Νέο αδιέξοδο διαβλέπεται στην Ισπανία

20:54 3/8/2016 - Πηγή: Antinews

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε την Τρίτη ότι η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί να κάνει και τρίτες εκλογές, καθώς ο Σοσιαλιστής αντίπαλός του αρνήθηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

"Αν ο Σάντσες συνεχίζει να λέει όχι, θα επαναλάβουμε τις εκλογές" δήλωσε ο Ραχόι, ο οποίος προσπαθεί να σχηματίσει μια συμμαχία ή κυβέρνηση μειοψηφίας μετά από τις εκλογές του Ιουνίου

που δεν έδωσαν σαφές αποτέλεσμα.

Η Ισπανία ήταν χωρίς μια πλήρως λειτουργική κυβέρνηση για περισσότερο από επτά μήνες, αφήνοντας πολιτικό κενό σε μια ευαίσθητη στιγμή κατά την οποία πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να μειώσει το έλλειμμά της, καθώς και το αυξανόμενο αποσχιστικό κίνημα στην περιοχή της Καταλονίας. Το αδιέξοδο ξεκίνησε μετά τις εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου, όταν κανέναν κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ τα νέα κόμματα Ciudadanos και Podemos "έσπασαν" το μακροχρόνιο δικομματικό σύστημα της Ισπανίας.

Οι προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός απέτυχαν επανειλημμένα, καθώς τα αντίπαλα κόμματα δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, προτρέποντας επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο με ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, που είχε την εξουσία από το 2011, κέρδισε τις εκλογές της 26ης Ιούνη, αλλά όχι και την απόλυτη πλειοψηφία, κερδίζοντας 137 έδρες επί συνόλου 350. Από τότε έχει δεχθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά, η οποία θα πρέπει να περάσει με μια κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης.

Αλλά ο Πέδρο Σάντσες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Ιουνίου με 85 έδρες και το οποίο έχει τη δύναμη να μπλοκάρει τον Ραχόι, αρνείται να τον υποστηρίξει. "Εμείς δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε ... η αριστερά δεν θα υποστηρίξει τη δεξιά" είπε ο Σάντσες στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Ραχόι. Ωστόσο, ο Σάντσες φάνηκε να αφήνει την πόρτα ανοιχτή για την πιθανότητα το κόμμα να απέχει από την ψήφο εμπιστοσύνης, λέγοντας ότι η επιτροπή της ηγεσίας θα έχει την τελευταία λέξη για το αν το κόμμα θα αλλάξει στάση ή όχι. Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες, έχουν ωθήσει στην αποχή για να τερματιστεί η πολιτική παράλυση.

Ο Ραχόι συναντήθηκε σήμερα και με το Αλμπερτ Ριβέρα, επικεφαλής του κεντροδεξιού Ciudadanos. Οι δύο ηγέτες, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη συνέχεια, συμφώνησαν να υπάρξει διάλογος με επίκεντρο τα επείγοντα οικονομικά ζητήματα. "Εάν δεν διέβλεπα καμία πιθανότητα, δεν θα είχα αποδεχθεί την εντολή (σχηματισμού κυβέρνησης) του βασιλιά" δήλωσε ο Ραχόι, διαβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητά του είναι να αποφύγει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές για τρίτη φορά σε διάστημα ενός έτους. Ο Άλμπερτ Ριβέρα επανέλαβε ότι δεν θα συμμαχήσει με το Λαϊκό Κόμμα όμως θα δεχθεί να διαπραγματευτεί για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τον προϋπολογισμό του Κράτους. Ο Ριβέρα έχει πει ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να απόσχει από την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά με μόλις 32 έδρες αυτό δεν θα είναι αρκετό για να ωθήσει την κυβερνητική πρόταση του Ραχόι.

thelocal.es, politica.elpais.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα