Ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής - Ένοχα τα πολιτικά στελέχη της για εγκληματική οργάνωση

Ένοχα για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν ομόφωνα από το δικαστήριο τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την πρόεδρο της έδρας έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έκδοση των ποινών οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να κρατηθούν.

Ειδικότερα, επτά πολιτικά στελέχη της καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τα υπόλοιπα 11 για συμμετοχή.

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ένοχοι κρίθηκαν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Οι ποινές που αντιμετωπίζουν είναι ποινή φυλάκισης από 5-15 χρόνια. Μάλιστα ο Γιαννης Λαγός είναι εν ενεργεία Ευρωβουλευτής.

Τα υπόλοιπα 11 πολιτικά στελέχη, εκλεγμένοι βουλευτές το 2012, καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με πλαίσιο ποινής από 5-10 χρόνια κάθειρξη.

Σημειώνεται πως κατηγορούμενοι είναι οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος,
Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Με την ολοκλήρωση της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός και χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα βγήκε τρέχοντας από το ακροατήριο, φωνάζοντας εν μέσω χιλιάδων ζητωκραυγών "Γιέ μου... τα κατάφερες" και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.

Ενοχος ο Ρουπακιάς και άλλοι 15 για την ανθρωποκτονία Φύσσα

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ένοχος για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς. Εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά ένοχοι κρίθηκαν οι 15 από τους υπόλοιπους 17 κατηγορούμενους.

Σημειώνεται πως ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν προσήλθε στο δικαστήριο, ενώ η επαπειλούμενη ποινή είναι ισόβια.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: "Ο Παύλος τα κατάφερε... Γιε μου", ενώ το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο, λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γεμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων - Επαναλαμβάνεται αύριο η συνεδρίαση

Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων και το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για αύριο στις 12.30 το μεσημέρι.

Η συνεδρίαση αύριο θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών. Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν. Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο. Πιθανολογείται ότι αύριο το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων.

Ελαφρυντικά ζητά ο Ρουπακιάς – Ξεκάθαρες αιχμές για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ελαφρυντικό προτέρου εντίμου βίου ζητεί ο Γιώργος Ρουπακιάς από το Δικαστήριο λίγο ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής των κατηγορουμένων.

Ο συνήγορος του ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. "Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου" είπε ο δικηγόρος του.

Μάλιστα επισήμανε πως ο Ρουπακιάς βρίσκεται επί 4,5 χρόνια κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό.

Μη εύλογη διάρκεια δίκης

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως η υπεράσπιση του Γ. Πατέλη ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας μίλησαν πολλοί συνήγοροι και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Όπως ανέφερε ο συνήγορος "πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν".

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο εντολέας του "τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις" και προσέθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης "λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας" είπε η υπεράσπιση του ενόχου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή αιτούμενη τρία ελαφρυντικά. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού "σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί".

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη "η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη" και ασφαλώς "θα καταθέσουμε έφεση". Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν "ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας".

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρίνοταν ένοχη για "τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη". Ο συνήγορός της τόνισε επίσης καταλήγοντας ότι "είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος".

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ίδια ελαφρυντικά με τους συγκατηγορούμενούς τους ζήτησαν οι πρώην βουλευτές Ν.Μίχος και Κ. Μπαρμπαρούσης

Ίδια ελαφρυντικά με τους συγκατηγορούμενους ζήτησαν από το δικαστήριο και οι πρώην βουλευτές Νίκος Μίχος και Κώστας Μπαρμπαρούσης. Η υπεράσπιση του Νίκου Μίχου επικαλούμενη την διαφωνία του με την Χρυσή Αυγή μετά την δολοφονία Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωριστεί πλην του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του μη εύλογου χρόνου της δίκης και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας: "Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα..."

Ανέφερε επίσης η υπεράσπιση ότι ο Νικ. Μίχος αγαπά τα ζώα και παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα. Ο συνήγορος του Κώστα Μπαρμπαρούση αιτήθηκε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. Ανέφερε μάλιστα πως η διαφορετική εκτίμηση της Εισαγγελέως και του δικαστηρίου "δημιουργεί την προσδοκία ότι η κατ' έφεση δίκη, που θα έχει διαλυθεί το κόμμα, θα γίνει σε άλλες συνθήκες". Τόνισε επίσης πως ο εντολέας του δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων.

Τρία ελαφρυντικά για τον Ν. Μιχαλολιάκο ζήτησε ο συνήγορός του

"Προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Αρχηγός ενός κόμματος που έγινε εν αγνοία του ένα αδίκημα" είπε ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής αιτούμενος τρία ελαφρυντικά για τον εντολέα του. Ο συνήγορος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

"Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο , ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διηύθυνε" ανέφερε ο συνήγορος και τόνισε πως ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα "και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς διηύθυνε και τί διηύθυνε..".

Είπε επίσης πως "αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω πού βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος".

Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ο Νικ. Μιχαλολιάκος "δεν έχει καμία καταδίκη και έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός". Όπως τόνισε ο συνήγορος "εν αγνοία του Νίκου Μιχαλολιάκου τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα".

Αναφέρθηκε επίσης στην απήχηση που είχε στον πολιτικό κόσμο η δίκη ενόψει της απόφασης, λέγοντας πως "δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του '45, για αυτές τις αστειότητες;" κατέληξε.

Μόλις 11 παρόντες από τους 68 συνολικά κατηγορούμενους

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβηκε στην έδρα στις 11:20 και, αφού η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορούμενων, ξεκίνησε η ανάγνωση.

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων είναι απόντες, με παρόντες μόνο 11 και ουδείς από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Τα μέτρα ασφαλείας εντός της αίθουσας από την αρχή ήταν δρακόντεια με απόλυτη τήρηση των αποστάσεων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

Οι δημοσιογράφοι ορίστηκε να παρευρίσκονται στον χώρο του εξώστη της δικαστικής αίθουσας, ενώ στο ακροατήριο βρίσκονται οι δικηγόροι, οι παρόντες κατηγορούμενοι, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, θύματα και συγγενείς θυμάτων άλλων υποθέσεων κ.α.

Το "παρών" στη δικαστική αίθουσα, όπου εκφωνήθηκε η απόφαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο βουλευτής Θανάσης Παφίλης, η κ. Περιστέρα Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Μάγδα Φύσσα: Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία

Βγαίνοντας από το Εφετείο η μητέρα του Παύλου Φύσσα χαρακτήρισε "ιστορική νίκη" την απόφαση του Δικαστηρίου.

Το δικαστήριο διέκοψε στις 23.20 το βράδυ της Τετάρτης μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των δικηγόρων των κατηγορουμένων σχετικά με τα ελαφρυντικά και θα συνεχίσει την Πέμπτη στις 12.30 το μεσημέρι.

"Σημασία έχει ότι σήμερα είναι μια ιστορική νίκη αυτή και αύριο περιμένουμε τις ποινές και όλα τα υπόλοιπα. Εύχομαι να είναι και η αυριανή ημέρα σαν τη σημερινή" δήλωσε η Μάγδα Φύσσα έξω από το Εφετείο. "Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία. Το χρωστάμε στον Παύλο, στην πολιτική αγωγή που αγωνίστηκε τόσο πολύ όλο αυτό τον καιρό. Γιατί έδωσε μεγάλο αγώνα και τους οφείλουμε και σε αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και φυσικά και στον Παύλο, για όλα, το αίμα του, τη ζωή του που έχασε. Το ότι άντεξε. Να μην το ξεχνάμε. Τα τέσσερα λεπτά του Παύλου είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουν να τους συλλάβουν. Αύριο θα τα ξαναπούμε. Εδώ θα είμαστε" κατέληξε η Μάγδα Φύσσα.

Ενταση και μολότοφ έξω από το Εφετείο

Ένταση επικράτησε έξω από το Εφετείο. Ενώ αρχικά υπήρχαν χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης μετά έριξαν μολότοφ και οι αστυνομικοί έριξαν χημικά. Στη συνέχεια η ίδια ομάδα κατευθύνθηκε προς το Πεδίον του Άρεως.

Μια άλλη εστία έντασης αναπτύχτηκε επίσης από την πλευρά της Πανόρμου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για μικροομάδες που βρίσκονταν ανάμεσα στο πλήθος και πρόκειται για τις ίδιες ομάδες που νωρίτερα είχαν προκαλέσει μικροένταση.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία και ο περισσότερος κόσμος έξω από το Εφετείο έχει αποχωρήσει. Σημειώνεται πως συνολικά σήμερα συγκεντρώθηκαν πάνω από 15.000 άτομα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
χρυση αυγη, νίκος μιχαλολιάκος, γιώργος γερμενής, γιε μου, περιστέρα μπαζιάνα, συμμετοχή, μιχαλολιάκος, κασιδιαρης, παμε, συγκεκριμένο, βουλη, συριζα, ΚΚΕ, ΕΣΗΕΑ, ΕΡΤ, capital, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, Ημέρα της μητέρας, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, περιστέρα μπαζιάνα, μπαρμπαρουσης, μιχαλολιάκος, νίκος μιχαλολιάκος, γιώργος γερμενής, βουλευτες, ελενη, αυγη, αυριανη, γυναικα, δημοκρατια, εδρα, ζωα, ηγεσια, θεμα, μητερα, μουσικη, ονοματα, πλαισιο, ωρα, capital, αγαπη, αγκαλια, αγνοια, αγωγη, αιμα, απηχηση, ατομο, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωσεις, δικη, δοθει, δωσει, δειγμα, εγινε, αιθουσα, ειπαν, ειπε, εκτιμηση, ενεργεια, επτα, εστια, ευθυνη, ζωη, ζησιμοπουλος, ζητα, ιδια, η δικη, υπηρχαν, υποθεση, ηρεμια, ομιλια, κομμα, λαγος, ληψη, λογο, μολοτοφ, μπορειτε, μαρια, νικη, ομαδα, παντα, οικογενεια, οπλοκατοχη, παμε, παφιλης, πεμπτη, πηγη, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμμετοχή, σπιτια, τρια, φυλακη, φυσικα, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χημικα, χρηστος, χρυση, κωνσταντινος, δημητρης, κωστας, μπαλαφας, ομαδες, παυλος, σημα, θανασης, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα