Κοτζιάς: Το θέμα της ονομασίας θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο

21:40 1/2/2018 - Πηγή: Antinews

Αισιόδοξος για επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, εμφανίστηκε μιλώντας στο Reuters, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

"Στη ζωή, ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτά τα θέματα", δήλωσε.

Ερωτηθείς για το τι θα συνιστούσε πρόοδο για την Αθήνα

σε περίπτωση που η διαμάχη με τα Σκόπια δεν έχει επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο δήλωσε βέβαιος ότι "θα έχει διευθετηθεί".

"Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης", επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, εκτιμώντας πως υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση της διένεξης, μετά την εκλογή μιας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ την περασμένη χρονιά και έπειτα από τρία χρόνια προσπαθειών για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

Σχετικά με το προσχέδιο διεθνούς συμφώνου το οποίο, όπως έχει δηλώσει, προετοιμάζει η Αθήνα και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου δήλωσε ότι "δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε".

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε και στις εσωτερικές αντιδράσεις που γεννά η προοπτική ενός συμβιβασμού με την πΓΔΜ.

"Να σας πω ένα παράδοξο", είπε, "Ας υποθέσουμε ότι δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα. Τι μένει; Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο 'Μακεδονία', οπότε δεν θα υπάρξει όφελος. Στις δε διμερείς μας σχέσεις, με το 'πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας'. Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο 'Μακεδονία', που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. Έτσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες”.

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: "Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό δεν έχουν κακές προθέσεις. Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή" κατέληξε.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα