Ο Τσίπρας φόρεσε γραβάτα και είπε σε Καμμένο: Πάνο έχουμε δρόμο ακόμα

"Εκπλήρωσα το στοίχημα, φόρεσα τη γραβάτα αλλά όλα αυτά τα χρόνια τη μάχη την έδινα με τη στολή εργασίας και έτσι θα συνεχίσω να τη δίνω" είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο, όπου κάλεσε τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε φιέστα για την απόφαση του Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό του εταίρο, προφανώς για να διασκεδάσει και τις υπόνοιες περί διάλυσης

της συμμαχίας και προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, λέγοντας ότι η "έντιμη συμμαχία" με τους ΑΝΕΛ λοιδορήθηκε και πολεμήθηκε αλλά πέτυχε τον ένα της στόχο, την έξοδο από τα μνημόνια. Μένει ακόμη ο δεύτερος, η "αποκατάσταση της Δικαιοσύνης". Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο, του είπε: "Πάνο έχουμε ακόμα δρόμο ακόμα".

Στο διά ταύτα της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποκρούσει τις μομφές περί αυξημένης εποπτείας και σκληρής λιτότητας, ισχυριζόμενος ότι η ευθύνη πλέον της τήρησης των δημοσιονομικών στόχων επιστρέφει στους Έλληνες και τις ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ είπε ότι σταδιακά τη λέξη λιτότητα θα διαδεχθεί

Επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη για την πρόθεσή του να ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, τονίζοντας ότι "μάλλον ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος", ενώ παιάνισε το βασικό του αφήγημα: Εμείς πετύχαμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια ρύθμιση χρέους που αφήνει δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις, στήριξη του κοινωνικού κράτους και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Καμμένος: Τσίπρας ο... καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης

Στο μεταξύ, στο "πανηγύρι" του Ζαππείου τον λόγο έλαβε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, ο οποίος, παρά το κλίμα των προηγούμενων ημερών, διαβεβαίωσε ότι οι ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν φτάσει ακόμη στο τέλος της κοινής τους πορείας, όπως πολλοί επιθυμούν. Σήμερα, είπε, ότι οι ΑΝΕΛ δικαιώνονται μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που άντεξαν όλες αυτές τις επιθέσεις.

Κατά τον Πάνο Καμμένο μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας ηγέτης έντιμος και άξιος, χαρακτηρίζοντάς τον τον καλύτερο πρωθυπουργό που έχει περάσει στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Σταχυολογώντας την ομιλία του, είπε:

Μετά τις χθεσινές αποφάσεις η χωρα γυρίζει οριστικά σελίδα. Τη θέση της λιτότητας θα παίρνει η δικαιοσύνη. Τη θέση της επιβολής θα παίρνει η δημοκρατία. Τη θέση της εξαίρεσης θα παίρνει η κανονικότητα. Καταφέραμε να επιλύσουμε το θέμα του χρέους που κληρονομήσαμε από τις δυνάμεις της διαπλοκής.

Παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, μια χώρα μηδενικών προσδοκιών και αναλάβαμε το καθήκον του μετασχηματισμού αυτής της χώρας.

Σε αυτή την προσπάθεια άλλες φορες συγκρουστήκαμε, άλλες συμβιβαστήκαμε επώδυνα, δεν δειλιάσαμε στις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων και συνεχίζουμε. Μπορούμε όλοι μας για μια μέρα να επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα αισιόδοξο χαμόγελο.

Η Ελλάδα γίνεται μια χώρα κανονική. Στηρίζεται ξανά στα πόδια της.

Δεν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες, της σπατάλης, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς που όλοι γνωρίσαμε.

Έντιμη και συνετή δημοσιονομική πολιτική που θα σέβεται τις δεσμεύσεις μας με λελογισμένη επέκταση βάσει του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται.
Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις όσων υπέφεραν. Σε μείωση φόρων το 2019 και στήριξη του κοινωνικού κράτους, σε μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούν νέα σχέση κράτους πολίτη, σε αύξηση κατώτατου μισθού για να στηρίξουμε αυτούς που έδωσαν τη μάχη για να βγούμε από τα μνημόνια.

Με τη χθεσινή ιστορική του απόφαση δημιουργεί νέα δεδομένα. Το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο, που σημαίνει ότι μπορούμε να το εξυπηρετούμε. Διεκδικούσαμε από την αρχή και δουλεύαμε τρία χρόνια για αυτή τη λύση. Για λύση πειστική για τους επενδυτές, για τις αγορές ώστε να μη χρειαστεί η Ελλάδα νέο δάνειο και γραμμή πιστοληπτικής στήριξης. Κάποιοι ζητούσαν νέα μνημόνια μασκαρεμένα.

Τα μέτρα ελάφρυνσης εξασφαλίζουν την ομαλή χρηματοδότηση του χρέους εκμηδενίζοντας τους κινδύνους από πιθανές αναταράξεις.

Η επιμήκυνση των ωριμάνσεων μειώνει τις υποχρεώσεις της χώρας δημιουργώντας καθαρό διάδρομο 15ετίας για τους επενδυτές.

Το "μαξιλάρι" που εξασφαλίσαμε διασφαλίζει ότι η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει τις υποχρεώσεις της για τρία χρόνια.

Μόνη μας μέριμνα η έξοδος στις αγορές με τους καλύτερους όρους για το χρέος.
Στοχευμένη οικονομική πολιτική παρότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει υψηλό έως το 2022.

Η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους αλλά με μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για επούλωση των πληγών. Η επιλογή θα ανήκει αποκλειστικά στις ελληνικές κυβερνήσεις και όχι σε τεχνοκράτες που θα μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε.

Το καθεστώς άρσης κυριαρχίας έλαβε τέλος, έκλεισε οριστικά τον κύκλο του μετά από οκτώ χρόνια.

Θα έχουμε το ίδιο καθεστώς παρακολούθησης με μόνη διαφορά ότι αντί για δύο θα έχουμε τρεις αποστολές τον χρόνο.

Η εποπτεία δεν έχει καμία σχέση με τον μηχανισμό της επιτροπείας που ζήσαμε. Η Ελλάδα επιστρέφει στους Έλληνες.

Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να αποδείξουμε σε όλους ότι μπορούμε να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά.

Αναλάβαμε τις δεσμεύσεις εκείνες που θα είμαστε περήφανοι να υλοποιήσουμε. Ενοποίηση ασφαλιστικών Ταμείων, μεταρρυθμίσεις σε Δικαιοσύνη, υλοποίηση του δικού μας πλάνου ανάπτυξης. Αναλάβαμε τη δέσμευση για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας.

Η ρύθμιση που έχουμε στα χέρια μας είναι το εισιτήριο για τη νέα εποχή.

Καταλαβαίνω τη στεναχώρια του κ. Μητσοτάκη που μου ζήτησε συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. Ίσως να ισχύει το ρητό ότι ο δολοφόνος θέλει να επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις, η δική μας πέτυχε.

Η 21η του Ιούνη δικαίως θα μείνει στην ιστορία ως μια σπουδαία μέρα για την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Φτάσαμε μαζί με μεγάλες δυσκολίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ με μια έντιμη συμμαχία που λοιδορήθηκε και πολεμήθηκε από τις δυνάμεις του παρελθόντος, πετύχαμε να φτάσουμε ως εδώ.

Οι αντίπαλοί μας σήμερα στέκονται αμήχανοι μπροστά σε ό,τι καταφέραμε. Κάποιοι άλλοι στέκονται με φόβο. Ο δεύτερος στόχος είναι της κάθαρσης και της Δικαιοσύνης. Για αυτό Πάνο, να ξέρεις ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας για να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Έχουμε ακόμα 15 μήνες ακόμη μπροστά μας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα