Νέο αστυνομικό φιάσκο; - Συνέλαβαν λάθος άνθρωπο για τη δολοφονία Ρώσου μαφιόζου το 1997;

Σε γκάφα ολκής τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της σύλληψης προσώπου που φέρεται ως «ηθικός αυτουργός», κατ' άλλους ως ο «εκτελεστής» του Ρώσου μαφιόζου, «Αλεξάντρ Σαλόνικ» (παρατσούκλι, «Αλέξανδρος ο Μακεδών») και της -φωτομοντέλου- φίλης του, στο Λαγονήσι, το 1997.

Απίστευτο, κι' όμως αληθινό! Ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ, δια των διαρροών τους, προσπάθησαν, σε διθυραμβικούς τόνους, να παρουσιάσουν ως επιτυχία

τη σύλληψη του ηλικίας 48 ετών, Γεωργιανής καταγωγής, Ιωακείμ Καρσλιάδη (όνομα που αναφέρεται στην ταυτότητά του), την Τρίτη, στο αεροδρόμιο, «Μακεδονία», φαίνεται ότι το πρόσωπο που συνελήφθη το πιθανότερο δεν είναι ο καταζητούμενος.

Σημαντικό είναι, επίσης, να ξεκαθαρίσει η ΕΛΑΣ εάν ο ονομαζόμενος Καρσλιάδης ελληνοποιήθηκε και εκδόθηκε ταυτότητα γι' αυτόν το 2000. Να σημειωθεί πως το τελευταίο μεγάλο κύμα των ελληνοποιήσεων από την πρώην ΕΣΣΔ έγινε το 2000, λίγο πριν τις εκλογές που είχε κερδίσει ο Κ.Σημίτης. Επίκεντρο των τότε ελληνοποιήσεων ήταν η Κύπρος.

Όσον αφορά αυτή καθεαυτή τη δολοφονία Σαλόνικ, εντολοδόχος ήταν ο επικεφαλής της ονομαζόμενης «μαφίας του Ορέχοβο», Σεργκέϊ Μπουτόριν, ο οποίος το 2012 καταδικάστηκε σε ισόβια, στη Ρωσία, ενώ ο εκτελεστής, Αλεξάντρ Πουστοβάλοφ, σε φυλάκιση 23 ετών.

[photo_0]

[photo_1]

Πόλεμος Αστυνομιών

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά δείχνει να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στην κυπριακή, διότι δεν έκανε την απαραίτητη διασταύρωση στοιχείων και έδωσε λάθος πληροφορίες στην ΕΛΑΣ. Από τη μεριά της, η Λευκωσία «αδειάζει» την Αθήνα.

Να σημειωθεί πως ο Ιωακείμ Καρσλιάδης, ο οποίος ταξίδευε από την Κύπρο όπου διέμενε μόνιμα, στη Θεσσαλονίκη, κατ' ισχυρισμόν του ιδίου, για την κηδεία της πεθεράς του, όταν επέδειξε την ταυτότητά του στον έλεγχο, στο αεροδρόμιο, «Μακεδονία», σήμανε συναγερμός.

Κι' αυτό, διότι, όπως υποστηρίζουν αστυνομικές πηγές, τα στοιχεία της ταυτότητάς του ήταν ίδια με αυτά του «ηθικού αυτουργού» της δολοφονίας του Αλεξάντρ Σαλόνικ (τον έπνιξαν) και της φίλης του, Σβετλάνα Κότοβα (την κατακρεούργησαν).

Δολοφονία - σκληρό μήνυμα στον πόλεμο των ομάδων της ρωσικής μαφίας ανά την Ευρώπη, στη δεκαετία του 1990. Τον Φεβρουάριο του 1997 βρέθηκε το πτώμα του 37χρονου τότε Ρώσου μαφιόζου-εκτελεστή σε δασική έκταση στη Βαρυμπόμπη, μετά από... ανώνυμο τηλεφώνημα.

Γκάφα;

Πάντως, οι ισχυρισμοί των «αρμοδίων» ελάχιστα πείθουν. Πόσο μάλλον, όταν οι ίδιες αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η ΕΛΑΣ δεν περιορίστηκε μόνο στις πληροφορίες που της έδωσε η κυπριακή Αστυνομία και στα στοιχεία της ταυτότητας του καταζητούμενου, αλλά προχώρησε σε ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα πως είναι δυνατόν να γίνει ταυτοποίηση αποτυπωμάτων και, παρ' όλα αυτά, το πρόσωπο που συνελήφθη να μην είναι ο καταζητούμενος.

Ανεξαρτήτως του τι «πόρισμα» θα βγάλουν για την υπόθεση οι «Κλουζώ» της Κατεχάκη, ένα είναι βέβαιον: Στην πρεμούρα τους να επιδείξουν στην κοινή γνώμη μια επιτυχία, βιάστηκαν.

Διέρρευσαν ότι συνελήφθη ο δολοφόνος μιας εμβληματικής δολοφονίας, η οποία είχε απασχολήσει πολύ την κοινή γνώμη το '97, και τώρα αντιμετωπίζουν σφόδρα την πιθανότητα της γκάφας. Έως τώρα, πάντως, επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛΑΣ δεν έχουν γίνει.

Αλαλούμ

Σε βάρος του Ιωακείμ Καρσλιάδη (σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητάς του), όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, δεν εκκρεμεί κάποια κατηγορία, αν και στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε υπόθεση ναρκωτικών, η οποία, πάντως, δεν φαίνεται να «απασχολεί» την ΕΛΑΣ.

Τώρα, οι «αρμόδιοι» αφήνουν να εννοηθεί ότι το λάθος έγινε στη Λευκωσία, διότι, ενδεχομένως ενοποιήθηκαν από λάθος οι φάκελοι δύο προσώπων. Δηλαδή, του Καρσλιάδη και του καταζητούμενου για τη δολοφονία του Σαλόνικ. Πρόκειται για απίστευτο αστυνομικό αλαλούμ.

Κατά τα ίδια αστυνομικά σενάρια, δεν αποκλείεται ο «ηθικός αυτουργός» της δολοφονίας του Σαλόνικ να χρησιμοποίησε τα στοιχεία του Καρσλιάδη σε πλαστή ταυτότητα που κατασκεύασε, ή να εμπλέκονταν και τα δύο πρόσωπα στην υπόθεση ναρκωτικών που ενεπλάκη ο Καρσλιάδης, αλλά τώρα έχει μπει στο αρχείο.

Λάθος της ΕΛΑΣ;

Εάν, ωστόσο, ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία που παρουσίασε η κυπριακή ιστοσελίδα, Cyprus Times, για την υπόθεση, τα σενάρια που διαρρέει η ελληνική πλευρά κάθε άλλο παρά ευσταθούν.

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι «η κυπριακή Αστυνομία, αν και ερεύνησε αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, εντούτοις διαπιστώθηκε ότι ο 48χρονος έφερε άλλα στοιχεία, από αυτά που ζητούσαν οι ελληνικές Αρχές, όπως διαφορετικό όνομα και διαφορετική ημερομηνία γέννησης. Έτσι δεν μπορούσε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το πρόσωπο που καταζητείται».

Εάν πράγματι οι κυπριακές Αρχές είχαν ενημερώσει τις ελληνικές ότι κάτι δεν πάει καλά με τα στοιχεία του προσώπου που καταζητείται, προς τι οι (πανηγυρικές) διαρροές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη «σύλληψη» στη Θεσσαλονίκη;

Στη συνέχεια, πάντως, όπως αναφέρουν οι Cyprus Times, «οι κυπριακές Αρχές έδωσαν σήμα στην ΕΛΑΣ, ότι το πρόσωπο που ψάχνουν -και πιθανόν να είναι ο 48χρονος- για τη διπλή δολοφονία, αναμένεται να ταξιδέψει με συγκεκριμένη πτήση μέσω Λάρνακας για Θεσσαλονίκη. Δόθηκαν οδηγίες όπως τον αφήσουν να ταξιδέψει και οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη τον περίμεναν στον δίαυλο του αεροδρομίου».

Φυλακή στην Κύπρο

Κατά την ιστοσελίδα, ο συλληφθείς, Καρσλιάδης, «είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο μηνών για τροχαία αδικήματα στην Κύπρο και αποφυλακίστηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Εν συνεχεία και όταν αυτός απολύθηκε, οι ελληνικές Αρχές, περί τον Σεπτέμβριο, ενημέρωσαν την κυπριακή Αστυνομία ότι ψάχνουν συγκεκριμένο πρόσωπο και έδωσαν τα στοιχεία που κατείχαν».

Ελληνοποιήσεις

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης να διευκρινίσει δημόσια η ΕΛΑΣ εάν ο ονομαζόμενος Καρσλιάδης, ο οποίος φέρεται να είναι Γεωργιανός, είχε ελληνικά έγγραφα, και εάν ναι, πως ελληνοποιήθηκε και από πότε τα έχει στην κατοχή του.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο μεγάλο κύμα των ελληνοποιήσεων έγινε το 2000, πριν από τις τότε εκλογές, στις οποίες είχε αναδειχθεί και πάλι πρωθυπουργός ο Κ.Σημίτης.

Κέντρο των τότε ελληνοποιήσεων ήταν η Κύπρος. Εκείνη την περίοδο, πολλοί από τους δήθεν Πόντιους, στην πραγματικότητα άτομα από την πρώην ΕΣΣΔ που ουδεμία σχέση είχαν με ποντιακή καταγωγή, οι οποίοι ζούσαν στην Κύπρο, ελληνοποιήθηκαν με έγγραφά τους, στην πλειοψηφία μαϊμού, που εστάλησαν στην Αθήνα, και με συνοπτικές διαδικασίες πήραν την έγκριση των ελληνικών Αρχών.

Σύμφωνα με τις έως τώρα αστυνομικές διαρροές, ο συλληφθείς κυκλοφορούσε με χαρτιά στο όνομα Καρσλιάδης Ιωακείμ του Βασίλειου και της Νίνα με ημερομηνία γέννησης 30/1/1974 και την ελληνική ταυτότητα, όπως διαπιστώθηκε, την είχε από το 2000 (!) και είχε εκδοθεί από τις ελληνικές Αρχές.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα