Ο νέος κοροναϊός σε Ευρώπη και Αυστραλία - Στους 42 οι νεκροί

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ο οποίος έφτασε πλέον και στην Αυστραλία. όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ώρες. Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού Ουχάν στην Πολιτεία Βικτόρια, με τον ασθενή να νοσηλεύευται σε σταθερή κατάσταση σε ένα προάστιο της Μελβούρνης. Ο Κινέζος υπήκοος, κοντά 50 χρονών, αφίχθη από την Κίνα στις 19 Ιανουαρίου με μια πτήση από την πόλη Κουανγκτσόου, δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας της Πολιτείας, Τζένι Μικάκος.


"Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος

πανικού στην κοινότητα", ανέφερε η Μικάκος. "Ο ασθενής είναι απομονωμένος και υποβάλλεται σε θεραπεία και δεν έχουμε κανένα επιπλέον ύποπτο κρούσμα σε αυτό το στάδιο".

Στα 1.372 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού

Η κινεζική εθνική επιτροπή υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι την Παρασκευή έχει επιβεβαιώσει 1.372 περιπτώσεις ασθενών που έχουν νοσήσει από τον νέο κοροναϊό, ενώ ο απολογισμός των θανάτων από τον ιό ανέρχεται σε 42, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ανέφερε πως 450 γιατροί και άλλο ιατρικό προσωπικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έφτασαν αεροπορικώς στην πόλη Ουχάν για να συνδράμουν στην μάχη κατά του ιού. Κάποιοι αυτούς έχουν εμπειρία στην καταπολέμηση του Έμπολα και του Sars, τόνισε το πρακτορείο.

Παράλληλα, η πόλη Χαϊκού πρωτεύουσα της επαρχίας-νήσου Χαϊνάν, θα ξεκινήσει από το Σάββατο το μεσημέρι κεντρική ιατρική παρακολούθηση διάρκειας 14 ημερών για τουρίστες που καταφθάνουν από την κεντρική επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του ιού.

Οι τουρίστες από το Χουμπέι, ιδιαίτερα από την πόλη Ουχάν, δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από το ξενοδοχείο, όπου γίνεται η ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της περιόδου των 14 ημερών, τόνισε η κυβέρνηση της Χαϊκού.

Η Χουμπέι έχει 729 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, με 39 θανάτους μέχρι χθες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο China Global τόνισε σε ένα tweet του ότι ο Λιάνγκ Γουντονγκ, ένας 62χρονος γιατρός σε ένα νοσοκομείο στην επαρχία Χουμπέι πέθανε από τον ιό.

Η Liberation Daily μετέδωσε πως όλα τα σινεμά στην Σανγκάη θα παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια των εορτών του κινεζικού νέου έτους έως τις 30 Ιανουαρίου.

Διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβληθεί για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την Ουχάν, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πάνω από 56 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα) προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα αυτά και που περιλαμβάνουν κυρίως την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.

Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, θα δημιουργηθούν σημεία ελέγχου και όλοι οι ταξιδιώτες με συμπτώματα πνευμονίας "θα μεταφέρονται άμεσα" σε κάποιο ιατρικό κέντρο.

Κατασκευάζεται και δεύτερο νοσοκομείο στην Ουχάν

Οι αρχές στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, θα κατασκευάσουν και ένα δεύτερο νοσοκομείο που θα προορίζεται αποκλειστικά για τη νοσηλεία των ασθενών, όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κατασκευή του νοσοκομείου, που θα διαθέτει 1.300 κλίνες, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μισό μήνα. Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου νοσοκομείου για τη νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου.

ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία απομακρύνουν τους πολίτες τους

ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία απομακρύνουν τους πολίτες τους από την κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ οργανώνουν μια πτήση τσάρτερ για αύριο Κυριακή προκειμένου να φέρουν πίσω στη χώρα τους Αμερικανούς υπηκόους και διπλωμάτες από την κινεζική πόλη, γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Το αεροσκάφος, χωρητικότητας 230 επιβατών, θα μεταφέρει διπλωμάτες από το αμερικανικό προξενείο όπως και Αμερικανούς πολίτες και τις οικογένειές τους, γράφει η Journal, επικαλούμενη ένα πρόσωπο με γνώση της επιχείρησης.

Η Ουάσιγκτον έλαβε έγκριση για την επιχείρηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, επίσης, να κλείσουν προσωρινά το προξενείο τους στην Ουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την πλευρά της, η Γαλλία σχεδιάζει να απομακρύνει τους Γάλλους υπηκόους, που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουχάν, γράφει σήμερα η εφημερίδα South China Morning Post, επικαλούμενη ένα email που εστάλη από το γαλλικό προξενείο.

"Το γενικό προξενείο, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια υπηρεσία λεωφορείων προκειμένου να επιτρέψει στους Γάλλους πολίτες... και τις Κινέζες και άλλων εθνικοτήτων συζύγους και παιδιά τους να ταξιδέψουν από την Ουχάν στην Τσανγκσά" αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα.

Η Ρωσία, επίσης, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Κίνα σχετικά με το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν Ρώσοι υπήκοοι από την κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου ιού, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τη ρωσική πρεσβεία.

Κανένας Ρώσος δεν έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, αναφέρει το RIA επικαλούμενο τον υπεύθυνο Τύπου της πρεσβείας στην Κίνα.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Χονγκ Κονγκ

Η κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ιού στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η σύνδεση της πόλης με την ηπειρωτική Κίνα.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 17 Φεβρουαρίου -είναι ήδη κλειστά λόγω των αργιών για το νέο κινεζικό έτος-- ενώ θα ανασταλούν οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις καθώς και τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Ουχάν.

Η Λαμ δήλωσε ότι ακυρώνονται άμεσα όλες οι επίσημες επισκέψεις στην ηπειρωτική χώρα καθώς και οι επίσημοι εορτασμοί για το νέο κινεζικό έτος. Δήλωσε επίσης ότι ζήτησε τη βοήθεια του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες με μάσκες.

Οι υγειονομικές αρχές της μητρόπολης έχουν επιβεβαιώσει ότι 5 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, οι οποίοι σχετίζονται με την Ουχάν, την πόλη που εμφανίστηκε αρχικά ο ιός, ενώ υπάρχουν άλλα 122 ύποπτα κρούσματα.

Και τρίτο κρούσμα στην Ιαπωνία

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε και τρίτο κρούσμα του κοροναϊού. Πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας περίπου 35 ετών που ζει στην Ουχάν και έφθασε στην Ιαπωνία στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Κρούσματα και στη Μαλαισία

Οι μαλαισιανές αρχές γνωστοποίησαν σήμερα ότι εντόπισαν τρία κρούσματα του κινεζικού ιού, τα πρώτα στην νοτιοανατολική ασιατική χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Ντζολκεφλάι Αχμάντ δήλωσε πως τα τρία άτομα είναι υπήκοοι Κίνας και σχετίζονται με τον 66χρονο άνδρα που βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό από τις υγειονομικές αρχές της Σιγκαπούρης.

Πρόκειται για μια 65χρονη γυναίκα, τη σύζυγο του άνδρα που βρέθηκε θετικός στον ιό στη Σιγκαπούρη, και τους δύο εγγονούς τους, 11 και 12 ετών, δήλωσε ο Ντζολκεφλάι.

Παράλληλα, η εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Malaysia Airports ανακοίνωσε ότι σε όλη τη χώρα έχει εντείνει τους ελέγχους που διενεργούνται σε επιβάτες και πληρώματα αεροσκαφών που έρχονται από την Κίνα.

Πηγή: Capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
αυστραλια, ευρωπη, νεκροι, χονγκ κονγκ, reuters, νέα, china, global, tweet, liberation, λεωφορεια, ηπα, γαλλια, ρωσία, email, σχολεια, ιαπωνια, capital, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, ιατρικο κεντρο, ρωσία, γνωση, γυναικα, εθνικη, ηπα, ιατρικη, ιος, κινα, πτησεις, σινεμα, ωρα, capital, capital.gr, email, reuters, απε, βοηθεια, βρισκεται, γινεται, γιατροι, δευτερο, δρομολογια, δρομολογια τρενων, δικτυο, εγινε, υπαρχει, ερχονται, εταιρια, ετων, ετος, εφημεριδα, ζωνη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυβερνηση, ληψη, ξενοδοχειο, ουασιγκτον, παιδια, πεθανε, πηγη, πολιτεια, πτηση, ρωσικη πρεσβεια, σαββατο, συγκεκριμενα, συζυγο, σειρα, σιγκαπουρη, υπουργειο υγειας, τρενα, τρια, συμπτωματα, υπουργειο εξωτερικων, υπηκοος, χονγκ κονγκ, ωρες, china, εθνικο, global, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, υπουργειο, κυριακη, liberation, νοσοκομειο, tweet, πληροφοριες, ρωσοι, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα