ΗΠΑ: Αντικρουόμενες πληροφορίες για την κατάσταση υγείας του Τραμπ

Διφορούμενες είναι οι ανακοινώσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την κατάσταση υγείας του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, ο οποίος έχει διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, ο γιατρός του Λευκού Οίκου Σον Κόνλεϊ δήλωσε πως ο πρόεδρος Τραμπ δεν παίρνει αυτήν την στιγμή οξυγόνο και είναι απύρετος τις τελευταίες 24 ώρες.

"Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος είναι πολύ καλά", δήλωσε ο γιατρός περιστοιχισμένος από εννέα γιατρούς και νοσηλευτές έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed κοντά

στην Ουάσινγκτον, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος μεταφέρθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Τραμπ, 74 ετών, υπέφερε από βήχα, ελαφρά ρινική συμφόρηση και εξάντληση, σύμφωνα με τον γιατρό, αλλά τα συμπτώματα "αμβλύνονται και (η κατάσταση) βελτιώνεται", είπε.

"Παρακολουθούμε την καρδιακή νεφρική και ηπατική λειτουργία, και είναι όλες κανονικές. Ο πρόεδρος σήμερα το πρωί δεν παίρνει οξυγόνο, δεν έχει δυσκολία στην αναπνοή, ούτε στην βάδιση..." , πρόσθεσε.

Παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο γιατρός Κόνλεϊ δεν επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έλαβε σε καμία στιγμή της μέχρι τώρα νοσηλείας του οξυγόνο και επέμεινε ότι αυτήν την στιγμή δεν λαμβάνει οξυγόνο.

Το επίπεδο του οξυγόνου είναι, σύμφωνα με τον γιατρό του, στο 96%, σε μη επικίνδυνο επίπεδο.

Ο γιατρός του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε σε "72 ώρες" από την διάγνωση της προσβολής του Ντόναλντ Τραμπ από την Covid-19, χρονικό διάστημα που δεν συμφωνεί με τον χρόνο ανακοίνωσης των θετικών αποτελεσμάτων του τεστ, την νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Γιατί διακομίσθηκε στο νοσοκομείο; "Διότι είναι ο πρόεδρος", απάντησε ο Σον Κόνλεϊ.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα λάβει πενθήμερη αγωγή με remdesivir, διευκρίνισε ο γιατρός, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα της παραμονής του Ντόναλντ Τραμπ στο νοσοκομείο.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοους δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ "είναι πολύ καλά" και ότι οι γιατροί είναι ικανοποιημένοι από τους ζωτικούς του δείκτες.

"Ο πρόεδρος είναι πολύ καλά. Κινείται και ζητάει έγγραφα για να τσεκάρει. Οι γιατροί είναι πολύ ικανοποιημένοι από τους ζωτικούς του δείκτες. Τον συνάντησα πολλές φορές σήμερα για διάφορα θέματα", δήλωσε ο Μέντοους στο Reuters.

Σύγχυση επικράτησε νωρίτερα όταν μη κατονομαζόμενη πηγή του Λευκού Οίκου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν βρίσκεται ακόμη σε σαφή πορεία ανάρρωσης από την Covid-19 και ορισμένοι από τους ζωτικούς του δείκτες κατά τις τελευταίες 24 ώρες ήταν πολύ ανησυχητικοί.

Η πηγή δήλωσε ότι οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες για την πορεία της υγείας του Τραμπ.

Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του γιατρού του Λευκού Οίκου Σον Κόνλεϊ.

Πολλές πηγές, ωστόσο, επιβεβαίωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε οξυγόνο στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή πριν από την μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Πολλά μέσα ενημέρωσης τα οποία μετέδωσαν τις πληροφορίες της μη κατονομαζόμενης πηγής περί ανησυχητικής κατάστασης της υγείας του Αμερικανού προέδρου μετέδιδαν live την ενημέρωση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοους, όταν τους ζητήθηκε να περάσουν σε off the record ενημέρωση. Το γεγονός τροφοδότησε τις εικασίες ότι η μη κατονομαζόμενη πηγή ήταν ο ίδιος ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου.

Ντ. Τραμπ: Αισθάνομαι καλά

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έκανε την πρώτη του ανάρτηση στο twitter, από το στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed, όπου νοσηλεύεται από την Παρασκευή, μετά τη διάγνωση ότι πάσχει από Covid-19, αναφέροντας ότι νιώθει καλά.

''Γιατροί, Νοσηλευτές και ΟΛΟΙ στο φοβερό Walter Reed Medical Center, και άλλοι από αντίστοιχα ιδρύματα που συνεργάζονται μαζί τους, είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ!!! Τρομερή πρόοδος έχει γίνει τους τελευταίους 6 μήνες στην καταπολέμηση αυτής της ΜΑΣΤΙΓΑΣ. Με την βοήθειά τους, αισθάνομαι καλά!'', σημειώνει ο Τραμπ στο twitter.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε μέσω Twitter αργά χθες (τοπική ώρα) μετά την εισαγωγή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο αφού διαγνώστηκε με COVID-19, ότι πιστεύει πως τα πάει καλά.

"Πάω καλά, νομίζω! Σας ευχαριστώ όλους. ΑΓΑΠΗ!!!", ανέφερε ο πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Εν τω μεταξύ, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Mark Meadows δήλωσε το Σάββατο ότι ο Τραμπ τα πάει "πολύ καλά" και ότι οι γιατροί είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση υγείας του.

"Ο πρόεδρος τα πάει πολύ καλά. Έχει ζητήσει διάφορα έγγραφα για να τα εξετάσει. Οι γιατροί είναι πολύ ευχαριστημένοι με τα ζωτικά του σημάδια. Συναντήθηκα μαζί του πολλές φορές σήμερα για διάφορα θέματα ", δήλωσε ο Meadows στο Reuters.

Η μεταφορά του Αμερικανού προέδρου στο νοσοκομείο αποφασίστηκε λίγες ώρες αφότου ο ίδιος ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι τόσο αυτός όσο και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής, ο ιατρός του Λευκού Οίκου Δρ Σον Κόνλεϊ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν "καταπονημένος αλλά είχε καλή διάθεση". Ο Δρ Κόνλεϊ πρόσθεσε ότι ο 74χρονος Τραμπ λαμβάνει ένα πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων ως θεραπεία, καθώς και αρκετά συμπληρώματα διατροφής.

Όσον αφορά την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, η οποία νωρίτερα φέτος γιόρτασε τα 50ά γενέθλιά της, ο ιατρός του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι η υγεία της Μελάνια Τραμπ "παραμένει καλή και έχει μόνο ήπιο βήχα και πονοκέφαλο".

Σημειώνεται ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό το πρωί της Παρασκευής, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προέβησαν σε φειδωλές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.

Η νέα αυτή εξέλιξη, ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με τη συνέχεια της διακυβέρνησης της χώρας, εάν διαπιστωθεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Νωρίτερα, πάντως, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι, η οποία είναι η δεύτερη στη σειρά διαδοχής μετά τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, διαβεβαίωσε ότι η διακυβέρνηση της χώρας θα συνεχιστεί.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Αλίσα Φάρα διαβεβαίωσε, μιλώντας στο NBC την Παρασκευή, ότι "ο πρόεδρος έχει τη διακυβέρνηση" και ότι η εξουσία του δεν έχει μεταφερθεί στον Πενς.

Πηγή: capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα