ΚΕΘΕΑ: Άλλο ένα κυβερνητικό έγκλημα
Της Μαρίας Δεναξά
Έχετε πάρει είδηση ότι η κυβέρνηση των «αρίστων» εξάρθρωσε εν μέσω θέρους, ώστε να μην υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις, το ΚΕΘΕΑ, το μοναδικό δημόσιο δίκτυο απεξάρτησης, μαζί με τις δομές του και το θεραπευτικό του μοντέλο; Αντικατέστησε τη θεραπεία και την ένταξη με τη χορήγηση υποκατάστατων όχι για να βοηθήσει τους εξαρτημένους συνανθρώπους μας, αλλά για να μειώσει την κοινωνική όχληση. Την ίδια ώρα, η ακραία νεοφιλελεύθερη ηγεσία αποκαλεί την καταστροφή «μεταρρύθμιση».
Το επιτήδειο ξήλωμα του ΚΕΘΕΑ άρχισε ήδη από το 2019, όταν -δίχως ίχνος διαβούλευσης ή ευαισθησίας- η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε το αυτοδιοίκητο του οργανισμού και επέβαλε ένα κομματικά επιλεγμένο Δ.Σ. Αυτό εγκαθίδρυσε μια κουλτούρα παρόχου υπηρεσιών θεραπείας, αποδομώντας πλήρως τη φιλοσοφία της θεραπευτικής κοινότητας και τη λεγόμενη «στεγνή θεραπεία», που στηριζόταν στις ατομικές θεραπευτικές συναντήσεις, η οποία έχτιζε παράλληλα σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης ακόμη και μέσα από αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στήριξης και ουσιαστικής επανασύνδεσης των εξαρτημένων με την κοινωνία.
Με λίγα λόγια, το εξειδικευμένο προσωπικό, στηριζόμενο -μεταξύ άλλων- κυρίως στον ψυχολογικό παράγοντα, αναπλήρωνε τα μεγάλα κενά και τα ψυχολογικά τραύματα που είχαν δημιουργήσει σε ευάλωτους ανθρώπους, που αφέθηκαν στα ναρκωτικά, οι οικογενειακοί δεσμοί κι όποια άλλα βιώματα μέσα στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα.
Η επιτυχία των «στεγνών» προγραμμάτων δεν ήταν απλώς τεκμηριωμένη, ήταν συγκλονιστική. Στη δομή ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ από το 2010 έως σήμερα «καταγράφηκαν μόνο δύο τρεις υποτροπές από τα 30-35 παιδιά έως 21 ετών που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα απεξάρτησης», σύμφωνα με έγκυρη πηγή.
Η χαριστική βολή
Με τον νόμο 5129/1-8-24 όλα τα ελεύθερα ουσιών προγράμματα καταργήθηκαν και απορροφήθηκαν από τον ΟΚΑΝΑ, οδηγώντας στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού και αυταρχικού μορφώματος, του ΕΟΠΑΕ. Μέσα σε μία νύχτα, εκτός από τα «στεγνά» προγράμματα, καταργήθηκαν και ιστορικές δομές απεξάρτησης, όπως ήταν η «ΙΘΑΚΗ». Παράλληλα το ελάχιστο εξειδικευμένο προσωπικό -ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί θεραπευτές- μετατέθηκαν εκδικητικά ως θυρωροί ή γραμματείς σε άσχετες δομές, δίχως καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενό τους, σε μια προσπάθεια να τους εξαναγκάσουν σε παραίτηση, επειδή αντιστάθηκαν στην αποσύνθεση του οργανισμού.
Όπως καταλαβαίνετε, το νέο μόρφωμα δεν στοχεύει στην απεξάρτηση και την επανένταξη, όταν κλείνουν δομές, διαλύονται προγράμματα που έχουν στεφθεί με επιτυχία έχοντας δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης, όταν «ψαλιδίζονται» προϋπολογισμοί κ.τλ. Σύμφωνα με καταγγελίες εκ των έσω για τους επικεφαλής του ΕΟΠΑΕ και τους διορισμένους από την κυβέρνηση των αρίστων συνεργάτες τους, ο εξαρτημένος δεν έχει δικαίωμα παρά μόνο στη «διαχείριση της βλάβης» και το όποιο υποκατάστατο…
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας διαφήμιζε πρόσφατα στο TikTok τα εγκαίνια του πρώτου νόμιμα αδειοδοτημένου, ιδιωτικού κέντρου απεξάρτησης με υποδομές τύπου Χίλτον και, βέβαια, τα αντίστοιχα «νοσήλια». Μιλάμε για ένα ακόμη έγκλημα εναντίον της ελληνικής κοινωνίας, δίχως απολύτως καμία τιμωρία γι’ αυτούς που κυβερνούν εμάς, χωρίς εμάς. Μια κυβέρνηση που διαφημίζει μια επίπλαστη ευημερία, ενώ αφήνει εικοσάχρονα παιδιά και ευάλωτους συμπολίτες μας να σαπίζουν στα πεζοδρόμια, δεν είναι πολιτισμένη, όπως υποκριτικά θέλει να δείχνει. Είναι πέρα για πέρα κυνική, ανάλγητη κι απερίγραπτα απάνθρωπη!
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»
The post ΚΕΘΕΑ: Άλλο ένα κυβερνητικό έγκλημα appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τα 3 ζώδια που θα λάβουν επιτέλους όσα ζητούσαν από το σύμπαν – «Τα όνειρά σας θα γίνουν πραγματικότητα τις επόμενες εβδομάδες»
- «Πέθανα για δύο λεπτά»: Γυναίκα αποκαλύπτει την επιθανάτια εμπειρία της και περιγράφει όσα ένιωσε – Συνάντησε μπλε όντα «στην άλλη πλευρά»
- Τα πρακτικά και το τέλος της Ελλάδας!
- Δήμος χαλανδρίου: παραδόθηκε το νέο αθλητικό κέντρο οδού τήνου
- Στον Όμιλο Φιλιππάκη και η «Ελευθερία»
- Μηδενίζονται οι χρεώσεις στα ΑΤΜ – Εθνικό πλαφόν 1,5 ευρώ για όλες τις πληρωμές
- Τρεις συμβουλές που θα «σώσουν» τον ύπνο σου εν μέσω καύσωνα
- Επενδύσεις 2,5 δις. ευρώ – το σχέδιο της ευδαπ για το μέλλον
- Η υπ. Παιδείας υποδέχθηκε τους μαθητές που συμμετείχαν στην 57η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας
- Πλήθη πιστών στην εορτή του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ. Χτύπησαν μετά από 5 χρόνια τα 400 σήμαντρα και οι 62 καμπάνες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- ΚΕΘΕΑ: Άλλο ένα κυβερνητικό έγκλημα
- Τα πρακτικά και το τέλος της Ελλάδας!
- Στον Όμιλο Φιλιππάκη και η «Ελευθερία»
- Το «δεν ξεχνώ» το θυμόμαστε;
- Έγκλημα στα ορυχεία Λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας
- Συνταγή επιβίωσης των μειοψηφιών η κουλτούρα της συναλλαγής!
- Κοινοπολιτεία μουσουλμάνων η Τουρκία;
- Ένας ανόητος (;) διασύρει το ΥΠΕΞ!
- Ιρανο-Ισραηλινή σύγκρουση: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου (Μέρος Α’)
- Ο κοινωνικός αυτισμός της εποχής μας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επαναπιστοποίηση του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης
- Φωτιά σε ιδιωτικό νοσοκομείο επί της Μεσογείων – ΦΩΤΟ αναγνώστη
- Η υπ. Παιδείας υποδέχθηκε τους μαθητές που συμμετείχαν στην 57η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας
- Θεμιστοκλέους: Σε πλήρη επιφυλακή το ΕΣΥ για τον επικείμενο καύσωνα
- Μαρινάκης: «Κάποιοι προσπαθούν να αναβιώσουν τα τοξικά χρόνια πριν από μια δεκαετία»
- Καύσωνας: «Καμίνι» η χώρα έως και το Σάββατο – Πολύ υψηλή έως ακραία θερμική επιβάρυνση σε πολλές περιοχές – Δείτε χάρτες του Meteo
- «Πέθανα για δύο λεπτά»: Γυναίκα αποκαλύπτει την επιθανάτια εμπειρία της και περιγράφει όσα ένιωσε – Συνάντησε μπλε όντα «στην άλλη πλευρά»
- Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Η οικογενειακή φωτογραφία με τον Γρηγόρη Μόργκαν και τον γιο τους από το μαιευτήριο
- Πλήθη πιστών στην εορτή του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ. Χτύπησαν μετά από 5 χρόνια τα 400 σήμαντρα και οι 62 καμπάνες