Με 148 "ναι" υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η "τροπολογία Κουντουρά"

Με 148 "ναι", 105 "όχι" και 4 "παρών" επί συνόλου 257 πέρασε τελικά στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής η "τροπολογία Κουντουρά". Η υπερψήφισή της πάντως ήδη αλλάζει την κοινοβουλευτική σύνθεση καθώς από την ΚΟ της ΝΔ ο κ. Β. Μειμαράκης και η κ. Α. Ασημακοπούλου διαμηνύουν πως δεν θα κάνουν χρήση της, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Κ. Μάρκου.

Το πολιτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται κυρίως στους

βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν εάν θα κάνουν ή όχι χρήση της διάταξης, που τους επιτρέπει να διατηρούν τη βουλευτική έδρα αν και είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται μέχρι στιγμής οι βουλευτές Π. Κουρουμπλής και Σπ. Δανέλλης και η υπουργός Ελ. Κουντουρά, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ολόκληρο το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ονομαστική για την τροπολογία που αίρει το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή ζήτησε χθες η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ είχε προηγηθεί το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για το θέμα αυτό χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως είπε ο Εύη Χριστοφιλοπούλου της ΔΗΣΥ, πρόκειται για "ωμή και κυνική συναλλαγή της κυβέρνησης" με στελέχη που θέλουν να κατέλθουν εκ του ασφαλούς υποψήφιοι ευρωβουλευτές χωρίς να χάσουν τη βουλευτική έδρα.

Κορυφαία στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης) έκαναν λόγο για "τροπολογία Κουντουρά", βάζοντας στο στόχαστρο την υπουργό Τουρισμού, η οποία φημολογείται πως θα βάλει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής.

Η επίμαχη τροπολογία "Τροποποίηση διατάξεων του άρθρου 114 του ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), τροποποίηση διατάξεων του άρθρου 68 του π.δ. 26/2012 (Εκλογή Βουλευτών), κατάργηση της ρύθμισης της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4255/2014" εκτός από το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή προβλέπει και αλλαγές στην διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

"Εκλογομαγειρέματα με στόχο να περιοριστεί η συντριβή που έρχεται" χαρακτήρισε τις αλλαγές ο Μάκης Βορίδης. Κυριότερη αλλαγή, όπως κατήγγειλε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ., είναι πως θα στηθούν αντί για 23.000, διπλάσιος αριθμός εκλογικών τμημάτων (46.000) γεγονός που απαιτεί διπλασιασμό δικαστικών αντιπροσώπων ενώ εκτοξεύει και την εκλογική δαπάνη.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα