Μαυρωτάς: H αυτόνομη πορεία του Ποταμιού είναι μια πρόκληση που πρέπει να κυνηγήσουμε

Αυτόνομη πορεία με στόχο να μπει ξανά στη Βουλή και να συνεργαστεί στη βάση συγκεκριμένων αρχών και θέσεων με το πρώτο κόμμα, είναι η πολιτική επιδίωξη τού Ποταμιού, αναφέρει ο βουλευτής του, Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το συνέδριο του Ποταμιού που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, στο σινέ Κεραμεικός.

«Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε ανάλογα με το τι θα ψηφίσει ο ένας κι ο άλλος», προσθέτει ο κ. Μαυρωτάς,

ενώ όπως επισημαίνει, «το Ποτάμι είναι ο πιο γνήσιος εκφραστής στην ελληνική πολιτική σκηνή ενός προοδευτικού φιλελεύθερου πνεύματος που έχει ανάγκη η χώρα μας στην ευρωπαϊκή της πορεία», ενώ «το γεγονός ότι δεν έχει "γραμμάτια" από το παρελθόν, ούτε πελάτες να ικανοποιήσει το κάνουν πιο αξιόπιστο σε αυτά που λέει με τόλμη και συνέπεια στη Βουλή».

Παραδέχεται ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές και δείχνουν πώς πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, όμως δηλώνει αισιόδοξος ότι θα το καταφέρει.

Επίσης κρατάει χαμηλούς τόνους απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής αναφέροντας ότι δεν αποκλείεται καθόλου η συνεργασία στη Βουλή γιατί έχουμε αρκετά κοινά πράγματα στην πολιτική μας ατζέντα.

Στο ερώτημα Κώστας Μπακογιάννης ή Παύλος Γερουλάνος για τον Δήμο Αθηναίων απαντά πως «πρόκειται για δύο σύγχρονους πολιτικούς κοντά στις αρχές μας, με τον Κώστα Μπακογιάννη να έχει ήδη δώσει δείγματα και να υπερτερεί σε εμπειρία στα αυτοδιοικητικά».

Τέλος, επιβεβαιώνει ότι θα είναι υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου, η οποία θεσμοθετείται για πρώτη φορά, και σημειώνει ότι είναι ευκαιρία να φύγει η «μομφή» που έχουν κολλήσει στο Ποτάμι ότι είναι προσωποπαγές κόμμα εφόσον δημιουργούνται και άλλες θέσεις ευθύνης.

Η συνέντευξη του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά, στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι η εξής:

Αυτό το Σαββατοκύριακο, κ. Μαυρωτά διεξάγεται το Συνέδριο του Ποταμιού. Γιατί γίνεται; Ποια είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσετε; Ποιο είναι το ιδεολογικό και πολιτικό σας στίγμα;

Μετά την αποχώρησή μας από το ΚΙΝΑΛ το καλοκαίρι, ήταν απαραίτητο να επαναπροσδιοριστεί η πορεία του Ποταμιού να καθοριστεί η πολιτική στόχευση, οι πιθανές συμμαχίες και η οργανωτική ανασυγκρότηση εν όψει των εκλογών. Αυτά θα συζητηθούν και θα ακούσουμε προτάσεις από τα στελέχη και τη βάση για να βγει μια συνισταμένη. Το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του Ποταμιού ήταν αυτό που ήταν πάντα, δηλαδή στο προοδευτικό φιλελεύθερο κέντρο με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική, στα δικαιώματα, στον πολιτικό ορθολογισμό, στις ίσες ευκαιρίες, στις θεσμικές λειτουργίες και βέβαια με μέτωπο απέναντι στο πελατειακό κράτος και στον λαϊκισμό.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι το Ποτάμι ακολουθεί και θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Για να υπηρετήσει ποιο πολιτικό σχέδιο; Τι επιδιώκει;

Ναι, νομίζω ότι η αυτόνομη πορεία είναι μια πρόκληση που πρέπει να κυνηγήσουμε γιατί έτσι το Ποτάμι θα είναι πιο χρήσιμο στον τόπο. Να μπει στην επόμενη Βουλή και μετά να συνεργαστεί στη βάση συγκεκριμένων αρχών και θέσεων με το πρώτο κόμμα. Το Ποτάμι μπορεί να μην είναι κόμμα εξουσίας, αλλά έχει ιδέες, προτάσεις και ανθρώπους χρήσιμες στην εξουσία, όπως έχει αποδείξει τα σχεδόν 4 χρόνια του κοινοβουλευτικού του βίου. Νομίζω ότι το Ποτάμι είναι ο πιο γνήσιος εκφραστής στην ελληνική πολιτική σκηνή ενός προοδευτικού φιλελεύθερου πνεύματος που έχει ανάγκη η χώρα μας στην ευρωπαϊκή της πορεία. Επίσης το γεγονός ότι δεν έχει «γραμμάτια» από το παρελθόν, ούτε πελάτες να ικανοποιήσει το κάνουν πιο αξιόπιστο σε αυτά που λέει με τόλμη και συνέπεια στη Βουλή. Είναι το κόμμα των outsiders, αυτών που δεν ζήτησαν και δεν τους χαρίστηκε τίποτε. Αυτών που θέλουν να έχουν ίσες ευκαιρίες και όχι να «κόβουν δρόμο». Αυτών που θέλουν αξιοκρατία και όχι ημετεροκρατία.

Πώς συμβιβάζεται η αυτόνομη πορεία με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και πολλών από σας, ότι θα στηρίζετε ό,τι κρίνετε θετικό απ΄ όσα κάνει η κυβέρνηση ή προτείνει η αντιπολίτευση; Δεν θα παραμένει έτσι θολό το πολιτικό του στίγμα;

Η αυτόνομη πορεία δεν σημαίνει «όχι σε όλα». Αν κάτι συμφωνεί με τις διακηρυγμένες αρχές και θέσεις μας δεν έχουμε κανένα «αντιπολιτευτικό κόμπλεξ» για να το αρνηθούμε. Με τη στάση μας στη Βουλή στηρίζουμε τις θέσεις μας, ούτε την κυβέρνηση, ούτε την αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε ανάλογα με το τι θα ψηφίσει ο ένας κι ο άλλος, αλλά την ψήφο μας την καθορίζει αυτό που από την αρχή έχουμε πει στους ψηφοφόρους μας. Με αυτό το σκεπτικό το πολιτικό μας στίγμα είναι ξεκάθαρο, σε αντίθεση με άλλους. Η προγραμματική αντιπολίτευση με βάση τις θέσεις μας είναι η επιλογή μας και όχι η αντιπολίτευση τού «όχι σε όλα» όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ή του «να δούμε τι λένε οι άλλοι για να πούμε κι εμείς». Αυτή η συνεπής και τολμηρή στάση του Ποταμιού νομίζω έχει εκτιμηθεί και από ανθρώπους που δεν ψηφίζουν Ποτάμι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αμφισβητείται η εκλογική παρουσία του Ποταμιού και δεν μπαίνει στη επόμενη Βουλή.

Ναι έχετε δίκιο, προς το παρόν μας δείχνουν στο 2% οι τελευταίες. Υπάρχουν όμως και δημοσκοπήσεις που μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Όπως για παράδειγμα οι δημοσκοπήσεις με τη δυνητική ψήφο, που δείχνουν ότι είμαστε μεταξύ των επιλογών ενός ευρύτερου ακροατηρίου, ή οι δημοσκοπήσεις στο δυναμικό κομμάτι των νέων του εξωτερικού όπου είμαστε τρίτη δύναμη με βάση τη σχετική δημοσκόπηση της ΚάπαResearch του Σεπτεμβρίου (αρκεί να μπορέσουν να ψηφίσουν). Το ζητούμενο είναι να κερδίσουμε αυτές τις ψήφους πείθοντας τον κόσμο για τη χρησιμότητα του Ποταμιού στην επόμενη Βουλή σε ένα κλίμα πόλωσης. Κι αυτό θα γίνει αν φύγουμε από την εσωστρέφεια και πάμε σε προγραμματικές θέσεις που λύνουν προβλήματα.

Κώστας Μπακογιάννης ή Παύλος Γερουλάνος για τον Δήμο της Αθήνας;

Οι επιλογές του Ποταμιού στα αυτοδιοικητικά δεν θα ακολουθήσουν τα κομματικά χρίσματα. Θα κρίνουμε ad hoc κάθε περίπτωση και θα βλέπουμε ποιος υποψήφιος έχει τις ικανότητες και οι αρχές του είναι κοντά στις αρχές του Ποταμιού. Μεταξύ των δύο τώρα η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για δύο σύγχρονους πολιτικούς κοντά στις αρχές μας, με τον Κώστα Μπακογιάννη να έχει ήδη δώσει δείγματα και να υπερτερεί σε εμπειρία στα αυτοδιοικητικά.

Πώς απαντάτε στην άποψη συνοδοιπόρων σας στο Ποτάμι ότι με τα δεδομένα που διαμορφώνονται ολοκλήρωσε τον κύκλο του;

Θεωρώ ότι ολοκλήρωσε τον πρώτο του κύκλο, που περιλάμβανε την προ-κοινοβουλευτική και την κοινοβουλευτική του θητεία, και μέσα σε αυτόν τον πρώτο κύκλο ωρίμασε πλέον πολιτικά. Τώρα αρχίζει ένας δεύτερος κύκλος που μπορεί να είναι και κυβερνητικός για το Ποτάμι μετά τις επόμενες εκλογές, με το Ποτάμι περισσότερο ώριμο και έχοντας δώσει το στίγμα του.

Με το Κίνημα Αλλαγής διακόπηκαν οριστικά οι σχέσεις σας; Αποκλείεται κάθε είδους συνεργασία π.χ στη Βουλή;

Με το ΚΙΝΑΛ νομίζω χωρίσαμε ως φίλοι γιατί τελικά οι στοχεύσεις ήταν διαφορετικές, δηλαδή δεν βλέπαμε τον εαυτό μας μέσα σε μια νοσταλγική προσπάθεια παλιγγενεσίας του ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου λοιπόν να υπάρχει μια συνεχής φθορά ήταν καλύτερο το συναινετικό διαζύγιο. Όχι, δεν αποκλείεται καθόλου η συνεργασία στη Βουλή γιατί έχουμε αρκετά κοινά πράγματα στην πολιτική μας ατζέντα.

Θα είστε υποψήφιος αντιπρόεδρος στο συνέδριο;

Ναι, θα είμαι, αλλά τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι σύνεδροι. Είναι μια θέση που τώρα δημιουργείται για πρώτη φορά και πολλοί φίλοι επέμειναν να τη διεκδικήσω επειδή θεωρούν ότι εκφράζω πιστά το στίγμα του Ποταμιού. Είναι επίσης και μια ευκαιρία να φύγει η «μομφή» που έχουν κολλήσει στο Ποτάμι ότι είναι προσωποπαγές κόμμα εφόσον δημιουργούνται και άλλες θέσεις ευθύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα