Κάθοδος-εξπρές των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα

Η επίσημη κάθοδος των Θεσμών στην Αθήνα σε επίπεδο επικεφαλής με στόχο τη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα, τον προϋπολογισμό του 2020 και την 4η αξιολόγηση έχει οριστεί για το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μία "πρόγευση" θα δοθεί την άλλη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί κάθοδος μιας μικρής ομάδας τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα για σύντομες επαφές με τις υπηρεσίες

όλων των φορέων οι οποίοι έχουν ανοιχτά μέτωπα. Δηλαδή σχετίζονται με τις βασικές "ουρές" που έχει πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση στο μέτωπο των δεσμεύσεων της 3ης μετα-προγραμματικής εποπτείας.

Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να συλλέξουν στοιχεία, αλλά και να υπάρξει γνωριμία με το νέο τεχνικό επιτελείο ούτως ώστε να ενημερωθούν και οι "έδρες" των δανειστών. Αναμένεται ότι θα επισκεφθούν τις υπηρεσίες που "χειρίζονται" την ανάπτυξη, την πορεία των εσόδων και των δαπανών, την κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η αγορά ενέργειας κ.λ.π.

Η δράση των τεχνικών κλιμακίων θα λάβει χώρα παράλληλα με την κάθοδο των επικεφαλής των Θεσμών (εκτός της ΕΚΤ), λόγω της παρουσίας τους στο συνέδριο του Economist. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη κλείσει τα ραντεβού του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και του επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Θεωρείται πιθανό να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και άλλες συναντήσεις με το νέο επιτελείο της Κυβέρνησης. Δεν αναμένεται πάντως να υπάρξει μέσα στο καλοκαίρι έλευση του Επιτρόπου Μοσκοβισί, αν και υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο ΥΠΟΙΚ.

Η επίσημη διαπραγμάτευση ξεκινά μετά το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό. Ωστόσο, το κυβερνητικό έργο έχει αρχίσει να παράγεται.

Ο ΥΠΟΙΚ έχει στρέψει το βλέμμα του στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ οριστικοποιούνται και οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα διαμορφώνεται και η διαπραγματευτική ομάδα με την τοποθέτηση του οικονομολόγου Μιχάλη Αργυρού στη θέση του νέου προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ)

Μπαράζ επαφών

Σήμερα έχει προγραμματιστεί ένας νέος γύρος συσκέψεων υπό τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος επιχειρεί να αποκτήσει μία πλήρη εικόνα της κατάστασης σε έσοδα, δαπάνες, τράπεζες και πορεία μεταρρυθμίσεων. Και τούτο ενόψει και της σύσκεψης που σχεδιάζεται να λάβει χώρα το Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μάξιμου (σ.σ. σχετίζεται με το φορολογικό νομοσχέδιο που επιχειρείται να οριστικοποιηθεί αύριο), αλλά και τις τράπεζες, καθώς και τις υπόλοιπες προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα περιλαμβάνονται στις Προγραμματικές Δηλώσεις της προσεχούς εβδομάδας και θα συζητηθούν στα ραντεβού με τους θεσμούς.

Πέρα από τις συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ έχει προγραμματιστεί το μεσημέρι ραντεβού του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα παρουσία του ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα με επίκεντρο τις τράπεζες.

Χθες, ο ΥΠΟΙΚ είχε επαφές με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση. Είδε επίσης θα βασικά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά και τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου. Εν τω μεταξύ, ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών ο Μιχάλης Αργυρού.

Το "χρονοδιάγραμμα" των πρώτων φοροελαφρύνσεων που φέρνει η κυβέρνηση

Σταθερά στην πρώτη γραμμή κρατούν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το ζήτημα-αιχμή της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Βαδίζοντας στην οδό της άμεσης παραγωγής αποτελεσμάτων, που περνάει μέσα από την άμεση προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει να δομήσει μέσα στους επόμενους μήνες ισχυρή αξιοπιστία, προκειμένου να σταλεί μήνυμα εμφατικό στους εταίρους ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα.

Και αυτή ακριβώς η αξιοπιστία είναι που, όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, θα θέσει τις βάσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από 3,5% του ΑΕΠ.

"Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Και αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο. Για μένα αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθώ να αντιμετωπίσω", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "BBC", αναλύοντας το στίγμα της στρατηγικής και των προθέσεών του.

Με το βλέμμα στραμμένο στην καθημερινότητα του πολίτη, πάντως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζει το τρένο στις ράγες όσον αφορά στο πρώτο κύμα φοροελαφρύνσεων, που θα έρθει στο προσκήνιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μετά τις σημερινές επισκέψεις του στα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα συγκαλέσει το Σάββατο ευρεία σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να "κλειδώσουν" οι ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, για να ψηφιστεί πριν τις ολιγοήμερες διακοπές της Ολομέλειας.

"Κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον Προϋπολογισμό του 2020", επεσήμανε, στη συνέντευξή του στο "BBC", ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών να περιλαμβάνουν:

- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας

- Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων

- Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

- Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.

- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

- Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

- Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Ειδικότερα το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%.

- Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετοχών από 10% σε 5% το 2020.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα