιστες, συνεχεια, συμβολα, σκηνες, σπιτι, σπιτια, φορα, antinews, city, εθνικο, fighting, media, μεινει, neo, ομαδες, πληροφοριες, ριγε, υλικα, york
Τυχαία Θέματα
Οδησσός, Απαγορεύεται, Κτήριο, Συνδικάτων,odissos, apagorevetai, ktirio, syndikaton