«Μαθητευόμενοι» τρομοκράτες πίσω από την βόμβα στο υπ. Εργασίας

Νέες… μετεγγραφές, «μαθητευόμενων», «άπειρων» αλλά επικίνδυνων νέων… παικτών, στην προσπάθεια «αναγέννησης» της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα, της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών ή άλλης τρομοκρατικής επωνυμίας που θέλει να κινηθεί στα βήματά τους, βλέπουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πίσω από την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας.

Τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνουν ομοιότητες της συνδεσμολογίας της βόμβας με αυτή που είχε εκραγεί στα γραφεία του ΣΕΒ,

στις 24 Νοεμβρίου 2015, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η ΟΛΑ, ενώ οι προσμίξεις εκρηκτικών υλών, ενδεχομένως ΤΝΤ και ANFO (νιτρικό αμμώνιο και πετρέλαιο) και η επιλογή του στόχου, μοιάζει με ενέργεια του Επαναστατικού Αγώνα.

Η «αποτυχία» της βομβιστικής επίθεσης έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό τις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς εκφράζονται φόβοι για νέα και σύντομη επανεμφάνιση με «πετυχημένο» αυτή τη φορά αποτέλεσμα και στη συνέχεια αποστολή προκήρυξης ανάληψης ευθύνης. Η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς εντοπίζεται η επιδίωξη τρομοκρατικών επωνυμιών να επιχειρούν στο κέντρο της πόλης, καθώς είναι η τρίτη ενέργεια που καταγράφεται, τον τελευταίο χρόνο.

Επισημαίνεται ότι και στη βομβιστική επίθεση στον ΣΕΒ η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε σακίδιο και πλαστικό φορέα, ενώ και το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί ήταν 40 λεπτά.

Η πρωτόγνωρη έκφραση «ισχυρή δόση εκρηκτικού μηχανισμού» στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα και η ενδεχόμενη προβληματική συνδεσμολογία της βόμβας κάνει τους αρμόδιους αξιωματικούς να εκτιμούν πως πρόκειται για καινούργια άτομα που «πειραματίζονται» στην κατασκευή βομβών και προσμίξεων εκρηκτικών υλών. Αρμόδια στελέχη της Αστυνομίας σημειώνουν ότι η Πόλα Ρούπα είναι ασύλληπτη και τον περασμένο Σεπτέμβριο συμμετείχε σε ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, μαζί με έναν άνδρα και μία γυναίκα, με λεία 180.000 ευρώ.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι στις 2 Ιουνίου 2005 ο Επαναστατικός Αγώνας χτύπησε με βόμβα μεγάλης ισχύος το τότε υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς. Η βόμβα ήταν σε σακβουαγιάζ δίπλα από κάδους απορριμμάτων μπροστά από το υπουργείο. Ενας άστεγος είχε μεταφέρει τη βόμβα λίγα μέτρα μακρύτερα αλλά όταν διαπίστωσε το περιεχόμενο την εγκατέλειψε. Από την έκρηξη έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια του υπουργείου και παρακείμενων κτιρίων, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά από τζάμι ένας πυροσβέστης.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα

Ο χθεσινός αστυνομικός συναγερμός σήμανε στη 01:22 τα ξημερώματα όταν άγνωστος τηλεφώνησε στην Εφημερίδα των Συντακτών λέγοντας ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο κτίριο του υπ. Εργασίας στην οδό Σταδίου. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην Εφ.Συν. είπε: «Εχει τοποθετηθεί ισχυρή δόση εκρηκτικού μηχανισμού στην οδό Σταδίου 29 έξω από το υπουργείο Εργασίας, θα εκραγεί σε 40 λεπτά. Προσοχή, δεν είναι φάρσα».

Ο σκοπός του υπουργείου ειδοποιήθηκε και εντόπισε ένα σακίδιο πλάτης κρεμασμένο στα κάγκελα μπροστά στην είσοδο που έχει κατεβασμένα τα ρολά. Η οδός Σταδίου και οι κάθετοι δρόμοι αποκλείστηκαν. Σχεδόν 1,5 ώρα αργότερα, αφού είχε παρέλθει το χρονικό περιθώριο του αγνώστου και ο χρόνος ασφαλείας, στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών προβαίνουν σε τουλάχιστον τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις-διασπάσεις προσπαθώντας να αφήσουν αλώβητα όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της βόμβας σε μια προσπάθεια εντοπισμού δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.

Για περισσότερες από 2,5 ώρες το ειδικό ρομπότ άνοιγε «χειρουργικά» το σακίδιο και τον πλαστικό φορέα της βόμβας, που περιείχε, εκτός της συνδεσμολογίας, πάνω από 5 κιλά εκρηκτική ύλη. Η εξερεύνηση του χώρου ήταν πρωτόγνωρη σε χρονική διάρκεια, καθώς οι πυροτεχνουργοί ολοκλήρωσαν τις έρευνες σχεδόν 8 ώρες αργότερα. Την ίδια ώρα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναζητούν υλικό που έχουν καταγράψει κάμερες ασφαλείας της περιοχής για να εντοπίσουν κινήσεις υπόπτων στην περιοχή. Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για δύο άτομα που προσέγγισαν με μοτοσικλέτα, ενώ η μαρτυρία για σκούρο αυτοκίνητο προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται.

Η αποτυχία έκρηξης οφείλεται σε κάποιο λάθος στη συνδεσμολογία ή σε αστοχία υλικού, όπως φαίνεται να είχε συμβεί στις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων του «Επαναστατικού Αγώνα», στις 14 Μαρτίου του 2004, σε υποκατάστημα της τράπεζας Citibank στο Νέο Ψυχικό, όπου η βόμβα είχε εξουδετερωθεί μέσα σε σακίδιο, και στις 18 Φεβρουαρίου 2009 με τη βόμβα μεγάλης ισχύος και ποσοτήτων ANFO, που ήταν τοποθετημένη μέσα σε αυτοκίνητο, στα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κηφισιά.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν πίσω από την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας να κρύβεται η επωνυμία «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» που είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, στις 10 Νοεμβρίου, ωστόσο και αυτή τη θεωρούν «παραφυάδα» του Επαναστατικού Αγώνα και της ΟΛΑ, ενώ και η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» δεν αποκλείεται από τη «λίστα» των ύποπτων οργανώσεων. Επίσης, δεν αποκλείεται, εξαιτίας της αποτυχίας της ενέργειας, αυτή να μείνει «ορφανή» ή να αναλάβει μία άλλη «ταμπέλα» μετά από νέα επίθεση.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα