Ιταλία Exit polls: Πρωτιά με 29%-32% για το Κίνημα 5 Αστέρων - η κεντροδεξιά προηγείται ως συμμαχία

08:13 5/3/2018 - Πηγή: Antinews

Πρωτιά με 29%-32% καταγράφει το Κίνημα 5 Αστέρων με βάση τα exit polls που παρουσίασε η ιταλική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα exit polls το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σ. Μπερλουσκόνι συγκέντρωσε 13%-16% και η Λίγκα του Βορρά 13%-16%.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι κατέκτησε το 20,5%-23,5%.

Με βάση τα exit polls η κεντροδεξιά συμμαχία (δηλαδή Φόρτσα

Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) συγκεντρώνει από 31,7% μέχρι 37,6%.

Η κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, ριζοσπάστες και κεντρώοι σύμμαχοι) στο σύνολό της, λαμβάνει από 24,9% μέχρι 27,9%.

Και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι, από το 5,2% μέχρι 6,2%.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, μπορεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να έχει μια μεγάλη βραδιά, αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η "μονομαχία σώμα-με-σώμα” μεταξύ της Λίγκας του Βορρά και του Forza Italia.

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι τα δύο αυτά κόμματα έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό ψήφων. Αυτό δημιουργεί ένα "παρασκήνιο” εντός του κεντροδεξιού συνασπισμού για το ποιος θα είναι σωστό να ηγηθεί.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι με βάση τα exit polls, το μπλοκ του Μπερλουσκόνι προηγείται του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός λαμβάνει την τρίτη θέση με 24,5%-27,5% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll Opinio για την τηλεόραση της RAI.

Ο Fabio Bordignon, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ούρμπινο ο οποίος έχει μελετήσει την άνοδο του Κινήματος Πέντε Αστέρων, τόνισε στο Bloomberg ότι "Αυτό θα είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για το κόμμα Πέντε Αστέρια διότι στις εκλογές του 2013 έλαβε μόλις πάνω από 25%. Θα πρόκειται για μια προσωπική νίκη του ηγέτη του κόμματος, Luidi Di Maio”.

Η συμμαχία του Μπερλουσκόνι θα έχει προβάδισμα 3,5% στην κάτω βουλή, σύμφωνα με το exit poll της RAI. Ο συνασπισμός είχε διπλάσιο προβάδισμα, μεγαλύτερο των 8 μονάδων, στις δημοσκοπήσεις πριν από την απαγόρευση.

Στη Γερυσία, η κεντροδεξιά θα ηγείται με ποσοστό 4,5% έναντι των Πέντε Αστέρων, σύμφωνα με το poll της RAI, Opinio Italia: το μπλοκ του Μπερλουσκόνι φαίνεται να λαμβάνει 33,5%-36,5%, τα Πέντε Αστέρια 29%-32% και η κεντροαριστερά 25%-28%.

Σημειώνεται ότι ο εκλογικός νόμος που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Ιταλία ευνοεί τις συμμαχίες. Ως εκ τούτου το κίνημα του ΜπέπεΓκρίλλο είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, με βάση τον ίδιο νόμο, για να μπορέσει μια συμμαχία, να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% των ψήφων.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα