ΚΥΣΕΑ: Αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας

22:23 1/3/2020 - Πηγή: Antinews

"Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.

Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά

την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως "τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση".

Και συνέχισε: "Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της".

Για τους λόγους αυτούς, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μητσοτάκης: Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου την Τρίτη μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε τις εξής αναρτήσεις στο Twitter:

«Our national security council has taken the decision to increase the level of deterrence at our borders to the maximum. As of now we will not be accepting any new asylum applications for 1 month. We are invoking article 78.3 of the TFEU to ensure full European support».

2. «The borders of Greece are the external borders of Europe. We will protect them. I will be visiting the #Evros land border with Turkey along with Charles Michel @eucopresident on Tuesday. Once more, do not attempt to enter Greece illegally - you will be turned back»

Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση:

1. "Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας. Ξεκινώντας από τώρα, δεν θα δεχόμαστε νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη"

2. "Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω".

Σαρλ Μισέλ: Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα

Τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, επανέλαβε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ,ενώ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα την προσεχή Τρίτη μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στο μήνυμά του: "Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στο πεδίο. Θα επισκεφθώ τα ελληλοτουρκικά σύνορα την Τρίτη με τον πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη".

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των συνόρων.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Τα σύνορα φρουρούνται και φυλάσσονται άριστα

«Τα σύνορα φρουρούνται και φυλάσσονται άριστα» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο συνοριακό σταθμό Καστανιών, ο οποίος, μαζί με τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί στρατιωτικές μονάδες στον Έβρο, προκειμένου, όπως είπε «να αποκτήσουμε εικόνα της κατάστασης ιδίοις όμμασι».

Ο υπουργός συνεχάρη όλες τις Δυνάμεις που επιχειρούν κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και σε άλλες περιοχές και του Λιμενικού, λέγοντας ότι «επί δύο μερόνυχτα κάνουν το καθήκον τους για να διασφαλίσουν το απαραβίαστο των ελληνικών συνόρων, που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης».

«Τα σύνορα φυλάσσονται κατά τρόπο εξαιρετικό, οι άνθρωποι είναι εδώ, οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και κάνουν ότι πρέπει για να φυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε ερώτηση εάν γνωρίζει τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά, απάντησε πως υποθέτει ότι αυτός αυξομειώνεται.

Είπε ότι «είναι δεδομένο πως υπάρχει μια οργανωμένη μετακίνηση προς τα σύνορα, αλλά από εκεί και πέρα εμείς κάνουμε τη δουλειά μας».

Τόνισε πως αν χρειαστεί θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο για τη φύλαξη των συνόρων και σημείωσε πως όσοι μετανάστες καταφέρνουν να μπουν στο ελληνικό έδαφος συλλαμβάνονται.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογο του.

Ν.Μηταράκης: Πολύ οργανωμένη η απάντηση της Ελλάδας σε Έβρο και νησιά

Την οργανωμένη απάντηση της ελληνικής Πολιτείας σε όσα διαδραματίζονται στον Έβρο και στα νησιά ανέδειξε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Μιλάμε για μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στα ανατολικά σύνορα, αλλά και για μια πολύ οργανωμένη απάντηση της ελληνικής Πολιτείας και στον Έβρο και στα νησιά. Είμαστε σε πλήρη επιφυλακή και έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσουμε αυτή την προκλητική ενέργεια που βιώνουμε στα ελληνικά σύνορα», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα απέτρεψαν πάρα πολλές περιπτώσεις διέλευσης μεταναστών διά της θαλάσσιας οδού.

«Αυτή τη στιγμή η γραμμή ανάσχεσης στον Έβρο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αντιλαμβάνεστε όμως ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια πίεση, και ήδη βλέπουμε δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, μετακινήσεις προς τα παράλια για να προσπαθήσουν να περάσουν δια της θαλάσσιας οδού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο της πολιτικής περιορισμού των ροών: «Πρώτον, η φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων. Δεύτερον, η πολιτική διαχωρισμού όσων έχουν προσφυγικό προφίλ, καθώς και επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τρίτον, τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα που λειτουργούν αποτρεπτικά, εμφυσούν το αίσθημα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες και εξασφαλίζουν την εύκολη ταυτοποίηση των αιτούντων στο εσωτερικό τους».

Αναφερόμενος δε ειδικότερα στα κλειστά κέντρα τόνισε: «Οι ανοιχτές δομές είναι επικίνδυνες. Δεν είμαστε σε μια φυσιολογική περίοδο από πλευράς ροών. Χρειαζόμαστε τα κλειστά κέντρα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα συγκεκριμένου μεγέθους και όχι τεράστια, όπως ψευδώς διακινείται. Η ολοκλήρωσή τους θα συνδυαστεί με το κλείσιμο των ανοιχτών δομών».

Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε χθες επιστολή στον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) διατυπώνοντας και δια της επισήμου οδού το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η επιστολή απεστάλη σε συνέχεια της σχετικής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες σήμερα με τους ομολόγους του της προεδρεύσουσας Κροατίας, της Σλοβακίας και της Εσθονίας, καθώς και νεότερες επικοινωνίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Βουλγαρίας, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις της απόφασης της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη, παραβιάζοντας τις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας. Ακολούθησε και νέα επικοινωνία με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, με τον οποίον είχαν αναπτύξει το ζήτημα και κατά την προχθεσινή συνάντησή τους.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι την Παρασκευή εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής της Τουρκίας.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΥΕΔ και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Τα ανωτέρω προστίθενται στις αντίστοιχες επικοινωνίες που είχε ο Νίκος Δένδιας χθες και προχθές με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας.

Η ελληνική διπλωματία θα συνεχίσει με στοχευμένες επαφές και ενέργειες να αναδεικνύει τις προκλήσεις που προκύπτουν για το σύνολο της ΕΕ από τις οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ συγκαλεί ο Ζοζέπ Μπορέλ για να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία και τα εξωτερικά σύνορα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπορέλ σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις εντός και γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρία συνιστούν "σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα". "Προκαλούν ανείπωτα ανθρωπιστικά δεινά στον πληθυσμό και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή και πέραν αυτής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπαθειές της για να αντιμετωπίσει αυτή τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της", πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει μόνο "πολιτική λύση" στην κρίση της Συρίας, ο Μπορέλ τονίζει ότι παράλληλα, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και ότι θα πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης" που είναι σε εξέλιξη, υπογράμμισε.

Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα "θα είναι μια ευκαιρία για να επικεντρωθούμε στις τελευταίες εξελίξεις και να συνεχίσουμε το κοινό έργο μας σε όλα τα μέτωπα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η συλλογική δράση μας θα έχει τις μέγιστες δυνατές επιπτώσεις αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση και να συμβάλουμε στο να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών

«Οι εξελίξεις που έχουν προκύψει λόγω της ραγδαίας αύξησης των προσφυγικών ροών, επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων που θα ανακουφίσουν τα νησιά μας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει άμεσα τις ιδεοληψίες της και να προχωρήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση στην αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά ευπαθών ομάδων, σήμερα κιόλας, στην ενδοχώρα»..

«Φτάνει πια με τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τις προχειρότητες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως «η πρώτιστη ευθύνη της κυβέρνησης τούτες τις ώρες είναι να μην επιτρέψει να αποσταθεροποιηθούν άλλο τα ακριτικά νησιά μας, γιατί τότε είναι που θα δικαιώσει πλήρως την επιλογή Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως εργαλείο για την επίτευξη των γεωπολιτικών του επιδιώξεων»

Φ. Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Η χώρα μας με τις τουρκικές ενέργειες στα σύνορα αντιμετωπίζει άμεση απειλή για την ασφάλεια της. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την προστασία των συνόρων, που είναι και σύνορα της ΕΕ» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας: «Είναι ώρα για αποφασιστική δράση. Να μπλοκάρουμε (veto) κρίσιμες αποφάσεις αν χρειαστεί. Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής είναι πλέον όσο ποτέ αναγκαία».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιορίζεται σε ευχολόγια. Περιθώρια για υποχωρήσεις δεν υπάρχουν καθώς η τακτική της Τουρκίας συνιστά μονομερή κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» είπε η κ. Γεννηματά τονίζοντας στη συνέχεια της δήλωσής της:

«Ο κ Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να ζητήσει με επιστολή του την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε :

Να ενεργοποιηθεί η ρήτρα αλληλεγγύης του άρθρου 222 της Συνθήκης που προβλέπεται για περιπτώσεις ανθρωπογενούς καταστροφής. Για να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της Frontex με μέσα και προσωπικό και να διαδραματίσει αυτή ουσιαστικό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων.

Να πιεσθεί η Τουρκία υπό την απειλή άμεσων κυρώσεων να δεχθεί την παρέμβαση της Frontex εντός των χωρικών υδάτων της για να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνο και να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης του. Να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη».

ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ: Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να προχωρήσει στον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών στο νησί

«Η κυβέρνηση χωρίς καμία καθυστέρηση εδώ και τώρα να προχωρήσει στον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη Μόρια καθώς και όσων τις επόμενες ώρες και μέρες θα φτάσουν στο νησί» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ.

Επισημαίνει ότι «οι εξελίξεις, με την εισβολή της Τουρκίας και τις πολεμικές συγκρούσεις στο Ιντλίμπ, με την αξιοποίηση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών ως διαπραγματευτικό χαρτί στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις, αυτό που καταδεικνύουν με δραματικό τρόπο είναι το πόσο επικίνδυνο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης να διατηρήσει και δημιουργήσει και νέα κλειστά Hot spots στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου».

«Τα περί αποτροπής των προσφυγικών ροών με στρατιωτικά μέσα φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, εκτός από το ότι είναι απάνθρωπα, αποτελούν προπαγανδιστικά τεχνάσματα της κυβέρνησης προκειμένου να δικαιολογήσει και επιβάλει την επιλογή της ΕΕ να γίνουν τα νησιά τα μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Αυτά τα έχουν ξανά ακούσει οι νησιώτες από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε στις θάλασσές μας την FRONTEX και το ΝΑΤΟ» αναφέρει η ανακοίνωση.

Υπογραμμίζει, στη συνέχεια «κανένας να μην παρασυρθεί από τις ακροδεξιές ομάδες που επιδιώκουν να στρέψουν τους κατοίκους κατά των θυμάτων, κατά των προσφύγων και μεταναστών. Κάθε τέτοια ενέργεια θα λειτουργήσει ως προβοκάτσια για να συκοφαντηθεί ο μεγάλος λαϊκός ξεσηκωμός και η απαίτηση να κλείσουν όλα τα Hot spots» προσθέτοντας «οι προτάσεις από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ να γίνουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε βραχονησίδες και ξερονήσια είναι εξοργιστικές».

«Η κυβέρνηση αντί να εκβιάζει τους νησιώτες πρέπει να ασκήσει τώρα τη μέγιστη πίεση και με όλους τους τρόπους προς την ΕΕ για να αναλάβει τις ευθύνες της. Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Τα αιτήματα του μεγάλου λαϊκού ξεσηκωμού:

Να κλείσουν όλα τα Hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μην δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοικτά. Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες προς την ηπειρωτική χώρα και από εκεί στις χώρες του προορισμού τους. Είναι αδιαπραγμάτευτα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΚΥΣΕΑ όφειλε να ανακοινώσει σχέδιο αποσυμφόρησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά ούτε τώρα να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής

«Σε κάθε περίπτωση, το ΚΥΣΕΑ όφειλε σήμερα να επεξεργαστεί και να ανακοινώσει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και άμεσης μεταφοράς πληθυσμών στην ενδοχώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστηρίζει πως «όσο η κυβέρνηση το αρνείται, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος όξυνσης και φαινομένων ακραίας βίας, τόσο μεταξύ Ελλήνων πολιτών και αστυνομικών δυνάμεων όσο και εις βάρος προσφύγων». «Και την ευθύνη για αυτό καθώς και για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής», προσθέτει, «την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνει την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να τρέχει σπασμωδικά και χωρίς σχέδιο πίσω από αυτές,προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κρίση που κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη και αιφνίδια ήταν, παρά τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ». Σημειώνει ότι «για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, η Τουρκία είχε απειλήσει ουκ ολίγες φορές τόσο την Ελλάδα όσο και την ΕΕ» και πως «η χρονική στιγμή που επέλεξε να πραγματοποιήσει την απειλή δεν είναι τυχαία: έρχεται μετά από ένα επτάμηνο ανεύθυνων επιλογών από την πλευρά της κυβέρνησης, με κορυφαία την άρνηση της επιλογής της αποσυμφόρησης. Αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα επιχειρεί και με τη βία να επιβάλει αυθαίρετες αποφάσεις, μετατρέποντας τα νησιά σε πεδία μάχης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση τρέχει πανικόβλητη, ενώ η ΕΕ μας στέλνει απλώς μηνύματα συμπαράστασης και την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά ούτε τώρα να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, μη τυχόν και επιβαρύνει το πρόγραμμα των ομολόγων του». Συμπληρώνει πως «όλα αυτά φανερώνουν, όχι απλά ανεύθυνο εφησυχασμό και έλλειψη σχεδίου διαχείρισης κρίσης, αλλά και έλλειψη τόλμης».

ΚΚΕ για αποφάσεις ΚΥΣΕΑ: Όσο η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται

«Όσο η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ξεριζώνουν λαούς, που μεθοδεύουν τον εγκλωβισμό των προσφύγων σε νησιά και σύνορα και στηρίζουν τον Ερντογάν για τα δικά τους συμφέροντα, τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται. Απλώς οι πρόσφυγες και μετανάστες θα αναζητούν νέους, πιο επικίνδυνους, δρόμους διαφυγής και θα γίνονται έρμαια των διακινητών και των κυβερνήσεων που παίζουν τα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

«Τώρα η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση και με κάθε τρόπο στην ΕΕ, για να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους. Για να υπάρξει δίκαιη κατανομή προσφύγων, κόντρα στο «Δουβλίνο» και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: Ο πρωθυπουργός οφείλει να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

«Χρειάστηκαν δύο ημέρες για να αντιληφθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ ότι η επίθεση από την Τουρκία συνιστά "ασύμμετρη απειλή" για τη χώρα μας, και να αναβαθμίσει το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο και τα νησιά μας, αναφέρει η Ελληνική Λύση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

«Η προσφυγή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα, καθώς Μέρκελ κι Ερντογάν "τα έχουν βρει " σε όλα!

Η Ελληνική Λύση επιμένει ότι το πρόβλημα των λαθροεισβολέων είναι ζήτημα ελληνικό, εθνικό, ζήτημα εθνικής ασφάλειας! Κι επιτέλους, η Ν.Δ πρέπει να ακούσει τις προτάσεις μας για να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα: πλήρης σφράγιση συνόρων, επιβολή pushback στα νησιά, χτίσιμο τείχους στον Έβρο, κλείσιμο τελωνείου των Κήπων, ώστε να μην περνούν φορτηγά με τουρκικά εμπορεύματα, τοποθέτηση αμυντικών ναρκών!

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός οφείλει να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ώστε όλοι ενωμένοι να απαντήσουμε στον υβριδικό πόλεμο που μας κήρυξε ο Ερντογάν», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
κυσεα, κυσεα, ελλαδα, frontex, twitter, security, asylum, full, european, support, europe, land, turkey, tuesday, μετάφραση, tweet, ΑΝΤ1, κυπρος, νέα, ηπα, αθηνα, λύση, βρυξέλλες, δραση, συριζα, veto, ΚΚΕ, νατο, νεα δημοκρατια, συμμετοχή, μερκελ, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, βουλευτες, μετάφραση, χωρες, βουλγαρια, δουλεια, ηπα, θεμα, κοντρα, κυπρου, νησια, παιχνιδια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, υβριδικο, ωρα, turkey, αρθρο, αιτησεις, απε, απλα, ασυλο, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινονται, δεδομενο, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δουβλινο, δρομος, εδαφος, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελλειψη, εβδομαδα, ενεργεια, εξελιξη, επικοινωνια, ερντογαν, ερχεται, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, εικονα, κυβερνηση, κινηση, κομμα, ληψη, λύση, λιμενικο σωμα, λιμενικο, μηκος, μηνυματα, μητσοτακης, μορια, ναυτικο, νατο, ξεσηκωμος, ουσιαστικο, πεδια, πεδιο, πολεμικο ναυτικο, πρωι, ρητρα, ρολο, σιγουρο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, συρια, σωμα, σχεδιο, τουρκια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φωφη, φωφη γεννηματα, φορτηγα, χτισιμο, ωρες, ασφαλεια, asylum, security, δικαιωμα, εφαρμογη, ελληνικα, ενωση, εθνικο, europe, frontex, full, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, land, ομαδες, tweet, πηγες, σωματα, σωματα ασφαλειας, tuesday, θαλασσες, θεματα, european
Τυχαία Θέματα