"Μαύρες τρύπες" στην πώληση των λιγνιτών και αγωνία από τη ΔΕΗ

Χθες στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής όπου μίλησαν οι φορείς και έγινε η κατ᾽ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση του 40% των λιγνιτών δεν πέρασε απαρατήρητη η αγωνία του προέδρου της ΔΕΗ, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τη ΔΕΗ να ολοκληρωθεί με επιτυχία το εγχείρημα της πώλησης, έγκαιρα και στο κατάλληλο τίμημα.

Για

ποιο λόγο όμως ο πρόεδρος της ΔΕΗ αγωνιά για την έκβαση του εγχειρήματος της πώλησης των μονάδων; Τα όσα είπε ο ίδιος μιλώντας στην επιτροπή αλλά και οι τοποθετήσεις εκπροσώπων άλλων φορέων δείχνουν ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η πώληση.

Καταρχάς για το τίμημα, όπως τόνισε ο ίδιος το εάν η ΔΕΗ θα εισπράξει τα χρήματα που υπολογίζει δεν εξαρτάται από την ίδια αλλά από μια σειρά από εξωτερικούς παράγοντες και κυρίως από το εάν θα ολοκληρωθεί έγκαιρα ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και εάν η λιγνιτική παραγωγή θα στηριχθεί με πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια σειρά από περιβαλλοντικούς φορείς όπως η WWF και η Greenpeace, τάχθηκαν υπέρ της ταχύτερης μείωσης του μεριδίου ή ακόμη και του εξοβελισμού του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική της ΕΕ κατά του άνθρακα, οι αυστηρότεροι κανονισμοί αλλά και η διαφαινόμενη αύξηση του κόστους των ρύπων που ήδη συντελείται, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο διαγωνισμό. Μάλιστα WWF και Greenpeace εκτίμησαν ότι δε θα υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές με επιχειρηματικά κριτήρια, ενώ και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης εκτίμησε ότι οι μονάδες θα πουληθούν μόνο εάν δοθούν κοψοχρονιά. Αυτές οι τοποθετήσεις εξηγούν σε μεγάλο βαθμό και την αγωνία του κ. Παναγιωτάκη για την έκβαση των πωλήσεων.

Άδειες

Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που υπονομεύει τις πωλήσεις των λιγνιτών αφορά στις άδειες και στην προχειρότητα με την οποία προετοιμάστηκε ο διαγωνισμός πώλησης υπό την πίεση των δανειστών. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΔΕΗ παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις ΑΕΠΟ και τις περιβαλλοντικές άδειες των μονάδων που πωλούνται αλλά και συνολικά των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ.

Το θέμα είχε αναδείξει ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ, Κ. Σκρέκας και επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά χθες από τα όσα είπε ο κ. Παναγιωτάκης. Ο ίδιος πάντως έσπευσε να υποστηρίξει ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα έχουν ολοκληρωθεί οι νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οπότε θα μπορούν να δοθούν νέες άδειες στη βάση νέων ΜΠΕ, για να μην υπάρχει πρόβλημα για τις πωλούμενες μονάδες. Η εμπειρία του παρελθόντος πάντως, στην περιβαλλοντική αδειοδότηση μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, δείχνει ότι ο κ. Παναγιωτάκης είναι μάλλον αισιόδοξος.

Υδροηλεκτρικά

Μια ακόμη αγωνία από την πλευρά της ΔΕΗ για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνισμών αφορά στο ότι όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, με την πώληση των λιγνιτών κλείνει ένα κεφάλαιο για τη ΔΕΗ που αφορά στη συμμόρφωσή της στα μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Εδώ όμως όπως αποκάλυψε ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κ. Σκρέκας έχουμε μια ακόμη...αυταπάτη της κυβέρνησης, η οποία πανηγυρίζει ως μεγάλη επιτυχία την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ (αντί του 30% που προβλεπόταν στο προηγούμενο μνημόνιο) επειδή ακριβώς δεν περιλαμβάνονται υδροηλεκτρικές μονάδες. Μόνο που σύμφωνα με τον τομεάρχη ενέργειας της ΝΔ ήδη οι θεσμοί έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θέμα συνέχισης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ μόνο με ενέργεια από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Με απλά λόγια δε θα πουληθούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες αλλά θα πωλείται σε τιμή κόστους (δηλαδή πρακτικά με μηδαμινό όφελος για τη ΔΕΗ) η ενέργεια των μονάδων αυτών. Εφόσον επιβεβαιωθεί η καταγγελία Σκρέκα τότε πρακτικά η κυβέρνηση στερείται ένα από τα βασικά επιχειρήματα που έχει προβάλει σε σχέση με την κατάργηση της προηγούμενης συμφωνίας για τα ενεργειακά, που επεδίωξε και πέτυχε. Και αυτό διότι και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά η νέα συμφωνία είναι πιο επιβαρυντική για τη ΔΕΗ.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα